Sosyal Medya

Güncel

İsrailli analistlerden başarısızlık açıklaması

İsrailli güvenlik uzmanları, Savunma Bakanı Benny Gantz'ın evindeki bir hizmetlinin "casus" olduğunun ortaya çıkmasını, İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet'in başarısızlığına bağladı.



Ä°srail basını 18 Kasım'da, Gantz'ın evinde hizmetli olarak çalışan Omri Goren Gorochovsky (37) isimli kiÅŸinin, Ä°ran ile iliÅŸkili olduÄŸu ifade edilen hacker grubu Black Shadow'a bilgi aktarma giriÅŸiminde bulunduÄŸu gerekçesiyle tutuklandığını duyurmuÅŸtu.

Bu haberin ardından, Yediot Ahronot gazetesinin güvenlik analistleri Ron Ben-Ishai ve Yossi Yehoshua 20 Kasım'da konuya iliÅŸkin iki ayrı makale kaleme aldı.

Ron Ben-Ishai, makalesinde, Åžin-Bet'in son derece pahalı kiÅŸisel güvenlik sisteminde büyük açıklar olduÄŸunu ancak hiç kimsenin bu güvenlik açıklarını kapatmaya tenezzül etmediÄŸini belirtti.

"Gantz'ın evinde temizlik iÅŸçisi olarak bir suçlunun görevlendirilmesi bu baÅŸarısızlığı açıklıyor. Gerçekte ise bu ÅŸahsın kendi inisiyatifiyle casusluk yaptığından ÅŸüpheleniliyor." ifadesini kullanan Ben-Ishai, Åžin-Bet'in buradaki hatasını kabul ettiÄŸini ve soruÅŸturma sonunda sistematik sonuçlara ulaşılmasının beklendiÄŸini kaydetti.

Ben-Ishai, son anda Åžin-Bet sayesinde kurtulma imkanı bulunan böyle tehlikeli bir olayda Savunma Bakanı'nın büyük sorumluluÄŸu olduÄŸunu hatırlattı.

Bazen masa üzerine oldukça gizli dosyaların konulmuÅŸ olma ihtimalinin olduÄŸunu belirten Ben-Ishai, casuslukla suçlanan kiÅŸinin masanın tozunu büyük ciddiyetle aldığını, Gantz'ın ailesi ve evinin her köÅŸesine direkt ulaÅŸmasının mümkün olabildiÄŸini akıllara getirdi.

"SAVUNMA BAKANI'NIN EVÄ°NDEKÄ° BÄ°R TEMÄ°ZLÄ°KÇÄ°, DÜNYADAKÄ° TÜM Ä°STÄ°HBARATLARIN HAYALÄ°DÄ°R"

Gazetenin bir baÅŸka güvenlik uzamnı Yossi Yehoshua da makalesinde, Gantz'ın evinde casusun ortaya çıkmasının, istihbarat teÅŸkilatının baÅŸarısızlığının bir itirafı olduÄŸunu dile getirdi.

Yehoshua yazısında casuslukla suçlanan kiÅŸinin sabıka kaydına iliÅŸkin ÅŸu bilgileri verdi:

"Gantz'ın ev iÅŸlerinde çalışan Gorochovsky oldukça kabarık bir suç mazisine sahip. DiÄŸer iÅŸlerin yanı sıra iki banka soygunu, ev baskını ve hırsızlık suçlarından sonuncusu 4 yıl olmak üzere 4 kez hapse mahkum olmuÅŸ, 10 yıldan uzun süredir poliste 14 dosyası olan biriydi."

"Böyle bir kiÅŸinin Savunma Bakanı'nın evi gibi hassas bir bölgeye yaklaÅŸtırılması düÅŸünülemez." ifadesini kullanan Yehoshua, gizli materyaller, güvenlikli kırmızı telefon, gizli siyasi ve güvenlik sırları olmasına izin verilmiÅŸ bir evde çalışacak herkesin bu göreve alınmadan önce ciddi ve derin bir güvenlik incelemesinden geçmesinin beklendiÄŸinin altını çizdi.

Yehoshua, "Savunma Bakanı'nın evindeki bir temizlikçi, dünyadaki tüm istihbaratların hayalidir." sözleriyle Åžin-Bet'in büyük bir baÅŸarısızlığa imza attığını kaydetti.

Ä°srail Ä°ç Ä°stihbarat Servisi Åžin-Bet, basında çıkan haberlerin ardından söz konusu kiÅŸinin evdeki data güvenlik protokolü nedeniyle herhangi bir gizli bilgiye ulaÅŸamadığını ve bunları hacker grubuna aktaramadığını duyurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.