Sosyal Medya

Güncel

Barzani: Kürt davasının barış ve demokratik yollarla çözümünden yanayız

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi eski Başkanı Mesud Barzani, Kürt Diasporası Merkezi Kongresi'nde yaptığı konuşmada, “Kürt davasının tüm parçalarda barış ve demokratik yöntemlerle çözülmesinden yanayız. Ne halkımızın sorunu ne de diğer sorunlar için savaş çözüm değil' dedi.



Mesud Barzani, “Kürt davasının tüm parçalarda barış ve demokratik yöntemlerle çözülmesinden yanayız. Ne halkımızın sorunu ne de diÄŸer sorunlar için savaÅŸ çözüm deÄŸil" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) baÅŸkenti Erbil'de Mesud Barzani, BaÅŸbakan Mesrur Barzani, parti ve Kürdistan Bölgesi hükumeti temsilcilerinin katılımı ile Kürt Diasporası Kongresi düzenleniyor.

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi eski BaÅŸkanı Mesud Barzani, kongreye giriÅŸte PeÅŸmerge marşı ile karşılandı.

 

Burada bir konuÅŸma yapan Barzani, “Biz Kürt diasporasını çok önemli bir ulusal servet gibi görüyoruz. Sizler halkınıza destek konusunda çok önemli bir rol üstlenebilirsiniz. Sizler, kendinizi örgütleyip güçlü bir lobi kurabilir, tüm alanlarda halkınızın meÅŸru davasına destek verebilirsiniz” dedi.

“Kürt halkının mücadelesi her zaman meÅŸru ve barşıçıl olmuÅŸtur”

Barzani, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Kürt halkının mücadelesi her zaman meÅŸru ve barışçıl olmuÅŸtur. Kürdistan halkı hiç bir zaman savaşı bir seçenek olarak seçmemiÅŸtir. Ancak mecbur bırakıldığında kendisini savunmuÅŸtur. Öz savunma meÅŸru bir haktır. Bizim savunmamız da var olmak veya yok olmak temelinde olmuÅŸtur. Kürtler hiç bir zaman baÅŸkasının topraklarına göz dikmemiÅŸ, kimseye eziyet etmemiÅŸtir. Ancak her zaman varlığını savunmaya hazır olmuÅŸ, bundan sonra da hazır olacaktır.

Kürt davasının tüm parçalarda barış ve demokratik yöntemlerle çözülmesinden yanayız. Ne halkımızın sorunu ne de diÄŸer sorunlar için savaÅŸ çözüm deÄŸil. Fakat burada çok önemli bir nokta var. Biz Kürtler ve Kürdistaniler olarak bu konuda çok duyarlı olmalıyız; rejimlerle ihtilaf halklarla düÅŸmanlık olmamalıdır.”

 

Kürdistan'ın farklı etnik ve dini yapıların birlikte yaÅŸamı için çok güzel bir örnek olduÄŸunu dile getiren Barzani, “Halkımız her zaman bu kadim gelenek ile gurur duymuÅŸtur. Bu kültür korunmalı ki nya da Kürdistan'ın birlikte yaÅŸam ülkesi olduÄŸunu bilsin” dedi.

Kürt halkının her zaman birlikte yaÅŸadığı diÄŸer halkların hakları için de mücadele ettiÄŸini vurgulayan BaÅŸkan Barzani, bunun için de mücadele ettiklerini kaydetti.

Kürt diasporasının görevleri

Mesut Barzani, Kürt diasporasının görevlerini ve dikkat etmesi gereken konuları ise ÅŸu ÅŸekilde sıraladı:

“Kürt diasporası kendisini örgütlemek için ciddi bir çalışma içerisinde olmalı ve tüm gönüllüleri ve yurtseverleri kutsal Kürdistan Bayrağı altında toplamalı. Ä°çinde yaÅŸadıkları ülkelerin yasalarına saygılı olmalı ve yasa dışı olan her türlü çalışmadan uzak durmalı. Gençlerini okumaya teÅŸvik etmeli, çocuk kendi dilleri, kültür ve tarihlerini unutmayacakları ÅŸekilde olmalı. DiÄŸer ulusların diasporası ile iyi iliÅŸkiler geliÅŸtirilmeli. Kürt halkının davasına destek için azami düzeyde dost kazanmak için çaba gösterilmeli. Sizler, bu dostların, Kürtlere karşı iÅŸlenen soykırım ve diÄŸer tüm suçlar için verdiÄŸiniz mücadelede size destek olmaları için daha çok çaba harcamalısınız. Çünkü o ülkelerin meclisleri ve halkları Kürtlere bu hakkın tanınması için hükumetlerine baskı yapmalı. Bugüne kadar bu konuda çok çalışma olmuÅŸ ancak ne yazık ki netice alamamıştır.”

 

Kürt diasporasından Kürdistan Bölgesi'nin tarihsel deneyimini desteklemesini isteyen Mesut Barzani, “Maalesef hala Kürdistan Bölgesi çok büyük tehlike ile karşı karşıya. Maalesef bir kaç gün önce Germiyan bölgesinde ve dün de Mahmur'da teröristler vatandaÅŸlarımızı ve PeÅŸmergeleri ÅŸehit etti. Bu da Kürdistan Bölgesi üzerinde hala büyük tehditler olduÄŸu hakikatini gösteriyor” dedi.

Barzani, “Buradan tüm Kürdistan halkını temin ediyorum ki ÅŸehitlerin intikamı alınacak ve kanları boÅŸa akmış olmayacak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: rudaw.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.