Sosyal Medya

Zaman nehir gibidir

Fatma Tuncer / Milli Gazete



Bu sabah bir arkadaşım aradı ve kapalı havalarda neÅŸesini kaybedip karamsarlığa kapıldığını ve bu durumun bütün hayatını etkilediÄŸini ifade etti. SoÄŸuk hava, karanlık ve loÅŸ renkler nedense iç dünyamızda olumsuz çaÄŸrışımlar yapıyor ve neÅŸemizi alıp götürüyor. Çünkü mevsimlerin getirdiÄŸi deÄŸiÅŸimlere olumsuz anlamlar yüklüyor ve ruhen etkileniyoruz.
 
Ruh hekimleri güneÅŸ ışığının mutluluk hormonunun salınımına, dolayısıyla bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı saÄŸladığını belirtiyor ve ruh ve beden dengemizin birbirine baÄŸlı olduÄŸuna dikkat çekiyorlar. GüneÅŸli havalarda kendilerini iyi hisseden birçok kiÅŸi, havaların soÄŸuması ile birlikte karamsarlığa kapılıyor ve depresif bir hâl alıyorlar. Zira ortaya çıkan deÄŸiÅŸim kiÅŸinin algılarında olumsuz çaÄŸrımlar yapıyor ve seretonomin-melatonin dengesini bozuyor.
 
Depresyon kiÅŸinin yaÅŸadığı olaya verdiÄŸi anlamla yakinen ilgili bir sorundur. Bir kiÅŸi için uzak bir mekâna taşınmak, yeni insanlarla ve yeni ortamlarla tanışmak anlamına gelirken, diÄŸeri için sevilen kiÅŸilerden ayrı kalmak ve hasret olarak görülebilir. Yaprakları dökülen aÄŸaca baktığınızda, o çıplak dalların baharda yeniden yeÅŸilleneceÄŸini düÅŸünür ve her zerrede binlerce hikmetin gizli olduÄŸunu idrak edebilirseniz, karamsarlığa kapılmaz ve neÅŸenizi kaybetmezsiniz. Fakat havaların kararmasını, sararan yaprakları ve loÅŸ bir renge bürünen gökyüzünü olumsuz hatıralarınızla iliÅŸkilendirip, yasa dönüÅŸtürürseniz sadece huzurunuzu deÄŸil umutlarınızı da kaybedersiniz.
 
MutluluÄŸumuzun ya da mutsuzluÄŸumuzun sebebi olaylara verdiÄŸimiz anlamlarda saklıdır, zihnimizin arÅŸivine girip bu anlamları deÄŸiÅŸtirmedikçe hayatla kurduÄŸumuz bağı saÄŸlıklı bir zemine oturtma ÅŸansımız olmayacaktır. Nitekim güneÅŸin yerini loÅŸ renkli bulutlara bırakıp gitmesini bir kiÅŸi zenginlik olarak görüp tefekküre dalarken, diÄŸeri bu görüntüyü ölümle ya da yalnızlıkla iliÅŸkilendirerek karamsarlığa kapılabilir. KiÅŸinin içinde bulunduÄŸu bu ruh halinden kurtulabilmesi için ilk evvela olaylara verdiÄŸi negatif anlamları deÄŸiÅŸtirmesi ve bunu rutin hale getirmesi gerekir.
 
Sonbaharda dökülen yapraklar, kışa hazırlanan toprak ve canlılar bir deÄŸiÅŸimin iÅŸaretidir ve hayatta hiçbir ÅŸey statik deÄŸildir. On yıl önce yerinde bıraktığınız o aÄŸaç aynı aÄŸaç deÄŸildir, o çocuk aynı çocuk deÄŸildir, doÄŸanlar büyür, büyüyenler yaÅŸlanır, yaÅŸlananlar sessizce veda ederler ve varlık âlemi akışını kesintisiz olarak sürdürür. Bizler hayatın hem öÄŸrencisi hem öÄŸretmenleriyiz dolayısıyla olayların olumlu yanlarını görebilmeli ve pozif anlamlar yükleyebilmeliyiz. Aksi takdirde gözümüze iliÅŸen her ÅŸeyden bir dram çıkarabilir ve neÅŸemizi topraÄŸa gömebiliriz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.