Sosyal Medya

Güncel

İsrail, Suriye’yi gizlice ürettiği özel füzeleriyle vurdu

Tel Aviv’deki askeri kaynaklar, İsrail’in Suriye’ye düzenlediği son bombardımanda özel üretim bir füze kullandığını söyledi.



Ä°srail merkezli Yedioth Ahronoth gazetesi yayınladığı haberde, Ä°srail’in Suriye’de kullandığı füze ile ilgili bilgi verdi.

''Temmuz'' adı verilen füze, güdümlü ve yüksek tahrip gücüne sahip. Ä°srail ordusuna baÄŸlı savunma sanayisi 1973 yılında bu füzeyi ürettiÄŸinde, ‘hesap günü’ silahlarından biri olması dolayısıyla gizlenmesi ve hakkında konuÅŸulmaması kararı verildi. Gazetenin üst düzey askeri kaynaklardan aktardığına göre, füzenin bazı kısımları Hizbullah ve Hamas’a karşı saldırılarda kullanıldı.

Yedioth Ahronoth gazetesi, askeri kaynakların açıkladığı bu bilgi ile cumartesi günü Ä°srail’in ‘Suriye’de karadan karaya füzelerle düzenlediÄŸi benzeri görülmemiÅŸ olaÄŸanüstü saldırı’ arasında iliÅŸki kurdu. Gazetenin internet sitesinde, söz konusu füzenin test edildiÄŸi sırada çekilen görüntüleri paylaşıldı. Haberde bu füzenin Ekim 1973 Savaşı’nda test edildikten sonra Suriye ve Mısır tanklarına karşı kullanılması amacıyla Ä°srailli Rafael ÅŸirketi tarafından üretildiÄŸi bilgisine yer verildi.

GeliÅŸtirme çalışmaları sonrasında füze Apache helikopteri gibi taarruz helikopterlere entegre edildi ve Yedioth Ahronoth’a göre ‘Hamas ve Hizbullah’a karşı savaÅŸlarda baÅŸarılı bir ÅŸekilde test edildi’. Ancak tehlikeli, gizli ve yüksek maliyetli olması sebebiyle çok fazla kullanılmadı. GeçtiÄŸimiz süreçte füzeden bir kez bahsedildi. Füze, Ä°srail’in 2012’de Gazze’ye düzenlediÄŸi operasyonda ve Hizbullah hedeflerine karşı kullanıldıktan sonra çok kısa süreliÄŸine gündeme geldi.

30 kilometredeki hedefleri vurabilen güdümlü füze, sahip olduÄŸu özellikler sayesinde NATO da dahil olmak üzere dünyanın 38 ülkesine Ä°srail tarafından ihraç ediliyor.

Suriye’deki kaynaklar, cumartesi gündüz saatlerinde Åžam Kırsalı’nı hedef alan ve 2 Suriyeli askerin yaralandığı saldırıdan Ä°srail’i sorumlu tuttu. Suriye resmi haber ajansı SANA, konuya iliÅŸkin haberinde, “DüÅŸman Ä°srail, iÅŸgal altındaki Filistin’in kuzeyinden Åžam Kırsalı’ndaki bazı noktaları hedef alan bir dizi karadan karaya füze fırlattı. Saldırıda 2 asker yaralandı, maddi hasar meydana geldi. Hava savunma sistemlerimiz düÅŸman füzelerinden bazılarını düÅŸürdü” ifadelerini kullandı. Ancak Ä°srail bu haber hakkında yorum yapmayı reddetti.

Yedioth Ahronoth gazetesinin bu füzeyi gündeme getirdiÄŸi dünkü haber, Ä°srail Ordusu Sözcüsü’nün Kuzey Komutanlığı bünyesindeki Yedek Kuvvetlerin tatbikat baÅŸlattığını duyurmasıyla eÅŸzamanlı yayınlandı. Ordu Sözcü’sünün açıklamasına göre, tatbikat askeri personelin sürpriz bir saldırıyla baÅŸa çıkma yeterliliÄŸinin ve Kuzey Komutanlığı’na baÄŸlı Yedek Kuvvetlerin hazırlık seviyesinin ölçülmesini amaçlıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.