Sosyal Medya

Güncel

Türkiye ile ABD arasında ikinci F-35 toplantısı

Türkiye ve ABD savunma bakanlıkları F-35'lerle ilgili ikinci toplantıyı Washington’da yapmayı planlıyor.



Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Türkiye ve ABD savunma bakanlıklarından heyetlerin F-35'lerle ilgili ikinci toplantıyı birkaç ay içinde Washington'da yapmayı planladığını bildirdi.

Bakanlıktaki Åžehit Gazeteci Hasan Tahsin Basın Bilgilendirme Merkezi'nde basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Pentagon'dan gelen heyet ile F-35 savaÅŸ uçakları konusunda yapılan görüÅŸmeye iliÅŸkin soru üzerine Bakanlık kaynakları, Türkiye ve ABD savunma bakanlıkları arasında, F-35 konusundaki ihtilafın giderilmesi ve mali hususların görüÅŸülmesi amacıyla geçen hafta Ankara'da bir toplantı gerçekleÅŸtirildiÄŸini belirtti.

Toplantı sonucunda, müzakerelere devam edilmesi konusunda mutabık kalındığını dile getiren kaynaklar, "Ä°lk toplantı yapıldı. Her iki taraf bakış açılarını ve kendi pozisyonlarını ortaya koydular. Birkaç ay içinde de ikinci toplantının Washington'da yapılması planlanıyor. GörüÅŸmelerde problemlerin çözümüne iliÅŸkin yöntemler ele alınıyor." diye konuÅŸtu.

GörüÅŸmelerde, Türkiye'nin F-35 programına dönülmesine yönelik konuların da ele alınıp alınmayacağına yönelik soruya karşılık kaynaklar, "Biz pozisyonumuzu ortaya koyduk. Birinci olarak F-35 programına geri dönme, ikinci olarak tahsis edilen uçakların teslim edilmesi, eÄŸer bunlar olmuyorsa ödediÄŸimiz paraların iadesi ÅŸeklinde bir görüÅŸümüz var. Bu kapsamda görüÅŸmeler devam edecek." dedi.

FETÖ, PKK/KCK/PYD-YPG, DEAÅž baÅŸta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı mücadelenin artan ÅŸiddet ve tempoda devam ettiÄŸini vurgulayan Kara, "Bu kapsamda, 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil toplam 32 bin 835, bu yılın başından itibaren ise 2 bin 360 terörist etkisiz hale getirilmiÅŸtir. Ekim ayında ise yurt içinde ve sınır ötesinde 3'ü büyük, 24'ü orta çaplı olmak üzere 27 operasyon icra edilmiÅŸ ve 279 terörist etkisiz hale getirilmiÅŸtir." dedi.

Afganistan'daki son geliÅŸmelerle birlikte Ä°ran sınırında olası hareketliliÄŸe karşı mevcut durumun gözden geçirildiÄŸini ve ilave tedbirler alındığını söyleyen Kara, "Ä°çinde bulunduÄŸumuz 2021 yılında Ä°ran sınırında 83 bin 867 ÅŸahıs engellenmiÅŸ, 1756 ÅŸahıs yakalanmıştır. Alınan ilave ve etkin tedbirler sayesinde ekim ayında, tüm hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 471 ÅŸahıs yakalanmıştır. Bu ÅŸahıslardan 24'ü FETÖ mensubu olmak üzere 38'i teröristtir. 22 bin 406 ÅŸahıs ise hududu geçemeden engellenmiÅŸtir." bilgisini paylaÅŸtı.

Binbaşı Pınar Kara, bu dönemde yapılan operasyonlarda, 18 bin 997 paket sigara, 185 kilogram uyuÅŸturucu, 56 muhtelif silah ve 121 cep telefonu ele geçirildiÄŸini kaydetti.

"EKÄ°MDE SURÄ°YE HAREKAT BÖLGELERÄ°NDE 169 TERÖRÄ°ST ETKÄ°SÄ°Z HALE GETÄ°RÄ°LDÄ°"

Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekatları ile Suriye'nin kuzeyinde yaratılan terör oluÅŸumlarının engellendiÄŸini ve engellenmesine devam edildiÄŸini belirten Kara, böylece bölge halkının huzur ve güvenliÄŸinin saÄŸlandığını vurguladı.

Kara, terör örgütlerinin, bölgedeki sivillere ve birliklere yönelik saldırı giriÅŸimlerinin komandolar tarafından anında müdahale ile engellendiÄŸini belirterek, ÅŸöyle devam etti:

"Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için sivil halk, çevre, tarihi, dini ve kültürel yapılar dokunulmazdır. Tek hedefimiz teröristlerdir. Bu kapsamda, ekim ayında Suriye harekat bölgelerinde, DEAÅž terör örgütü mensupları dahil olmak üzere 169 terörist etkisiz hale getirilmiÅŸtir. Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesinde rejimin çeÅŸitli bahanelerle sivillere karşı yürüttüÄŸü saldırılar devam etmektedir. Son bir ayda, Ä°dlib bölgesinde rejim tarafından yapılan top, havan, roket atışlarında ve hava saldırılarında, aralarında çocukların da bulunduÄŸu 19 sivil hayatını kaybetmiÅŸ, 72 sivil ise yaralanmıştır. Söz konusu saldırıların sonlandırılması için belirlenen hedefler derhal ateÅŸ altına alınarak imha edilmekte, birliklerimizin güvenliÄŸi için gerekli her türlü tedbir alınmaktadır."

Kara, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Ege ve DoÄŸu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya, Kıbrıs Adası'nda uluslararası garanti ve ittifak antlaÅŸmaları doÄŸrultusunda barış ve güvenliÄŸin teminatı olmaya devam edeceÄŸini vurgulayarak, ÅŸunları dile getirdi:

"Yunanistan, iyi komÅŸuluk iliÅŸkileri çerçevesinde yaptığımız tüm çaÄŸrılara raÄŸmen uluslararası anlaÅŸmalarla belirlenen yükümlülüklerine aykırı olarak gayri askeri statüdeki DoÄŸu Ege adalarının statüsünü bozan eylemlerini sürdürmektedir. Bu yılın başından itibaren askeri deniz ve hava araçları ile gayri askeri statüdeki adalara yönelik 2 bin 61 ihlal gerçekleÅŸtirmiÅŸtir."

Yunanistan'ın hukuka aykırı, provokatif ve saldırgan tutumuna karşı diplomatik kanallardan gerekli giriÅŸimlerde bulunulduÄŸunu, mütekabiliyet kapsamında sahada gerekli karşılığın verildiÄŸini belirten Kara, "Yunanistan'ın, NATO içinde diÄŸer ülkelerle silahlanma ve destek arayışına girerek, ittifak içinde ittifak kurma tutumu hem NATO'nun dayanışma ruhuna hem de ikili iliÅŸkilere zarar vermektedir. Yunanistan'dan beklentimiz, uzlaÅŸmaz, hukuk tanımaz tutumundan ve üçüncü tarafları sorunlara dahil etme çabalarından vazgeçmesi, uluslararası hukuk zemininde, iyi komÅŸuluk iliÅŸkilerine dayalı diyalog ve barışçıl yöntemlerle sorunların çözümüne yönelik samimi gayret göstermesidir." dedi.

SURÄ°YE'NÄ°N KUZEYÄ°NDEKÄ° TERÖR SALDIRILARI

Son dönemde Suriye sınırına yönelik takviye görüntülerin yer aldığı belirtilerek, olası bir harekata iliÅŸkin soruya kaynaklar, "Sayın CumhurbaÅŸkanımızın da defalarca ifade ettiÄŸi gibi, halkımızın ve sınırlarımızın güvenliÄŸini için ihtiyaç olan yer ve zamanda gerekenler yapıldı, yapılır. Dönem dönem bu bölgelerde teröristlerin saldırı ve sızma giriÅŸimleri oluyor. Buna karşı da her türlü tedbir ÅŸu anda alınıyor. Bu kapsamda da TSK, nerede ihtiyaç varsa oraya birlik kaydırmak suretiyle gerekli tedbirleri alıyor." yanıtını verdi.

"Kamışlı'ya Rus uçaklarının konuÅŸlandırıldığına" yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine de kaynaklar, "Sosyal medyada dolaÅŸan bazı görüntüler var. Bu görüntüler sadece o gün için gerçekleÅŸtirilen bir faaliyete yönelik. Bir uçağın iniÅŸ yapıp daha sonra ayrılmasına iliÅŸkin. Herhangi bir konuÅŸlanma söz konusu deÄŸil." dedi.

SAMP-T tedarikine iliÅŸkin soru üzerine de kaynaklar, yerli sistemlerin geliÅŸtirilmesinin yanında hava savunma sistemlerinin tedarikine yönelik çalışmaların da devam ettiÄŸini kaydetti.

Bakanlık kaynakları, Irak ve Suriye'ye asker göndermeyi içeren tezkerenin TBMM'de kabul edildiÄŸi belirtilerek, bunun süresine iliÅŸkin tartışmaların hatırlatılması üzerine de ÅŸunları söyledi:

"Ä°cra ettiÄŸimiz harekatlarla ülkemize yönelik Irak ve Suriye'den kaynaklanan tehditler azalmış olmakla birlikte hala devam ediyor. Buradaki mücadele bir süreklilik gerektiriyor. Bu sürekliliÄŸin, devamlılığın saÄŸlanması için süre iki yıl olarak belirlendi. Aynı zamanda mücadeledeki kararlılığımızın dosta, düÅŸmana gösterilmesi için bu ÅŸekilde çıkarıldı. Ayrıca tezkeredeki ifadelerden hareketle yabancı silahlı kuvvetlerinin ülkemizde bulunması konusu da tartışıldı. Bu ifade 2014 yılından beri çıkarılan bütün tezkerelerde aynı ifadelerle yer aldı. Bu tezkerede bu konuyla ilgili yeni bir ifade yok. 2014'te BMGK'nın 2170 sayılı DEAÅž ve diÄŸer terörist oluÅŸumlarla mücadele konusunda bir kararı var. Bu kapsamda DEAÅž ile mücadeleye yönelik uluslararası koalisyon kuruldu. Bakanlar Kurulumuzun o dönemde aldığı bir karar da var. Bu karara istinaden çıkarılmış bir tezkere ve 2014 yılından itibaren çıkarılan bütün tezkerelerde aynı ifadeler yer alıyor. Bunun arkasında baÅŸka bir ÅŸey aramaya gerek yok."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.