Sosyal Medya

Evlerimizin Huzur ve Bereketi İçin On Altın Kural

Abdülaziz Kıranşal / Milli Gazete



Evinize girerken selamı ihmal etmeyin!

Evlerimize girerken ailemize selam vererek gireceÄŸiz. Selam vermenin önemini eÅŸ ve çocuklarımıza anlatacağız. Cep telefonu ve internet konuÅŸmalarımızda ve yazışmalarımızda da selamı ihmal etmeyeceÄŸiz.  Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Ailenizin yanına girdiÄŸinizde onlara selâm verin ki size ve ev halkınıza bereket olsun.” (Tirmizi)

Evinizde ÅŸeytandan Allah’a sığınmayı ve besmeleyi ihmal etmeyin!

Åžeytanın en büyük hedefinin evlerimiz ve ailelerimiz olduÄŸunu unutmayacağız. Evlerimize girerken Allah’ı zikrederek ve ÅŸeytandan Allah’a sığınarak gireceÄŸiz. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “KiÅŸi evine döndüÄŸü zaman içeri girerken ve yemek yerken Allah’ın adını zikrederse, ÅŸeytan (avenelerine), ‘Size burada gecelemek de yok akÅŸam yemeÄŸi de yok!’ der. Ama kiÅŸi, eve girerken Allah’ı zikreder fakat akÅŸam yemeÄŸini yerken zikretmezse, ÅŸeytan (avenelerine), ‘AkÅŸam yemeÄŸine kavuÅŸtunuz ama burada gecelemeniz mümkün deÄŸil’ der. Adam eve girerken ve yemeÄŸe baÅŸlarken, ‘Bismillah!’ diyerek Allah’ı zikretmezse, ÅŸeytan (avenelerine), ‘YemeÄŸe de yetiÅŸtiniz, yatmaya da!’ der.” (Müslim)

Evinizde sofranın başına hep birlikte oturmayı ihmal etmeyin!

Her akÅŸam sofrada ailece bir araya gelmeye, dertleÅŸmeye ve nasihatleÅŸmeye dikkat edeceÄŸiz. Aile efradımızın durumlarını her akÅŸam toplu yenilen yemekler vesilesi ile gözden geçirip gerekli tavsiyeleri yapacağız. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Yemek için bir sofranın başına hep birlikte toplanınız. Bir arada ve beraber yiyiniz, sizin için bereketli ve mübarek olur.” (Ebu Dâvud)

Evinizde ve odalarınızda Kur’an’ okumayı ihmal etmeyin!

Her gün en az dokuz saat dizilerin, filmlerin, magazin programlarının ahlâksızlık bombardımanına uÄŸrayan evlerimizin temizlenmesi ve bereketlenmesi için bolca Kur’an okuyacağız. Evlerimizin her odası Kur’an’la tanışacak. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Kur’an okunan evin hayrı artar, sakinlerini sıkmaz, melekler toplanır, ÅŸeytanlar oradan uzaklaşır. Kur’an okunmayan ev, içindekilere dar gelir, sıkıntı verir, bereketsiz olur. Melekler uzaklaşır, ÅŸeytanlar oraya dolar.” (Darimi)

Evinizde sohbet, ders, nasihat ve zikri ihmal etmeyin!

Evlerimizde Allah’ın anıldığı, Kur’an ve sünnetin öÄŸretildiÄŸi dersler ve sohbetler yaparak ailece Allah’ın rahmet ve bereketine talip olacağız. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Bir cemaat, Allah’ın evlerinden bir evde toplanır, Allah’ın kitabını okur ve aralarında müzakere ederlerse, üzerlerine sekînet iner, onları rahmet kaplar ve melekler etraflarını kuÅŸatır. Allah Teâlâ da o kimseleri kendi nezdinde bulunanların arasında anar.” (Müslim)

Evinizde ana ve babalarınıza hürmeti ihmal etmeyin!

Anne ve babalarımızı, ailemizin büyüklerini evimizde misafir etmeye, onlara hürmet edip gönüllerini kazanmaya ve dualarını almaya gayret edeceÄŸiz. Bereketin, büyüklerinin duasını ve razılığını kazananlarla beraber olacağını bileceÄŸiz. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Feyiz ve bereket sizin büyüklerinizdedir.” (Beyhaki)

Evinize giren rızka ve nimetlere ÅŸükrü ihmal etmeyin!

Allah’ımızın bize ve ailemize taksim ettiÄŸi rızka razı olacağız. Elimizdeki nimetlere, saÄŸlığa, aile ve çocuklara sürekli ÅŸükredeceÄŸiz ki Allah’ımız huzur ve bereketimizi artırsın. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Åžüphesiz, Allah verdiÄŸi rızık ve nimetlerle sizi imtihan ediyor. Kim Allah’ın verdiÄŸine razı olursa, o nimet ve rızık Allah tarafından bereketlendirilir, geniÅŸletilir. Kim de rızkına razı olmayıp kanaatsizlik ederse, o nimet onun için mübarek ve bereketli olmaz.” (Beyhaki)

Evinizde yumuÅŸak huyluluÄŸu ve güzel ahlâkı ihmal etmeyin!

Evlerimizde huzur, afiyet ve bereket için eÅŸlerimize, çocuklarımıza ve ailemize yumuÅŸak huyla ve güzel ahlâkla muamele edeceÄŸiz. Kırıcı ve yıpratıcı davranışlardan kaçınacağız. Nefsimize yenilip de bu hatalara düÅŸersek helallik alacağız. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “YumuÅŸak huylulukta bolluk ve bereket vardır. Kim yumuÅŸak huyluktan mahrum olursa hayır ve bereketten de mahrum olur.” (Müslim)

Evinizde israfa karşı tedbiri ihmal etmeyin!

Evlerimizde baÅŸta ekmek israfı olmak üzere her türlü israftan kaçınacağız. Ä°sraf Allah’ın verdiÄŸi nimetlere karşı en büyük vefasızlıktır. Ä°srafa karşı tedbir almayı ihmal etmeyeceÄŸiz. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Ä°ktisatlı olmak (yani israf etmemek) geçimin/bereketin yarısıdır.” (Deylemi)

Evinizde duayı ihmal etmeyin!

Dua her nimetin kapısıdır. Bereket nimetinin kapısı da samimi dualardır. Efendimizin (s.a.s.) yaptığı ÅŸu duayı bolca yapacağız: “Allah’ım! Bana helâl rızık nasip ederek beni haramlardan koru! Lûtfunla/bereketinle beni senden baÅŸkasına muhtaç etme!” (Tirmizî)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.