Sosyal Medya

Güncel

Cezayir ile Fransa arasında 'sömürge' ve 'Osmanlı' gerginliği

Cezayir ile Fransa arasında gerginli. Cumhurbaşkanı Macron gençlerle yaptığı aynı toplantıda 'Fransız sömürgesinden önce Cezayir'de bir ulus var mıydı?' sorusunu sormuş ve Osmanlı İmparatorluğu'na atfen daha önce de ülkede 'kolonileştirilme' yaşandığını söylemişti.



Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'u 'iç iÅŸlerine karışmakla' suçlayan Cezayir hükümeti, Paris Büyükelçisini acil istiÅŸareler için geri çağırdı.
 
Cezayir CumhurbaÅŸkanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, ülkenin "içiÅŸlerine hiçbir dış müdahalenin kabul edilmeyeceÄŸi" belirtildi.
 
Açıklamada "Macron'un açıklamaları kesinlikle kabul edilemez bir durum" denilerek, Paris Büyükelçisi Muhammed Antar-Davud'un "acil istiÅŸareler için geri çekildiÄŸi" belirtildi.
 
Macron, Cezayir ile ilgili ne söyledi?
Fransa CumhurbaÅŸkanı, 1962'de sona eren Cezayir Savaşı'nda önemli roller üstlenmiÅŸ kiÅŸilerin soyundan gelen gençlerle bir araya gelmiÅŸ, bu görüÅŸme Le Monde gazetesi tarafından haberleÅŸtirilmiÅŸti.
 
Gazeteye göre toplantıda Macron, ülkenin 1962'de bağımsızlığını kazanmasının ardından Cezayir'in "kiralık bir hafıza" üzerine inÅŸa edildiÄŸini ve "siyasi-askeri bir sistem" tarafından idare edildiÄŸini ifade etti.
 
Le Monde gazetesine göre Macron bu görüÅŸmede Cezayir'in "yeniden yazılmış bir ülke tarihi"ne sahip olduÄŸunu ve bu tarihin "gerçeklere deÄŸil, Fransa'ya karşı nefret söylemi" üzerine inÅŸa edildiÄŸini söyledi.
 
Bu nefret söyleminin halkta karşılığı bulunmadığına inandığını söyleyen CumhurbaÅŸkanı, bunun "siyasi ve askeri yönetimden" ve "kiralık hafızadan" geldiÄŸini ileri sürdü.
 
"Türkiye'nin Cezayir'de Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun hakimiyetini unutturabilme kapasitesi büyüleyici"
Macron'un bu açıklamaları Cezayir basınında tepki ile karşılandı.
 
Fransızca yayın yapan Cezayir 24, Fransız cumhurbaÅŸkanını Fransız sömürge mirasının eleÅŸtirilmesinden, Cezayir ile Afrika'da iÅŸlenen sömürgecilik suçlarının kabul edilmesinden rahatsızlık duymakla eleÅŸtirdi.
 
Cezayir basınında Macron'a yöneltilen bir diÄŸer eleÅŸtiri de Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu konusunda geldi.
 
Le Monde'a göre Fransa CumhurbaÅŸkanı gençlerle yaptığı aynı toplantıda "Fransız sömürgesinden önce Cezayir'de bir ulus var mıydı?" sorusunu sormuÅŸ ve Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'na atfen daha önce de ülkede "kolonileÅŸtirilme" yaÅŸandığını söylemiÅŸti.
 
Haberde Macron, "Türkiye'nin Cezayir'de oynadığı rolü ve sahip olduÄŸu hakimiyeti tamamen unutturabilme kapasitesini görmek beni büyülüyor" dedi.
 
Cezayir'den Fransa'ya nota
Fransa, geçtiÄŸimiz hafta eski Fransız kolonilerini yasa dışı göçmenlerin geri dönmesine izin vermek için yeterli adımları atmamakla suçlayarak Cezayir, Fas ve Tunus'tan gelenlere verilen vize sayısını keskin bir ÅŸekilde azaltacağını duyurdu.
 
Paris yönetimi, söz konusu ülkeleri, yasa dışı yollardan ülkeye giren vatandaÅŸlarının iadesi sırasında gerekli izin belgelerini saÄŸlamamakla suçluyor.
 
Cezayir, bunun üzerine, vatandaÅŸlarına vize kısıtlaması getirdiÄŸi gerekçesiyle Fransa'nın Cezayir Büyükelçisi'ni, DışiÅŸleri Bakanlığına çağırarak, karara tepki göstermiÅŸti.
 
Macron ise vize sayısındaki düÅŸürmenin "iÅŸ insanları ve öÄŸrencileri etkilemeyeceÄŸini" ifade etmiÅŸti. Bununla birlikte CumhurbaÅŸkanı, buradaki "fikrin" "kolayca vize almayı alışkanlık haline getirmiÅŸ yönetimdeki kiÅŸileri rahatsız etmek" olduÄŸunun altını çizmiÅŸti.
 
Kaynak: Euronews

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.