Sosyal Medya

"1000 Filistinli esirin Hamas'a teslim edilmesi İsrail'in başarısızlığıdır"

İşgalci İsrail askeri, Gilad Şalit, Hamas'ın askeri kanadı İzzetin el-Kassam tugayları tarafından 2011'de kaçırılmış ve 2011 yılında Siyonist rejim ve Hamas arasında yapılan bir anlaşmayla esir takası yapılarak 1000 Filistinliye mukabil serbest bırakılmıştı. Yaşandığı dönemde gündemi hayli meşgul eden takas anlaşmasının ayrıntıları ortaya çıktı. Anlaşma masasında bulunan İsraillilerden yıllar sonra özeleştiri geldi. İsimlerinin kullanılmasına izin vermeden Yediot Gazetesine röportaj veren İsrailli yetkililer takas anlaşmasında İsrail'in masadan başarısızlıkla kalktığını itiraf etti.



Ä°srail askeri Gilad Åžalit Hamas tarafından kaçırıldıktan sonra Ä°srail'e 1000 Filistinli karşılığında verilmiÅŸti. Esir takası anlaÅŸması yapılırken masada bulunan Ä°srailli isimler anlaÅŸmaya dair sessizliÄŸi bozdu.

Ä°branice yayım yapan Yediot Ahronoth gazetesi, Onbaşı Gilad Åžalit'in serbest bırakılması ve buna karşılık bin Filistinli mahkumun serbest bırakılması için müzakerelere katılan Ä°srailli isimlerle röportaj gerçekleÅŸtirdi.

Gazete, aynı zamanda Ä°srail gizli servisi  Åžin Bet'in anlaÅŸmanın bir parçası olarak bazı mahkumları serbest bırakmanın büyük bir risk olup olmadığını açıklayan ayrıntılı bir rapor hazırladığını da bildirdi.

Åžin Bet tarafından hazırlanan bu belgenin hiçbir zaman yayınlanmadığını belirten gazete, Åžin Bet raporunu okuyan Profesör Asa KaÅŸer'den alıntı yaparak, belgenin mahkumların isimlerini içermediÄŸini, ancak ayrıntılı olduÄŸunu ve herhangi bir ÅŸey hakkında konuÅŸmayı reddettiÄŸini belirtti. 

Ayrıntıları hakkında bilgi verdi, ancak Åžin Bet'in mahkumların geri dönmesini beklemediÄŸini söyledi.

Rapora aÅŸina olan bir baÅŸka kiÅŸi Åžin Bet'in tahminlerinin doÄŸru olmadığını ve çok sınırlı olduÄŸunu söylerken, Åžin Bet tarafından Wafaa al-Ahrar anlaÅŸmasında yer alan bazı mahkumların bir daha asla geri dönmeyeceklerini söylediÄŸini de sözlerine ekledi. DireniÅŸ aslında yeniden baÅŸlamıştı.

Bazı mahkumların direniÅŸe geri dönmesinin yanı sıra, yüzlerce Hamas mahkumunun serbest bırakılmasının ve sahaya geri dönüÅŸünün etkisinin çok büyük olduÄŸunu ve Ä°srail"in görmezden gelmeye çalıştığını ve düzinelerce Ä°sraillinin bunu ödediÄŸini söyledi. 

Ä°brani gazetesi, Wafaa al-Ahrar anlaÅŸmasının bedelini canlarıyla ödeyen Ä°sraillilerin sayısı hakkında kesin bir yanıtın olmadığını belirterek, ÅŸaşırtıcı bir ÅŸekilde BaÅŸbakanlık, SavaÅŸ Bakanlığı ve hatta Åžin Bet tarafından bilinmediÄŸine dikkat çekti. 

Gazeteye göre, Wafa Al-Ahrar anlaÅŸmasının ardından son on yılda gerçekleÅŸtirilen operasyonlar sonrasında sunulan soruÅŸturma ve iddianameler, anlaÅŸmanın yazarlarının da doÄŸrudan yer aldığı operasyonlarda en az 10 Ä°sraillinin öldüÄŸünü ve 18 Ä°sraillinin de yaralandığını bildirdi.

Yedioth Ahronoth, anlaÅŸmanın 100'den fazla editörünün Mayıs 2019'a kadar yeniden tutuklandığını ve 53 mahkumun direniÅŸe geri döndükleri için serbest bırakılmadan önceki kararlarını iade etmeye karar verdiÄŸini ve bunun yaklaşık “yüzde 15” anlamına geldiÄŸini açıkladı. AnlaÅŸmanın editörleri direniÅŸe döndü.

Yahya Sinwar'la ilgili bir Ä°srailli yetkili, Åžin Bet'in anlaÅŸmanın bir parçası olarak Sinwar'ın serbest bırakılmasına hiçbir zaman karşı çıkmadığını söyledi, ancak Åžin Bet bugün, Hamas'taki ÅŸiddet eksenine liderlik eden Sinwar'ın kiÅŸiliÄŸini analiz edemediÄŸini kabul ediyor.

Yedioth Ahronoth'a göre, bir Ä°srailli yetkili, anlaÅŸmayı denetleyen Åžin Bet güvenlik servisi baÅŸkanı Yoram Cohen'in, kurtarılan insanların yaklaşık %60 ila 70'inin direniÅŸe geri döneceÄŸini, ancak bunun baÅŸka bir yolu olmadığını söylediÄŸini belirtti.

O sırada, Åžin Bet'in, tutukluların Gazze'ye ve yurt dışına göndermeyi planladığı operasyonlarla baÅŸa çıkmakta ve onları engellemekte baÅŸarılı olacağını umuyordu.

Hapishane Koordinatörü "David Maidan" ise, "Shalit"in serbest bırakılması üzerine "Ä°srail"in anlaÅŸmaya zorla gittiÄŸini ve baÅŸka seçeneÄŸi olmadığını söyledi.

Ä°lk seçeneÄŸin Onbaşı Gilad Åžalit'i ölümüne kadar esaret altında tutmak ya da bir mahkum deÄŸiÅŸimi anlaÅŸması yapmak olduÄŸunu da sözlerine ekledi ve "Ä°srail, askerin konumu veya durumu hakkında bilgi alamadığı için bir istihbarat hatası oldu." dedi.

  • Kaynak: qudsn.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.