Sosyal Medya

Güncel

ABD’den Türkiye’yi dışlayan projeye ret

ABD, Türkiye’yi baypas eden, Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki ‘Doğu Akdeniz’ boru hattı projesine ‘hayır’ dedi.



Biden yönetimi, geçtiÄŸimiz günlerde diplomatik kanallardan Yunanistan'a “Planlanmakta olan ‘East Med' projesinin, ekonomik açıdan hayata geçirilebilmesinden tereddütleri bulunduÄŸunu ve bu projeyi desteklemeyi düÅŸünmediÄŸini” bildirdi. Aynı görüÅŸ, Ä°srail ve Kıbrıs Rum Yönetimi'ne de iletildi. Kathimerini gazetesi bu geliÅŸmeyi “ABD, EastMed'e mayın yerleÅŸtirdi” diye verdi.

Gazete, ABD'nin yeÅŸil (yenilenebilir) proje olmaması ve yüksek maliyetinin yanı sıra ‘East Med'i siyasi açıdan da yararlı bulmadığını yazdı. Buna karşı, Mısır ve Yunanistan, Ä°srail ve Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki elektrik baÄŸlantıları projelerine sıcak baktığını da kaydetti.

Maliyetinin 7 milyar Euro'yu aÅŸması hesaplanan, yaklaşık 2 bin km uzunluÄŸundaki boru hattı inÅŸası ile ilgili anlaÅŸma, Ocak 2020'de imzalanmıştı. Geçen 2 yılda projeye finansör bulunamadı. AB, proje ile ilgilenmekle birlikte, finanse etmek için bugüne kadar herhangi bir karar vermedi.

 

Projenin nihai güzergâhı da henüz belirsiz.

Trump dönemi ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo'nun tam destek verdiÄŸi, hatta aralarına Mısır baÅŸta olmak üzere Arap ülkelerini de katarak petrol birliÄŸi örgütü OPEC benzeri bir DoÄŸu Akdeniz Gaz Forumu da kurduÄŸu projeyi ilk terk eden ABD oldu.

Ä°srail'in önünde doÄŸalgazı Avrupa'ya ulaÅŸtırmak için 2010'daki Mavi Marmara olayı öncesinde imza aÅŸamasına gelen, aradan geçen 12 yılda perde arkasında pazarlıkları süren Ä°srail-Türkiye boru hattından baÅŸka alternatif bulunmuyor.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.