Sosyal Medya

Güncel

Tunuslu anayasa hukuku profesörü Mübarek: Yönetim, özgürlükleri hedef alıyor

Tunuslu aktivist ve anayasa hukuku profesörü Mübarek, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in olağanüstü kararları özgürlükleri hedef alıyor açıklamasında bulundu. Mübarek, kararlara karşı yapılacak protestolara büyük katılım beklediğini söyledi.



Tunuslu aktivist ve anayasa hukuku profesörü Cevher bin Mübarek, Tunus'ta CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in olaÄŸanüstü kararlarına karşı yapılacak protestolara büyük katılım beklediÄŸini söyledi.

Bin Mübarek, CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve baÅŸbakanı azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini geniÅŸleten yeni kararnameler yayımlamasına karşı olan "Darbe Karşıtı VatandaÅŸlar Hareketi"nin çaÄŸrısıyla bugün yapılacak gösterilerle ve Tunus'taki son durumla ilgili deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Said'in hukuka aykırı, "meÅŸru olmayan ferdi kararlarla Anayasa'yı askıya aldığını, darbe sürecinde kendisine uyum saÄŸlaması ve talimatlarını uygulaması için yargı makamlarına korkunç bir ÅŸekilde baskı uyguladığını" savunan Bin Mübarek, bunun yargının bağımsızlığına açıkça müdahale olduÄŸunu vurguladı.

CumhurbaÅŸkanı Said'in arkadaşı olduÄŸunu, 2019'daki seçimlerde onu desteklediÄŸini dile getiren Bin Mübarek, "Hiçbir zaman kendi çıkarlarımı düÅŸünmedim. Yönetimin kölesi olmadım. Bu nedenle darbeye karşı olduÄŸumu ilan ettim." dedi.

"Said'in kendine muhalefet edenleri iÅŸ birlikçi olarak gördüÄŸünü, muhaliflerine ihanet ettiÄŸini" belirten Bin Mübarek, Kays'ın aldığı olaÄŸanüstü kararlara karşı Darbe Karşıtı VatandaÅŸlar Hareketinin çaÄŸrısıyla baÅŸkent Tunus'taki 5. Muhammed Caddesi'nde protestolar düzenleneceÄŸini söyledi.

Sivillerden oluÅŸan, çeÅŸitli siyasiler, aktivistler ve parti destekçilerini de barındıran Hareketin, Said'in kararlarına karşı protestolar için sosyal medya aracılığıyla kurulduÄŸunu dile getiren Bin Mübarek, Hareketin çaÄŸrısıyla bugün yapılacak gösterilere geniÅŸ katılım beklediÄŸini ifade etti.

Bazı kesimlerin bu Hareketi Nahda Hareketi partisiyle iliÅŸkilendirmeye çalışarak imajını zedelemeyi hedeflediÄŸini aktaran Bin Mübarek, Hareketin bağımsız ve sivillerden oluÅŸtuÄŸunu, protestolara tüm siyasi partilerden temsilcilerin de katılabileceÄŸini belirtti.

 

"YÖNETÄ°M, ÖZGÜRLÜKLERÄ° HEDEF ALIYOR"

Tunus'ta özgürlüklerin giderek kısıtlandığını kaydeden Bin Mübarek, ÅŸöyle devam etti:

"Hak ve özgürlükler, yalnızca demokratik ülkelerde garanti altına alınır. Yönetim, özgürlükleri hedef alıyor. Bugün hukuki gereklilikleri olmadan, yargılanmadan ev hapsinde tutulan kiÅŸiler, evlere gece baskınları, geliÅŸigüzel seyahat yasakları görüyoruz.

Sivillerin, basın mensuplarının ve siyasilerin askeri mahkemelere sevk edildiÄŸine tanık oluyoruz. Göstericilere baskılar yapıldığını görüyoruz. Tank sesleri altında reformlardan bahsetmek mümkün deÄŸil. Ordu geri çekildiÄŸinde hukuk devletine dönebilir, Tunus'un reformu için masadaki fikirleri konuÅŸabilir, tartışabiliriz."

Tunus'ta aktif siyasi kesimlerin birleÅŸmesi çaÄŸrısında bulunan Bin Mübarek, "Tunus sokakları, toplantı salonlarından ziyade muhalif hareketleri birleÅŸtirme gücüne sahip." diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.