Sosyal Medya

Güncel

Fransız gençlerine göre laiklik tehlikede

Fransa'da gerçekleştirilen bir kamuoyu yoklaması genç nüfusun yüzde 60'ından fazlasının laikliğin tehlikede olduğunu düşündüğünü işaret etti.



Fransa'da 2020 yılında başı kesilerek öldürülen tarih öÄŸretmeni Samuel Paty'nin ölüm yıl dönümünde gerçekleÅŸtirilen bir kamuoyu yoklaması genç nüfusun yüzde 60'ından fazlasının laikliÄŸin tehlikede olduÄŸunu düÅŸündüÄŸünü iÅŸaret etti.
 
Fransız nüfusunun 18-30 yaÅŸ arası gençlerini temsilen bin 14 kiÅŸinin katıldığı ankete göre gençlerin yüzde 63'ü Fransa'da laikliÄŸin tehlikede olduÄŸunu düÅŸünüyor.
 
SaÄŸcı Marianne dergisinin 2020'de yaptırdığı ankette ise bu oran yüzde 70'te bulunuyordu.
 
Kota yöntemi ile gerçekleÅŸtirilen anket katılımcılarının yüzde 57'si, ayrıca laikliÄŸin savunulmasının Müslümanları karalamak isteyen gazeteciler ve siyasi kiÅŸilikler tarafından bir araç olarak kullanıldığı kanısında. Bu oran geçen sene de aynı seviyedeydi.
 
LaikliÄŸin tanımında bölünme
Ankette "LaikliÄŸi nasıl tanımlarsınız?" sorusu ise gençlerde tam bir fikir ayrılığının yaÅŸandığını gözler önüne seriyor.
 
Yüzde 27'lik bir kesim laikliÄŸi dinlerin eÅŸit olması olarak görürken, yüzde 24, laikliÄŸin vicdan özgürlüÄŸünü saÄŸladığı kanısında. Gençlerin yüzde 23'ü ise din ile devleti birbirinden ayıran bir kavram olarak tanımlıyor laikliÄŸi.
 
Gençlerin yüzde 62'si öÄŸretmenlerin öÄŸrencilerine ifade özgürlüÄŸünü göstermek için dinleri karikatürize eden veya "alay eden" çizimleri göstermelerini haklı buluyor.
 
Ankete katılanların yarısından fazlası (yüzde 58) Ekim 2020'de öldürülen tarih öÄŸretmeni Paty'nin ifade özgürlüÄŸü adına Hz. Muhammed'in karikatürlerini göstermekte haklı olduÄŸuna inanıyor. Yüzde 22'lik kısım ise gereksiz bir provokasyon oluÅŸturduÄŸu için haksız olduÄŸunu düÅŸünüyor.
 
Samuel Paty cinayeti konusunda da gençlerin yüzde 85'i olayın kendilerini "ÅŸoke" ettiÄŸini, yüzde 78'si kendilerinde "kızgınlık" hissi doÄŸurduÄŸunu belirtirken neredeyse yüzde 20'si (yüzde 19) duruma "kayıtsız" kaldıklarını ifade etti.
 
Dörtte üçünden fazla bir kesim de (yüzde 77) öÄŸretmeni Ekim 2020'de öldüren kiÅŸiyi tamamen kınarken, yüzde 5'i kınamadığını söylüyor.
 
Fransa'nın baÅŸkenti Paris'te 16 Ekim 2020'de bir tarih öÄŸretmeni, sınıfta Hz Muhammed'in karikatürlerini göstererek ders iÅŸlemesinin ardından cinayete kurban gitmiÅŸti. Saldırganın 18 yaşında Rusya doÄŸumlu Çeçen bir mülteci olduÄŸu ortaya çıkmıştı.
 
 
Kaynak: Euronews

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.