Sosyal Medya

Güncel

Said, 'gayrimeÅŸru' ilan edildi!

Tunus'ta Demokratik Akım, Afak Tunus, Cumhuriyetçi Parti ve Tekettul Partisi, Cumhurbaşkanı Said'in anayasal doğrultunun dışına çıktığını belirterek ulusal oluşumlarla birlikte çalışacaklarını duyurdu.



Tunus'ta Demokratik Akım, Afak Tunus, Cumhuriyetçi Parti ve Tekettul Partisi, CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in yasama ve yürütmede yetkilerini geniÅŸleten kararlarıyla anayasal doÄŸrultunun dışına çıktığını savunarak, "CumhurbaÅŸkanı'nın Anayasa'ya darbe giriÅŸimine karşı ulusal oluÅŸumlarla birlikte çalışacaklarını" duyurdu.
 
Tunus'ta 4 parti yaptıkları ortak açıklamayla, Tunus CumhurbaÅŸkanı'nın Anayasa'nın 80. maddesi gerekçesiyle 25 Temmuz'da baÅŸbakanı azletmesi ve Meclisin çalışmalarını durdurmasının ardından dün yayımladığı kararnamelerle yasama ve yürütme yetkilerini devralmasını eleÅŸtirdi.
 
Açıklamada, Tunus CumhurbaÅŸkanı'nın son kararlarıyla "anayasal doÄŸrultunun dışına çıktığı, meÅŸruiyetini yitirdiÄŸi, korumak üzere yemin ettiÄŸi Anayasa'ya karşı darbe yaptığı ve ülkeyi bilinmezliÄŸe sürüklediÄŸi" kaydedildi.
 
Partiler, "Tunus CumhurbaÅŸkanı'nın Anayasa'nın askıya alınması üzerine inÅŸa ettiklerinin geçersiz olduÄŸuna, Tunus devletini temsil etmediÄŸine ve bu tehlikeli adımın sonuçlarının sorumluluÄŸunu taşıyacağına" iÅŸaret etti.
 
CumhurbaÅŸkanı'nın "olaÄŸanüstü önlemleri kendi siyasi arzuları doÄŸrultusunda fiili bir durum için kullanmasına" karşı olduklarını paylaÅŸan dört siyasi parti, ortak açıklamada, "Anayasa'ya yönelik bu darbeye karşı durmak için sivil ve siyasi bir cephe oluÅŸturmak üzere ülkedeki demokratik siyasi partiler, ulusal oluÅŸumlarla çalışmaya devam edeceklerini" bildirdi.
 
Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldı
Tunus CumhurbaÅŸkanı Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve baÅŸbakanı azletmesinden sonra dün yetkilerini geniÅŸleten yeni kararnameler yayımladı.
 
Yeni kararnamelerle CumhurbaÅŸkanı'nın yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaÄŸanüstü düzenlemeler yapıldı ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunluÄŸunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.
 
Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini genişleten kararnameler Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Buna göre, Tunus CumhurbaÅŸkanı'na Bakanlar Kurulunun görüÅŸünü aldıktan sonra CumhurbaÅŸkanlığı kararlarıyla "yasama metinlerini" çıkarma yetkisi verildi.
 
Kararname uyarınca, Bakanlar Kurulu artık Meclise deÄŸil CumhurbaÅŸkanı'na karşı sorumlu olacak. CumhurbaÅŸkanı, baÅŸbakanı atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarını belirleyecek.
 
CumhurbaÅŸkanı'na ayrıca her türlü CumhurbaÅŸkanlığı kararını halk oylamasına sunma yetkisi de verildi.
 
AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.