Sosyal Medya

Güncel

Afrikalı liderlerin yeni rotası 'Türkiye'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günü başlayacak Angola, Togo ve Nijerya turuyla Afrika'da en fazla ülkeyi ziyaret eden dünya liderleri arasında yerini alırken, Afrikalı liderlerin de bu yıl Türkiye trafiği yoğun oldu.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, pazar günü baÅŸlayacak Angola, Togo ve Nijerya turuyla Afrika'da en fazla ülkeyi ziyaret eden dünya liderleri arasında yerini alırken, Afrikalı liderlerin de bu yıl Türkiye trafiÄŸi yoÄŸun oldu.
 
Afrikalı liderlerden 6'sı temmuz-eylül döneminde Türkiye'yi ziyaret ederken, Türkiye'ye devlet baÅŸkanlığı düzeyindeki son 4 ziyaret Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Gine, Sudan ve Angola olmak üzere Afrika ülkelerinden yapıldı.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bu yıl Afrika ülke liderlerinden 5'i ile Afrika BirliÄŸi (AfB) Komisyonu BaÅŸkanı'nı Türkiye'de ağırladı.
 
CumhurbaÅŸkanlığı himayesinde organize edilen ve 21-22 Ekim'de Ä°stanbul'da düzenlenecek Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne 54 Afrika ülkesinden hükümet ve özel sektör temsilcisinin katılması bekleniyor.
 
Sadece bu yıl Angola, Etiyopya, Gine, Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti liderleri Türkiye'ye resmi ziyaret düzenleyerek, Türkiye ile iliÅŸkilerin geliÅŸmesine yönelik görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirdi.
 
- Afrika'dan Türkiye'ye yapılan son resmi ziyaret Afrika BirliÄŸi Komisyonu BaÅŸkanı Muhammed'den
Afrika'dan Türkiye'ye yapılan son resmi ziyaret, AfB Komisyonu BaÅŸkanı Musa Faki Muhammed tarafından 30 Eylül'de yapıldı.
 
Muhammed, Türkiye'nin Afrika ile kurduÄŸu ortaklık ve iÅŸ birliÄŸinden dolayı memnun olduklarını dile getirerek, "Her geçen günle birlikte ilerleme kaydediyoruz. Olumlu adımlar atıyoruz." ifadesini kullandı.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile yaptığı basın toplantısında, Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin Türkiye'de düzenleneceÄŸini hatırlatan Muhammed, Afrikalı büyükelçiliklerin Ankara'da artan sayısının da Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle kurduÄŸu iliÅŸkilerin somut olumlu göstergesi olduÄŸunu kaydetti.
 
Muhammed, "Bizler bu ortaklıktan memnunuz. Bu, eÅŸit-eÅŸit seviyesinde, arkadaÅŸ düzeyinde, arkadaÅŸlar arasında, tabuları olmayan, samimi ve açık bir ÅŸekilde konuÅŸulan, beraber hareket etmeyi hedefleyen, insanların karşılaÅŸmış olduÄŸu hedeflerin beraber üstesinden gelmeyi hedefleyen bir ortaklık." ifadelerini kullanarak Afrikalı liderlerin Türkiye'ye olumlu bakışını dile getirdi.
 
- Afrikalı liderlerin bu yıl Türkiye trafiÄŸi yoÄŸun
Kongo Demokratik Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Felix Antoine Tshisekedi Tshilombo, Etiyopya BaÅŸbakanı Abiy Ahmed, Sudan Egemenlik Konseyi BaÅŸkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Angola CumhurbaÅŸkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço gibi Afrikalı liderler Türkiye'yi ziyaret ederek, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile iki ülke iliÅŸkilerini görüÅŸtü.
 
Angola CumhurbaÅŸkanı Lourenço ile 27 Temmuz'da görüÅŸen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 12 AÄŸustos'ta Sudan Konsey BaÅŸkanı El-Buhran'ı, 14 AÄŸustos'ta eski Gine CumhurbaÅŸkanı Alpha Conde, 18 AÄŸustos'ta da Etiyopya BaÅŸbakanı Ahmed'i kabul etti.
 
Afrikalı liderlerin Türkiye ziyareti eylülde de devam etti ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Tshilombo, Türkiye'yi 7 Eylül'de ziyaret ederek CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile bir araya geldi.
 
Afrikalı liderlerin Türkiye'ye yaptıkları ziyaretlerde iki ülke arasındaki iÅŸ birliklerinin artırılması, ekonomik alanda iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi ve güvenlik alanında iÅŸ birliÄŸi gibi konuları gündeme getirmeleri Türkiye'ye olan olumlu bakışın göstergesi olarak deÄŸerlendiriliyor.
 
- ErdoÄŸan, kriz halindeki Sudan ve Etiyopyalı liderlerle aynı ay görüÅŸme gerçekleÅŸtirdi
Ä°kili iliÅŸkilerin yanı sıra Afrikalı liderler, bölgesel geliÅŸmeler hakkında da Türkiye ile fikir alışveriÅŸinde bulunarak çözüm yollarının bulunmasına yönelik adımlar atıyor.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Hedasi Barajı ve sınır anlaÅŸmazlığı konusunda uzun süredir gerginlik yaÅŸayan Sudan ve Etiyopyalı liderlerle birer hafta arayla iki ayrı görüÅŸme gerçekleÅŸtirdi.
 
Sudan Konsey BaÅŸkanı El-Buhran'ı 12 AÄŸustos'ta kabul eden ErdoÄŸan, bu ülke ile kriz yaÅŸayan Etiyopya BaÅŸbakanı Ahmed'i ise 18 AÄŸustos'ta kabul etti.
 
ErdoÄŸan, yüz yüze görüÅŸmeler haricinde birçok Afrika ülkesi lideriyle telefonla da görüÅŸtü.
 
Cezayir CumhurbaÅŸkanı Abdülmecid Tebbun, Libya BaÅŸkanlık Konseyi BaÅŸkanı Muhammed Yunus el-Menfi, Tunus CumhurbaÅŸkanı Kays Said, Senegal CumhurbaÅŸkanı Macky Sall, Cibuti CumhurbaÅŸkanı Ä°smail Ömer Guelleh, Nijerya CumhurbaÅŸkanı Muhammed Buhari ve Togo CumhurbaÅŸkanı Faure Essozimna Gnassingbe telefonda görüÅŸme yapılan liderler arasında yer aldı.
 
kaynak: timeturk.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.