Sosyal Medya

Güncel

Yerli helikopter 'kara şahin'in 50'nci motoru da üretildi

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) Eskişehir tesislerinde ilki 2018'de üretilen, Türkiye'nin ilk yerli helikopter motoru TEI T700'ün seri üretim ile 50'ncisi de tamamlandı.



Yerli 'kara ÅŸahin' olarak bilinen helikopterlerde kullanılacak, 2 bin beygir gücündeki motorun gururunu yaÅŸadıklarını belirten TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Mahmut Faruk AkÅŸit, "Haftada bir motor üretecek kapasiteye ulaÅŸtık" dedi.

Türkiye'nin savunma sanayisinde ihtiyacı olan, aralarında genel maksat helikopteri ile insansız hava aracının (Ä°HA) da bulunduÄŸu araçların motor üretimini EskiÅŸehir tesislerinde yapan TEI, ilkini 2018'de ürettiÄŸi, Türkiye'nin ilk yerli helikopter motoru TEI T700'ün seri üretiminde 50'ncisini tamamladı. TEI tesislerinde teslim töreni düzenlenen motor, Ankara Türk Havacılık Uzay Sanayii'ne gönderildi.

'YERLÄ° OLARAK ÜRETME SORUMLULUÄžUNU ÜZERÄ°MÄ°ZE ALDIK'

 

261120211205105417656

Teslim töreninde konuÅŸan TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Mahmut Faruk AkÅŸit, büyük gurur yaÅŸadıklarını belirterek, "2010'lu yılların başında o zamanki adıyla Savunma Sanayi MüsteÅŸarlığı'nın giriÅŸimiyle genel maksat helikopter programı baÅŸlatılmıştı. Ön çalışmaları yapıldı, anlaÅŸma 2014 yılında imzalandı.

Bu proje, genel maksat helikopter olarak kullanılan 'kara ÅŸahin' helikopterlerinin tamamen Türkiye'de yerli olarak üretilme projenin bir parçasıydı. Proje kapsamında TEI olarak General Electric (GE) lisansı altında GE'nin de desteÄŸi ile motorları Türkiye'de yerli olarak üretme sorumluluÄŸunu üstümüze aldık. Gövdeyi, helikopterin kendisini TAI Ankara'da elektronik ve aviyoniÄŸini ASELSAN üretecek, ana diÅŸli kutusunu da ALP Havacılık üretecek ÅŸekilde Türkiye'deki bu büyük tesislere ana parçalarını vererek, bütün helikopteri Türkiye'de yerli 'kara ÅŸahin' olarak üretme projesidir" dedi.

'GURURUNU YAÅžADIÄžIMIZ RAKAMLARA ULAÅžTIK'

 

261120211205225417568

Projenin 3 milyar doları aÅŸan bütçeye sahip olduÄŸunu belirten Prof. Dr. AkÅŸit, üretilen motorun ise 2 bin beygirlik gücünde olduÄŸunu söyledi. Türkiye'de ilk defa 2 bin beygirlik helikopter motoru ürettiklerini hatırlatan AkÅŸit, ÅŸunları kaydetti:

"Ä°lk motorumuzu 2018 yılında ürettik. Ä°lk motor teslimi de aynı yıl yapıldı. 2018'den bugüne bugün 50'ncisini teslim etme gururunu yaÅŸadığımız rakamlara ulaÅŸtık. General Electric bize lisanslı üretim hakkını verdi ve üretiyoruz ama motorun bütün sorumluluÄŸu da bize ait. SözleÅŸme bittiÄŸi zaman ve bütün motorları teslim ettiÄŸimiz 2025 yılından sonra da 25 yıl boyunca bu motorların bakım, onarım ve idamesinden de TEI olarak sorumlu olacağız. Proje kapsamında toplam 236 motor üretme yükümlülüklerimiz var. Bunu zamana ve takvime uygun olarak yerine getiriyoruz. Bu gördüÄŸünüz 50'nci motor aramızdaki anlaÅŸmaya göre, kasım ayında teslim edilmesi gereken motor. Kasım ayı bitmeden, aramızdaki anlaÅŸmada olduÄŸu üzere bu salgın döneminde bile hiç gecikme olmadan teslim etmenin gururunu yaşıyoruz. Tüm ekibe, bütün burada çalışan tüm arkadaÅŸlarımıza teÅŸekkür ediyorum, ellerine saÄŸlık diyorum. Özellikle böyle zor bir dönemde takvimi aksatmadan teslimat yapmak gittikçe zorlaşıyor ve bunu çok ÅŸükür sizlerin gayreti ile baÅŸardık. TEI olarak haftada bir motor üretecek kapasiteye ulaÅŸmış vaziyetteyiz."

261120211205395415765

 

Motor teslim töreninde Prof. Dr. Mahmut Faruk AkÅŸit'in yanı sıra Yönetim Kurulu üyeleri Melih AbiÅŸ, Dr. Aybike Molbay, Prof. Dr. Ömer KeleÅŸ, Ä°smail Sami, TEI mühendisleri ile iÅŸçiler yer aldı. Teslimin ardından pasta kesilirken, personel 'kara ÅŸahin' helikopterine güç verecek motorlarla hatıra fotoÄŸrafı çektirdi. DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.