Sosyal Medya

Güncel

Ortak bildiri yayımlandı; Putin, Aliyev ve Paşinyan'dan kritik açıklamalar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Soçi’de gerçekleştirdikleri üçlü görüşmenin ardından ortak bildiri yayımlandı.



Azerbaycan-Ermenistan sınırında istikrar ve güvenliÄŸin artırılması konusunda uzlaşı saÄŸlandığı belirtilen bildiride, Azerbaycan ve Ermenistan'ın, sınırların belirlenmesi konusunda ikili bir komisyon oluÅŸturulmasına yönelik adımlar atma konusunda anlaÅŸmaya vardıkları kaydedildi.

Tarafların talebi halinde, Rusya'nın destek saÄŸlayacağına iÅŸaret edilen bildiride, Rusya'nın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi, aralarında komÅŸuluk iliÅŸkilerinin kurulması için destek vermeye devam edeceÄŸi belirtildi.

Bildiride, KarabaÄŸ'ın ekonomik potansiyelini ortaya çıkarmanın önemine iÅŸaret edilerek, liderlerin, sorunları mümkün olan en kısa sürede ele almak için ortak çabaları yoÄŸunlaÅŸtırma konusunda da anlaÅŸtıkları kaydedildi.

 

Putin: Bazı konularda anlaşma sağladık

Yaklaşık 3 saat süren görüÅŸmenin ardından Aliyev ve PaÅŸinyan ile açıklama yapan Putin, üçlü zirvenin, yapıcı ÅŸekilde gerçekleÅŸtirildiÄŸini vurgulayarak, "Önemli olduÄŸunu düÅŸündüÄŸüm bazı konularda anlaÅŸma saÄŸladık. Bunlardan ilki iki ülke arasındaki sınır hatlarının belirlenmesi için yıl sonuna kadar mekanizmaların kurulması." diye konuÅŸtu.

Bir diÄŸer önemli konunun ise ekonomi olduÄŸunu kaydeden Putin, "Ekonomik baÄŸların geliÅŸtirilmesi hakkında detaylıca konuÅŸtuk. Hepsinden önemlisi hem demir yolları hem de kara yolu baÄŸlantıları için geçerli olacak ÅŸekilde ulaşım koridorlarının önündeki engelleri kaldırmayı istiÅŸare ettik." dedi.

Putin, Rus, Azerbaycanlı ve Ermeni baÅŸbakan yardımcılarının gelecek hafta Moskova'da bir araya gelerek çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Aliyev: GörüÅŸmemizin önemli sonuçları olacağını düÅŸünüyorum

Aliyev, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki savaÅŸa son veren üçlü bildirinin üzerinden bir yıl geçtiÄŸini, bu bir yılı genel olarak pozitif nitelendirdiklerini kaydetti.

 

Putin'e ve Rusya Savunma Bakanlığına teÅŸekkür eden Aliyev, bu bir yılda Rus barış gücünün sorumluluÄŸundaki bölgede ciddi olayların yaÅŸanmadığını ifade etti.

Aliyev, bu bir yılda önemli geliÅŸmelerin de yaÅŸandığını, artık ikinci kez üçlü ÅŸeklide bir araya geldiklerini, bugün ise tüm planlarını ve kaygı duydukları konuları açıkça müzakere ettiklerini bildirerek, "En önemlisi, sorun ve anlaÅŸmazlıkların çözümü için aldığımız kararlar Güney Kafkasya'nın daha güvenlikli ve daha öngörülebilir bir bölge olmasını kolaylaÅŸtıracak." dedi.

Ä°nsani konuları da görüÅŸtüklerini aktaran Aliyev, Azerbaycan olarak hem savaÅŸta hem savaÅŸ sonrasında hümanizm ilkesi ile hareket ettiklerini, savaÅŸ sonrasında yüzden fazla Ermeni askerin karşı tarafa iade edildiÄŸini hatırlattı.

Aliyev, bugün de bir yaralı asker ve 2 sivilin iade edildiÄŸini hatırlatarak, "Biz her zaman hümanizm ilkesi ile hareket ettik. Bundan sonra da böyle hareket etme niyetindeyiz. Ermenistan tarafının da bölgedeki durumun daha öngörülebilir olması için koÅŸulların oluÅŸturulmasında istekli olduÄŸunu görüyoruz. Biz Azerbaycan olarak uzun yıllardır devam eden çatışma sayfasını çevirmeye, normal iliÅŸkiler etabına geçmeye hazırız. Bu formatta da amaçlarımıza ulaÅŸacağımızı düÅŸünüyorum." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

 

Rusya'nın Azerbaycan'ın dostu, stratejik ortağı hatta stratejik ortaktan daha fazlası olduÄŸunu vurgulayan Aliyev, "Rusya ile Azerbaycan arasındaki güven iliÅŸkisinin düzeyi aynı zamanda Ermenistan ile en hassas konularda da bir yol bulmamızı kolaylaÅŸtırıyor. GörüÅŸmemizin önemli sonuçları olacağını düÅŸünüyorum ve bu çok uzun sürmeyecek. Bölgedeki durum daha güvenli ve daha öngörülebilir olacak." dedi.

PaÅŸinyan: Ermenistan barış döneminin baÅŸlatılmasına hazır

Ermenistan BaÅŸbakanı PaÅŸinyan da yapıcı görüÅŸmeler yaptıklarını belirterek, "Gündemdeki tüm konuları açıkça görüÅŸtük. Bazı konularda, tahmin ettiÄŸimiz kadar derin görüÅŸ ayrılığımızın olmadığını gördük." diye konuÅŸtu.

KarabaÄŸ'daki ekonomik ve ulaşım baÄŸlarının açılması konusunda ortak fikre sahip olduklarını kaydeden PaÅŸinyan, "Ä°nsani konuları da ele aldık. Bugünkü görüÅŸmelerimizi bu konu açısından da olumlu deÄŸerlendiriyorum. Ermenistan'ın, Ermeni halkının seçtiÄŸi hükümet olarak, gerekli adımlar atarak, barış döneminin baÅŸlatılmasına hazır olunduÄŸunu teyit ediyorum." ifadesini kullandı.

Putin, konuÅŸmaların ardından Aliyev ve PaÅŸinyan'a zeytin dalı figürleri hediye etti. AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.