Sosyal Medya

Güncel

BAE'den dikkat çeken Türkiye açıklaması

BAE devlet başkanı danışmanlarından Enver Gargaş, 'Türkiye'nin yakın zamanda Mısır, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerle olan ilişkilerini yeniden gözden geçirmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim de adım atmamız ve orta yolda buluşmamız çok önemli' dedi.



BAE devlet baÅŸkanı danışmanlarından Enver GargaÅŸ, 'Türkiye'nin yakın zamanda Mısır, Suudi Arabistan ve diÄŸer ülkelerle olan iliÅŸkilerini yeniden gözden geçirmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim de adım atmamız ve orta yolda buluÅŸmamız çok önemli' dedi.
 
BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) bölgede yeni çatışmalardan kaçınmak için Ä°ran ve Türkiye ile olan uzun süreli rekabeti diyalog yoluyla yönetmeye çalışıyor.
 
Konu hakkında bilgiyi veren BAE devlet baÅŸkanı danışmanlarından Enver GargaÅŸ, Cumartesi günü bir konferansta yaptığı açıklamada ABD'nin bölgeye dair kararlılığı ile ilgili belirsizlikler olduÄŸunu ve Çin ile ABD arasında "soÄŸuk savaşın yaklaÅŸtığı" konusunda endiÅŸeler olduÄŸunu dile getirdi.
 
Çin ile güçlü ekonomik baÄŸları olan Körfez ülkeleri aynı zamanda ABD ordusunun korumasına da ciddi ÅŸekilde ihtiyaç duyuyorlar ve Ä°ran ile ABD arasındaki 2015 yılında imzalanan nükleer anlaÅŸmanın yeniden yürürlüÄŸe sokulması için baÅŸlatılan görüÅŸmelerin yanı sıra ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Taliban'ın ülkede yönetimi yeniden ele geçirmesini yakından takip ediyorlar.
 
GargaÅŸ, "Amerika'nın bölgedeki etkinliÄŸine dair neler olacağını önümüzdeki dönemde göreceÄŸiz. Henüz kesin olarak bilmesek de Afganistan bir sınav ve dürüst olmak gerekirse gerçekten endiÅŸe verici bir sınav" dedi.
 
Dünya Politika Konferansı'nda konuÅŸan GargaÅŸ, "Bizim kısmen yapmamız gereken ÅŸey bölgeyi daha iyi yönetmek. Bir boÅŸluk var ve ne zaman boÅŸluk olsa sorun çıkıyor." dedi.
 
GargaÅŸ, "Türkiye'nin yakın zamanda Mısır, Müslüman KardeÅŸler, Suudi Arabistan ve diÄŸer ülkelerle olan iliÅŸkilerini yeniden gözden geçirmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim de adım atmamız ve orta yolda buluÅŸmamız çok önemli" dedi.
 
GargaÅŸ, "Türkler ÅŸimdiye kadar onlara söylediÄŸimiz ÅŸeylerle ilgili son derece pozitif davrandılar. Ä°ran ile de temas kurulacağına yönelik pozitif mi düÅŸünüyorum? Evet düÅŸüncelerim pozitif. Ä°ran'ın bölgedeki adımlarını deÄŸiÅŸtireceÄŸine yönelik olumlu mu bakıyorum? Burada gerçekçi olmak durumundayım fakat Ä°ran'ın da boÅŸluk ve gerilim konusunda endiÅŸeli olduÄŸunu düÅŸünüyorum" dedi.
 
Pandemi nedeniyle politik olmayan önceliklerin ön plana çıktığını söyleyen GargaÅŸ, ÅŸimdilerde en büyük endiÅŸenin ABD ve Çin arasında kalmamak olduÄŸunu dile getirdi.
 
GargaÅŸ, "Bir soÄŸuk savaşın yaklaÅŸmakta olmasından hepimiz endiÅŸe duyuyoruz. Bu hepimiz için kötü bir haber çünkü uluslararası sistem içerisinden bir seçim yapmak son derece zor ve bence bu hiç de kolay bir süreç olmayacak" dedi.
 
BAE bölgedeki Arap olmayan ülkelerden Ä°ran ve Türkiye ile olan iliÅŸkilerinde gerilimi azatlamak için adım atmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.