Sosyal Medya

Güncel

'Mısır, Libya’daki sivillere saldırılarda Fransa ile ortak hareket etti'

Mısır'ın Fransa ile 2016-2018 döneminde Libya sınırında düzenlediği askeri operasyonda sivillere karşı yapılan saldırılarda Fransa'nın sorumluluğu bulunduğu öne sürüldü.



Disclose internet sitesinin Elysee Sarayı, Savunma Bakanlığı ve Askeri Ä°stihbarat DirektörlüÄŸüne (DRM) ait gizli belgelere dayandırdığı özel haberine göre, Fransa DışiÅŸleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 25 Temmuz 2015'te savunma bakanı olduÄŸu dönemde Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'ye gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyarette Mısırlı mevkidaşı ile görüÅŸtü ve terörle mücadele kapsamında ülkenin Libya sınırında "Sirli" adı verilen operasyonun düzenlenmesine karar verildi.

Operasyon kararı gizli ve resmi anlaşma imzalanmadı

Fransa, Åžubat 2016'da baÅŸlayan operasyona iliÅŸkin Mısır'la istihbarat bilgelerini paylaÅŸtı. Operasyonda görevli Fransız kuvvetler, Mısır'ın Fransa'nın verdiÄŸi bilgilerle teröristleri deÄŸil uyuÅŸturucu kaçakçılığıyla suçlanan sivil vatandaÅŸları hedef aldığını üst makamlarına bildirdi.

Disclose internet sitesine konuÅŸan, operasyonda görev yapan ve ismi açıklanmayan bir yetkili, "Operasyonda sadece siviller öldürüldü. Teröristler (operasyonun yapıldığı) bölgede deÄŸildi. Onlarda daha çok ülkenin kuzeybatısında Sinai bölgesinde bulunuyordu." ifadesini kullandı.

 

Medya kuruluÅŸunun ulaÅŸtığı DRM'ye ait 3 Eylül 2016 ve 6 Ocak 2017 tarihli resmi belgelerde söz konusu operasyonda terörist unsurlarının hedef alınmadığı yazıyor.

“En az 19 saldırıdan sorumlu”

Disclose internet sitesinin ulaÅŸtığı belgelere göre, Fransız ordusunun Mısır'da 2016-2018'de sivillere yönelik en az 19 saldırıda sorumluluÄŸu bulunuyor ve saldırılarda yüzlerce sivil hayatını kaybetti.

DRM ve Hava Kuvvetlerinin 23 Kasım 2017'de Elysee Sarayı'na ve 22 Ocak 2019'da CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron ile Mısır'a ziyaret gerçekleÅŸtirecek Fransa Savunma Bakanı Florence Parly'ye ilettiÄŸi ayrı ayrı yazılarda operasyon ile ilgili endiÅŸeler dile getirildi ve söz konusu saldırılarda hedef alınan ama alınmaması gereken unsurların bulunduÄŸu uyarısı yapıldı.

Parly'nin 31 Temmuz 2017'de Mısırlı mevkidaşına yazdığı mektupta, "DRM'nin sizin yanınızda yer alan ortağınız olmaya devam edeceğinden emin olabilirsiniz." ifadesi yer alıyor.

 

Fransız ordusu hala Mısır'da

Habere göre bu yazılara raÄŸmen operasyon durdurulmadı ve Fransız ordusu hala Mısır'da bulunuyor. Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah es-Sisi'ye, 9 Aralık 2020'de resmi ziyarette bulunmak üzere geldiÄŸi Fransa'da Elysee Sarayı'nda Fransız Legion d'Honneur niÅŸanı takdim edildiÄŸi ve bunun Fransız basınından gizlendiÄŸi ortaya çıkmıştı.

Fransa, 2015'te Mısır'a 5,2 milyar avro karşılığında 24 Rafale tipi savaÅŸ uçağı satmıştı. Fransa'nın Mısır'a sattığı Rafale tipi savaÅŸ uçaklarının, Libya'nın doÄŸusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter'i desteklemek için Libya'daki savaÅŸta kullanıldığı ileri sürülmüÅŸtü. AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.