Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan'ın Afrika ziyareti Fransız basınında geniş yer buldu

Fransız basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Angola, Nijerya ve Togo'ya gerçekleştirdiği ziyareti yakından takip ederken, Türk SİHA'lara övgülerde bulundu.



Le Figaro gazetesinin "ErdoÄŸan, Afrika'daki varlığını güçlendiriyor" baÅŸlıklı haberinde, ErdoÄŸan'ın 2000'li yıllarında başında "Batılı sömürgeci güçlerin" Afrika'ya ilgisinin azaldığını tespit ettiÄŸi ve öncelikle Somali ve daha sonra Libya gibi "Müslüman Afrikalı ülkelerde" varlık göstermeye baÅŸladığı belirtildi.
 
Haberde, Türk Hava Yollarının (THY), 1992-1994 döneminde Batılıların askeri operasyon düzenlediÄŸi Somali'nın baÅŸkenti MogadiÅŸu'ya sefer düzenleyen tek büyük hava yolu ÅŸirketi olduÄŸu kaydedildi.
 
ErdoÄŸan'ın Angola ve Nijerya ziyaretinde Türk silahlarını satmanın söz konusu olacağı aktarılan haberde, Türk silahlarının en önemli örneÄŸinin Bayraktar SÄ°HA'ları olduÄŸu ve bu SÄ°HA'ların 4 cephede kendini gösterdiÄŸi için Afrika'da satılabileceÄŸi belirtildi.
 
"BU SÄ°HA'LAR DÜNYADAKÄ° SAVAÅžLARDA HAYAL EDÄ°LEN SÄ°LAHTIR"
 
Haberde, bu SÄ°HA'ların Irak'ta AÄŸustos 2018'de terör örgütü PKK'nın elebaÅŸlarından sözde KCK yürütme konseyi üyesi Ä°smail Özden'i etkisiz hale getirdiÄŸi, Libya'nın doÄŸusundaki gayrimeÅŸru güçlerin lideri Halife Hafter'in ve "Rus paralı askerlerin" saldırısını engellediÄŸi, Ä°dlib'de BeÅŸÅŸar Esad rejimini hezimete uÄŸrattığı ve KarabaÄŸ'da yaÅŸanan sorunda Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı zafer elde etmesini saÄŸladığı vurgulanarak, ÅŸu deÄŸerlendirmelere yer verildi:
 
"Bu SÄ°HA'lar dünyadaki savaÅŸlarda hayal edilen silahtır. SavaÅŸ uçaklarından 20 kat daha ucuz ve hiçbir pilotunun hayatını tehlikeye atmıyor. Afrika, Orta DoÄŸu ve Orta Asya'da Türk etkisinin bir vektörü haline geldiler. ErdoÄŸan'ın ABD, Çin ve Rusya gibi kendisinden daha güçlü ülkelerle çatışmaya girmeden akıllıca geliÅŸtirdiÄŸi etkidir. Ancak Fransa gibi daha az güçlü ülkelere meydan okumaktan çekinmiyor. (ErdoÄŸan) Fransa'ya karşı Haziran 2020'de Libya açıklarında bilek güreÅŸini kazandı."
 
Haberde, "Fransız sanayisi, SÄ°HA üretiminde ABD, Ä°srail ve hatta Türkiye'nin nasıl bu kadar gerisinde kalabildi?" sorusu soruldu.
 
Fransız SÄ°HA tarihinin bu sorunun cevabını verdiÄŸi ifade edilen haberde, 2008'deki ilk projenin iptal edildiÄŸi, ardından projenin 2018'de Fransa, Almanya, Ä°talya ve Ä°spanya tarafından harekete geçirildiÄŸi ve ilk uçuÅŸun Bayraktar TB2'den 14 yıl sonra 2028'de hedeflendiÄŸi aktarıldı.
 
Le Monde gazetesi, ErdoÄŸan'ın Afrika ziyaretini "ErdoÄŸan Afrika'daki etkisini yaymaya çalışıyor." baÅŸlığıyla duyurdu. Gazetenin haberinde ErdoÄŸan'ın bu ziyaretleri tamamladığında Afrika'da 30 ülkeye gitmiÅŸ olacağı kaydedildi.
 
Türkiye'nin bir zamanlar Afrika ile iliÅŸkilerini ekonomik boyutuyla ele aldığını ancak mevcut durumda bu iliÅŸkilerin güvenlik konularını da kapsadığı belirtilen haberde, Türkiye'nin Angola ziyaretindeki hedefin ticaret hacmini 176 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkarmak olduÄŸu aktarıldı.
 
Haberde, Angola'nın ayrıca Türkiye'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki hedefleri için güvenebileceÄŸi bölgesel güç olduÄŸu vurgulandı.
 
TÄ°CARET HACMÄ° 4 MÄ°LYAR DOLARDAN 26 MÄ°LYAR DOLARA
 
ErdoÄŸan'ın Nijerya ve Togo ziyaretlerinde Türkiye'nin bu ülkelere SÄ°HA satabileceÄŸi ifade edilen haberde, ErdoÄŸan'ın Togo'ya gerçekleÅŸtireceÄŸi ziyarette Burkina Faso ve Liberya'nın liderleriyle bir araya geleceÄŸi bilgisi paylaşıldı.
 
Türkiye ile Nijer'in Temmuz 2020'de savunma alanında anlaÅŸma imzaladığı belirtilen haberde, Libya'nın Türkiye'nin Afrika'daki en görünür baÅŸarısı olduÄŸu vurgulandı.
 
Haberde, Türkiye'nin 20 yılda Afrika'daki büyükelçilik sayısını 9'dan 43'e çıkardığını ve ticaret hacmini 4 milyar dolardan 26 milyar dolara yükselttiÄŸine dikkat çekildi.
 
"BATILI EMSALLERÄ°NDEN DAHA UCUZ VE ÇÄ°NLÄ°LERDEN DAHA KALÄ°TELÄ°LER"
 
Fransız devlet radyosu RFI'nin haberinde de ErdoÄŸan'ın Angola, Nijerya ve Togo'yu ziyaret ederek Afrika ile iliÅŸkilerini güçlendirmek istediÄŸi, ekonominin Türkiye ile Afrika arasındaki stratejik ortaklığının yönlerinden biri olduÄŸu belirtildi.
 
Türkiye'nin 20 yılda Afrika ile ticaret hacminin Le Monde gazetesinden farklı olarak 5 milyar dolardan 25 milyar dolara çıkardığı ifade edilen haberde, ErdoÄŸan'ın 30 Afrika ülkesini ziyaret ettiÄŸini ve Türkiye'nin kıtada 43 büyükelçiliÄŸi bulunduÄŸunu aktardı.
 
Haberde, THY'nin kıtadaki 60 kente sefer düzenlediÄŸi bilgisi paylaşıldı.
 
Türkiye'nin Etiyopya, Tunus ve Fas'a SÄ°HA sattığı ifade edilen haberde, SÄ°HA'lara iliÅŸkin, "Batılı emsallerinden daha ucuz ve Çinlilerin SÄ°HA'larından daha kaliteliler." ifadesi kullanıldı.
 
Haberde, Türkiye'nin Nijerya ile ticaret hacmini ikiye katlamak istediÄŸi belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.