Sosyal Medya

Güncel

Nahda Hareketi’nden Cumhurbaşkanı Said’e eleştiri

Tunus'taki Nahda Hareketi yaptığı açıklamada, ‘’Cumhurbaşkanlığı, demokratik cumhuriyet sisteminin temellerini sarsmaya çalışıyor.’’ ifadelerini kullandı.



Nahda Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada, "CumhurbaÅŸkanlığı, devletin ve toplumun birliÄŸini saÄŸlayan, demokrasi ve hakları koruyan kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı demokratik cumhuriyet sisteminin temellerini sarsmaya çalışıyor." ifadelerine yer verildi.

Yargı reformunun "hükmü altına almak ve görevlendirme yapmakla olmayacağı" kaydedilen açıklamada, "Yargı reformunu yargı kurumları teÅŸvik eder. Yasama organı da yasa çıkararak destek olur. Yürütme erki ise bu reformun gerekleri ile koÅŸullarını yerine getirir ve yargı bağımsızlığına saygı gösterir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Nahda Hareketi'nin, CumhurbaÅŸkanlığının yargıya, özellikle de Yüksek Yargı Konseyi'ne baskı yapmak için tekrarlanan giriÅŸimlerinin tehlikesi konusunda uyarıda bulunduÄŸu belirtildi.

Ekim ayı baÅŸlarında Tunus Yüksek Yargı Konseyi (YYK) BaÅŸkanı Yusuf Buzahir ile görüÅŸen CumhurbaÅŸkanı Kays Said, Tunus halkının taleplerinin yerine getirilmesinin ancak adil bir yargı ile gerçekleÅŸebileceÄŸini ve bunun yolunun da yargının arındırılmasıyla mümkün olduÄŸunu kaydetmiÅŸti.

YYK BaÅŸkanı Yusuf Buzahir de, 20 Ekim'de yaptığı açıklamada, “Yargının liste bazında ve yürütme organı (CumhurbaÅŸkanı ve hükümet) aracılığıyla reform yapılarak arındırılması, uluslararası standartlara aykırı ve ters etki yaratabilecek yanlış bir yoldur." ifadelerini kullanmıştı.

TUNUS'TA CUMHURBAÅžKANLIÄžI DARBESÄ°

Tunus CumhurbaÅŸkanı Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalışmalarını dondurması ve baÅŸbakanı azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini geniÅŸleten yeni kararnameler yayımladı.

Yeni kararnamelerle cumhurbaÅŸkanının yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaÄŸanüstü düzenlemeler yapıldı ve yasa tekliflerinin anayasaya uygunluÄŸunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaşkanının yetkilerini genişleten kararnameler Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Tunus cumhurbaÅŸkanına bakanlar kurulunun görüÅŸünü aldıktan sonra CumhurbaÅŸkanlığı kararlarıyla "yasama metinleri" çıkarma yetkisi verildi.

Kararname uyarınca, bakanlar kurulu artık Meclis'e deÄŸil cumhurbaÅŸkanına karşı sorumlu oldu. CumhurbaÅŸkanı, baÅŸbakanı atayabiliyor, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarını belirleyebiliyor.

Tunus’ta BaÅŸbakan Necla Buden Ramazan tarafından 11 Ekim’de oluÅŸturulan yeni hükümet, CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'nda yapılan yemin töreninin ardından göreve baÅŸladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.