Sosyal Medya

Güncel

Suriye'de sivillere saldırı iddiası sonrası Pentagon harekete geçti

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, Suriye’de sivillerin hedef alındığı haberleri üzerine ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie'den brifing istediği belirtildi.



New York Times gazetesinin ABD'nin 18 Mart 2019'da Suriye'de, kadın ve çocuklardan oluÅŸan yaklaşık 70 kiÅŸilik sivil bir gruba hava saldırısı düzenlediÄŸine yönelik haberi tartışmalara neden oldu.

Günlük basın toplantısında, Bakan Austin'in bu habere yönelik herhangi bir inceleme talimatı verip vermediÄŸinin sorulması üzerine Kirby, Austin'in spesifik bir inceleme talimatı vermediÄŸini, haberi gördükten sonra Orgeneral McKenzie'den brifing istediÄŸini bildirdi.

Kirby, her ne kadar her zaman başarılı olamazlarsa da sivil kayıpları konusunda şeffaf olduklarını savundu.

 

Bakanlığın özellikle de sivil kayıplarının önlenmesi için iki ayrı genel inceleme yaptırdığını ifade eden Kirby, "Bunlardan biri tamamlandı güvenlik incelemesinden geçiriliyor. DiÄŸeri ise tamamlanmak üzere. Bu ikincisi Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası kapsamında istenilen bir çalışma." dedi.

AA muhabirinin, "New York Times haberinde bu saldırıda YPG'nin de belirli ölçüde ABD ordusuna istihbarat saÄŸladığı ifade ediliyor, ABD ordusu hava saldırısı düzenlerken YPG'nin saÄŸladığı istihbarata ne ölçüde güveniyor?" sorusuna Kirby, "IŞİD ile mücadelede SDG ile çalışıyoruz. Bu anlamda güçlü savaÅŸçılardır ve elbette ki bölgeyi iyi bildikleri için IŞİD ile mücadelede istihbarat konusunda da destek saÄŸlıyorlar." ifadelerini kullandı.

Muhabirin, "YPG'nin PKK ile iliÅŸkisi dolayısıyla o bölgede belirli ideolojik emelleri olduÄŸu biliniyor. Birçok uluslararası örgüt raporlarında da bu örgütün özellikle de Araplar olmak üzere yerel halka karşı kötü muamelelerde bulunduÄŸu ortaya çıkmıştı, bu grubun ABD askeri gücünü suistimal ederek New York Times haberinde olduÄŸu gibi katliamlara yol açma ihtimali konusunda bakanlıkta ÅŸu ana dek herhangi bir kaygı söz oldu mu?" sorusunu ise Kirby geçiÅŸtirmeye çalıştı.

Kirby, "IŞİD gibi bir örgütün peÅŸinden giderken, hem kendimizin ve ortaklarımızın hukukun üstünlüÄŸü ve askeri gücün sorumlu bir ÅŸekilde kullanması konusunu göz önünde bulundurduk. Bu devam eden bir kaygı." diye konuÅŸtu.

 

HÄ°NDÄ°STAN'IN S-400 ALIMINDAN KAYGILI

Hindistan'ın S-400 alımına iliÅŸkin de AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan Kirby, "Bu konudaki kaygılarımız hakkında Hintli ortaklarımıza karşı açık olduk. Åžu anda elimde güncel bir ÅŸey yok ama Bakan Yeni Delhi'yi ziyaret ettiÄŸinde bunu konuÅŸtuk ve bu sistemler konusunda kaygılarımızın olduÄŸunu belirttik." dedi.

NEW YORK TÄ°MES'IN HABERÄ°

New York Times gazetesinde yer alan haberde, ABD hava kuvvetlerinin 18 Mart 2019'da Suriye'nin BaÄŸhuz bölgesinde kadın ve çocuklardan oluÅŸan sivil bir grubu hedef aldığı bildirilmiÅŸti.

 

Haberde, ABD insansız hava araçlarıyla yeri tespit edilen sivil grubun üzerine daha sonra F-15E tipi savaÅŸ uçaklarıyla 3 ayrı saldırıda 2 tondan fazla bomba bırakılarak yaklaşık 70 kiÅŸinin ölümüne neden olunduÄŸu vurgulanmıştı.

Saldırının ayrıntılarının aylar süren gizli belge ve raporların incelenmesi, ismi gizli tutulan ilgili personel ve yetkililerle doÄŸrudan yapılan görüÅŸmeler sonucunda bir araya getirildiÄŸine iÅŸaret edilen haberde, eldeki bulguların CENTCOM'a gönderilmesinin ardından, komutanlığın, hava saldırılarının haklı olduÄŸunu savunarak saldırıyı ilk kez kabul ettiÄŸi ve 80 kiÅŸinin öldürüldüÄŸünü açıkladığı aktarılmıştı.

Haberde, Komutanlığın, söz konusu saldırıda 16 IŞİD'li ile 4 sivilin öldürüldüÄŸünü, diÄŸer 60 kiÅŸiyle ilgili olarak da IŞİD'in kontrolündeki bölgelerde kadın ve çocukların bazen silaha sarılmaları nedeniyle sivil olup olmadıklarının net olmadığını iddia ettiÄŸi kaydedilmiÅŸti.

kaynak: timeturk.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.