Sosyal Medya

Güncel

Tayvan Savunma Bakanı: Çin bizi işgal edecek

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng, Çin'in 2025 yılına kadar Tayvan'ı tamamen işgal etme kapasitesine sahip olacağını söyledi.



ÇarÅŸamba günü China Times'a konuÅŸan Chiu, Çin'in ÅŸu anda askeri kapasitesinin olduÄŸunu, ancak üç yıl içinde bir iÅŸgal baÅŸlatmaya tamamen hazır olacağını söyledi. Chiu mevcut gerilimleri son 40 yılın en kötüsü olarak nitelendirdi.

The Guardian'ın haberine göre, ÅŸu an kapasitesi var ama baÅŸka birçok ÅŸeyi hesaba katmak zorunda olduÄŸu için kolay kolay savaÅŸ çıkarmayacaktır diyen Chiu ayrıca ''Bu hazırlıkların çok uzun sürmeyeceÄŸini 2025 yılında iÅŸgal giriÅŸimi ile karşı karşıya kalacağımızı düÅŸünüyorum'' ifadelerini kullandı.

Pekin , Cuma gününden beri Tayvan'ın hava savunma bölgesine yaklaşık 150 savaÅŸ uçağı gönderdi.

Pekin, Tayvan'ı Çin'in bir eyaleti olduÄŸu gerekirse zorla geri alacağını ve demokratik olarak seçilmiÅŸ hükümetinin ayrılıkçı olduÄŸunu söyledi. Tayvan cumhurbaÅŸkanı Tsai Ing-wen, Tayvan'ın “maceracı” olmayacağını, kendisini savunmak için “ne gerekiyorsa” yapacağını yazdı.

Chiu'nun yorumları, Tayvan yasama meclisinin 240 milyar T$'lık (8.6 milyar$) özel savunma bütçesi tasarısını gözden geçirmesinin ardından geldi.

Savunma bütçesinin yaklaşık üçte ikisi, yerli füzeler ve "yüksek performanslı" gemiler için diÄŸer 148.9 milyar T$'lık kısmı ise seri üretim planı da dahil olmak üzere, kara tabanlı füze sistemleri gibi gemi karşıtı silahlara harcanacak.

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng

Savunma bakanlığı teklifin önsözünde, Çin'in özellikle özel kuvvetler ve amfibi savaÅŸ gemilerine yönelik artan askeri harcamaları ile Tayvan yakınlarındaki faaliyetlerini hızlandırdığına dikkat çekti.

"Askeri tehditler ve provokasyon eskisinden daha da fazla" diyen Chiu, herhangi bir krizin hızla tırmanmasının muhtemel olduÄŸunu da sözlerine ekledi.

ÇÄ°N-TAYVAN ANLAÅžMAZLIÄžI

Çin'de Ä°kinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaÅŸta Mao Zedong liderliÄŸindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluÅŸunu ilan etmesi üzerine Çan KayÅŸek liderliÄŸindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleÅŸip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiÄŸini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmiÅŸti.

Bu giriÅŸim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmiÅŸti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik iliÅŸki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından, 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meÅŸru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmiÅŸti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiÄŸini savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakilen diplomatik iliÅŸkiler kurmasına, BM'de ve diÄŸer uluslararası kuruluÅŸlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

PEKÄ°N'DEN TEK ÇÄ°N VURGUSU

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiÄŸini savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakilen diplomatik iliÅŸkiler kurmasına, BM'de ve diÄŸer uluslararası kuruluÅŸlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.