Sosyal Medya

Güncel

Fransa Cezayir ile aralarındaki buzları eritmek istiyor

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ülkesinin Cezayir ile aralarındaki buzları eritmeyi ve yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmayı arzuladığını açıkladı.



Bakan Le Drian, Cezayir CumhurbaÅŸkanı Abdulmecid Tebbun ile görüÅŸmesinden sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Le Drian, ziyaretinin her iki ülkenin tam egemenliÄŸi altında Fransa ve Cezayir arasındaki güveni artırmayı amaçladığını ifade etti.

CumhurbaÅŸkanı Tebbun'a "Fransa'nın, iki ülke arasındaki buzları eritmek ve yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmak için çalışma istediÄŸini ilettiÄŸini" kaydeden Le Drian, görüÅŸme sırasında iki ülkenin güvenliÄŸiyle ilgili dosyalarda iÅŸ birliÄŸine odaklandıklarını dile getirdi.

Le Drian, bugün baÅŸlattıkları diyaloÄŸun yeni yılın başında iki ülkenin hükümetleri arasındaki siyasi iliÅŸkilerin geri dönmesine katkı saÄŸlaması temennisinde bulunarak, geçmiÅŸin anlaÅŸmazlıklarından uzaklaÅŸmayı istediklerini aktardı.

CEZAYÄ°R VE FRANSA Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ°NDE "SÖMÜRGE DÖNEMÄ°" GERGÄ°NLİĞİ

Le Monde gazetesinin 2 Ekim'deki haberine göre Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron, Cezayir tarihinin gerçeklere dayalı olmadığını ve Fransa'ya düÅŸmanlık üzerine inÅŸa edildiÄŸini öne sürmüÅŸ ve Osmanlının ülkedeki hakimiyetini "sömürge" olarak tanımlamıştı:

"Cezayir'in bir ulus olarak inÅŸası, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı? Soru bu. (Cezayir'de) Daha önce sömürgeler vardı. Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve kurduÄŸu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz olduÄŸumuzu açıklamak, bu harika. Cezayirliler buna inanıyor."

Macron'un bu açıklamaları Cezayir'de hem resmi hem sivil kanattan tepkiyle karşılanmıştı.

Cezayir yönetimi, Macron'un söylemlerine tepki olarak 3 Ekim'de hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapatmış ve ardından Cezayir'in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istiÅŸare için ivedilikle ülkeye çağırmıştı.

Cezayir'in Fransa'ya karşı 1954 yılında baÅŸlattığı ve 1962 yılına kadar süren bağımsızlık mücadelesinde 1,5 milyon kiÅŸi hayatını kaybetti.

Fransa, Afrika'daki sömürgeci tarihinin en güncel ve en kanlı örneÄŸi olan Cezayir'deki suçlarını hala resmen tanımıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.