Sosyal Medya

Güncel

NATO'dan Rusya'ya 'Ukrayna'ya karşı güç kullanmanın sonuçları olur' uyarısı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'Rusya'nın Ukrayna'ya karşı güç kullanması durumunda bunun sonuçları ve maliyetleri olacağı açıktır. Bu nedenle Rusya'ya gerilimi düşürmesi için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz.' dedi.



Jens Stoltenberg, 30 Kasım-1 Aralık'ta Letonya'nın baÅŸkenti Riga'da düzenlenecek NATO DışiÅŸleri Bakanları toplantısının gündemine iliÅŸkin basın toplantısı düzenledi.

"Acil güvenlik sorunlarını çözmek için önümüzdeki hafta buluÅŸacağız." diyen Stoltenberg, öncelikli konunun Rusya'nın Ukrayna sınırında devam eden askeri yığınağı olduÄŸunu vurguladı.

Stoltenberg, "Buna tanklar, topçular, zırhlı birimler, insansız hava araçları ve elektronik savaÅŸ sistemlerinin yanı sıra savaÅŸa hazır birlikler de dahildir." dedi.

 

Rusya'nın eylemlerinin ÅŸeffaf olmadığını ve soru iÅŸareti uyandırdığını belirten Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı güç kullanması durumunda bunun sonuçları ve maliyetleri olacağı açıktır. Bu nedenle Rusya'ya gerilimi düÅŸürmesi için çaÄŸrıda bulunmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, Belarus yönetiminin göçmenleri siyasi araç olarak kullanması ve Polonya, Avusturya ve Litvanya'ya baskı yapmasının da ele alınacağını aktardı.

Önemli gündem maddelerinden birinin silahsızlanma olacağını duyuran Stoltenberg, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"NATO, silahsızlanmadaki öncü rolünü sürdürmeye kararlı. Ama naif olmamalıyız. Rusya yeni silah sistemleri geliÅŸtirmeye ve konuÅŸlandırmaya devam ediyor. Geçen hafta Rusya, Uluslararası Uzay Ä°stasyonunu riske atan pervasız füze testi gerçekleÅŸtirdi. Çin ayrıca konvansiyonel ve nükleer cephaneliÄŸini hızla geniÅŸletiyor, kabiliyetleri konusunda ÅŸeffaflık saÄŸlamıyor ve silah kontrolüne pek ilgi göstermiyor."

 

Stoltenberg, Afganistan ve çevresindeki güvenlik durumu ile Batı Balkanlar'da Bosna Hersek'in bileÅŸenlerinden Sırp Cumhuriyeti'nin yükselttiÄŸi tansiyonun da bakanlarca masaya yatırılacağını kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.