Sosyal Medya

Güncel

İranlı Bakan duyurdu: Türkiye ile anlaştık, yakında müzakereleri başlatacağız

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye ile uzun vadeli iş birliği için yol haritası hazırlayacaklarını duyurdu. Abdullahiyan, 'Türkiye ve İran arasında uzun vadeli iş birliği için yol haritası hazırlama konusunda anlaştık. Bu konuda diplomatik müzakereleri başlatacağız.' dedi.



Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye ile Ä°ran arasında uzun vadeli iÅŸ birliÄŸi için yol haritası hazırlanması konusunda anlaÅŸtıklarını söyledi.

Abdullahiyan, Tahran'a resmi ziyaret gerçekleÅŸtiren DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ile ortak basın toplantısında konuÅŸtu.

Ä°ki ülke iliÅŸkilerini hızlandırmak için ortak mekanizmalar kuracaklarını dile getiren Abdullahiyan, "Türkiye ve Ä°ran arasında uzun vadeli iÅŸ birliÄŸi için yol haritası hazırlama konusunda anlaÅŸtık. Bu konuda diplomatik müzakereleri baÅŸlatacağız. Sayın ErdoÄŸan'ın Tahran'a yapacağı ziyarette bunu sonuca ulaÅŸtıracağız ve mutabakat zaptı iki cumhurbaÅŸkanının katılımıyla imzalanacak." dedi.

 

ÇavuÅŸoÄŸlu ile iliÅŸkilerin önündeki engellerin bertaraf edilmesi konusuna vurgu yaptıklarını aktaran Ä°ranlı Bakan, "Ä°ki ülkenin iliÅŸkileri tarihi ve dostanedir. Biz buna özel önem veriyoruz. Ticari, ekonomik, enerji, sınır ve konsolosluk alanında iÅŸ birliÄŸine vurgu yaptık. Ä°liÅŸkileri hızlandırmak için ciddi bir engel görmüyoruz. Ä°ki ülkenin geniÅŸ bir potansiyeli var. Ä°ÅŸ adamlarının önündeki engeller tespit edildi bu konudaki pürüzlerin giderilmesi için kısa sürede adımlar atılacak." ifadelerini kullandı.

Ä°liÅŸkilerin son 2 yılda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilendiÄŸine iÅŸaret eden Abdullahiyan, iklim konuları ve çevresel tehditlere karşı mücadelenin de Ankara ve Tahran'ın gündeminde olduÄŸunu kaydetti.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı, "Birçok bölgesel meselede görüÅŸ birliÄŸi içindeyiz. Bölgesel ve uluslararası konularda faydalı görüÅŸme yaptık. Afganistan konusuna da yoÄŸunlaşıyoruz. Batı Asya'daki huzur ve istikrar bizim için önemli. Ankara ve Tahran yönetimleri bu konuda aktifler." diye konuÅŸtu.

BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Ä°ran ile Türkiye arasındaki transit yolla ilgili de hem ikili hem de çoklu ticari iÅŸ birliÄŸine önem verdiklerini belirten Abdullahiyan, imzalanacak mutabakat zaptında bu hususların da yer alacağını söyledi.

 

Abdullahiyan, ayrıca, Yemen'deki savaşın sona ermesi ve Afganistan'da geniÅŸ katılımlı hükümetin kurulması temennisinde bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.