Sosyal Medya

Güncel

Biden, Putin'i uyardı: Rusya'nın kırmızı çizgilerini kabul etmeyeceğiz

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edebileceğine dair endişeler artışa geçerken yaptığı açıklamada, Moskova'nın 'kırmızı çizgilerini' kabul etmeyeceklerini söyledi.



ABD BaÅŸkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı iÅŸgal edebileceÄŸine dair endiÅŸeler artışa geçerken yaptığı açıklamada, Moskova'nın "kırmızı çizgilerini" kabul etmeyeceklerini söyledi.
Biden, Rusya'nın komÅŸusunu iÅŸgal etmesini "çok ama çok zorlaÅŸtıracaklarını" da ekledi.
ABD basınında yer alan haberlere göre, istihbarat görevlileri böylesi bir iÅŸgalin 2022'nin ilk aylarında baÅŸlamasından endiÅŸe ediyor.
Ukrayna ise son günlerde Rusya sınırına yeni askerler gönderdiÄŸini ve bölgedeki asker sayısını 94 bine çıkardıklarını açıkladı.
Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ve Biden arasında bu hafta gerilimi azaltacak bir telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸmesi bekleniyor.

Rusya ile Ukrayna arasında tansiyon yükselirken, Moskova yönetimine bir uyarı da ABD BaÅŸkanı Biden'dan geldi

Biden, mevkidaşı Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin ile yapacağı görüÅŸmesinin uzun sürmesini beklediÄŸini ve kimsenin kırmızı çizgilerini kabul etmeyeceÄŸini söyledi.

 

Biden ABD'nin hangi adımları atmayı planladığını açıklamazken ABD'li ve Ukraynalı yetkililerden bu hafta, Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanabileceÄŸine dair açıklamalar gelmiÅŸti.

PerÅŸembe günü ABD DışiÅŸleri Bakanı'yla görüÅŸen Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov da ABD'nin kendilerini daha fazla yaptırımla tehdit ettiÄŸini duyurmuÅŸtu.

Washington Post'ta yayınlanan bir habere göre, ABD istihbarat yetkilileri Kremlin'in önümüzdeki yılın ilk aylarında birden fazla cephede 175 bin askerle bir iÅŸgal planladığından endiÅŸeleniyor.

Propaganda faaliyetlerinde artış

Yetkililer, Rusya'nın iÅŸgal öncesi Ukrayna ve NATO'yu karalamak için propaganda faaliyetlerini artırdığını da belirtiyor.

 

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Rusya'nın harekete geçmesi için en olası zamanın Ocak sonu gibi gözüktüÄŸünü söylüyor.

30 Kasım'da görev süresi biten BirleÅŸik Krallık Genelkurmay BaÅŸkanı General Sir Nick Carter, BBC'ye yaptığı açıklamada tetikte olmak gerektiÄŸini, Rusya'yla bir savaÅŸa girmeyi gerçekten istemediÄŸini fakat NATO'nun böylesi bir ihtimale hazırlıklı olmasının zaruri olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkiler yıllardır gergin. Moskova, 2014 yılında Ukrayna'nın Kırım yarımadasını ilhak etmişti.

Ukrayna'nın doÄŸusundaki ayrılıkçı gruplarla yaÅŸanan çatışmalarda ise 14 bin kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi tahmin ediliyor.

 

Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Vladimir Zelenski de son dönemde Rus çıkarlarına karşı hamlelerde bulunarak Putin'e yakın ve güçlü bir iÅŸ insanına yaptırım uyguladı, Rusya yanlısı yayın yapan üç televizyon kanalını da yasakladı.

Kaynak: BBC Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.