Sosyal Medya

Güncel

Sırbistan'dan, Balkanlarda tansiyonu yükselten ifadeler

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic başta olmak üzere Sırp liderlerin ırkçı ve provokatif açıklamaları Sırbistan’a komşu olan Balkan ülkelerini huzursuz etti.



Ulusal Birlik Günü etkinliklerinde bir araya gelen Sırp ırkçıları, BoÅŸnaklara Arnavutlara ve Balkanlardaki farklı etnik toplumlara küfür ve hakaretler etti.

GeçtiÄŸimiz 30 yılda Bosna Hersek ve Kosova’da Müslümanlara karşı gerçekleÅŸtirdiÄŸi kanlı katliamlarla insanlığın vicdanında ağır yaralar oluÅŸturan Sırbistan Devleti, kindar ve saldırgan duruÅŸundan vazgeçmiyor. Bosna Hersek, Arnavutluk, Hırvatistan, Kosova gibi Balkan Devletlerini tahakküm altına alma amacı taşıyan Büyük Sırbistan hayalini sürdüren Sırp devleti, komÅŸusu olan Balkan ülkelerine karşı tahrikkâr uygulamalarını sürdürüyor. GeçtiÄŸimiz günlerde Sırbistan’ın baÅŸkenti Belgrad’da gerçekleÅŸen Sırp Ulusal Günü’nde yaÅŸanan skandallar serisi, Sırpların farklı etnik toplumları yok sayan ırkçı zihniyetlerini bir kez daha ortaya koydu.

SAVAÅž Ä°LANININ PROVASI GÄ°BÄ°YDÄ°

Belgrad’da gerçekleÅŸen ulusal birlik günü etkinliklerinde, Bosna Hersek, KaradaÄŸ, Kosova ve Hırvatistan gibi ülkelerde yaÅŸayan tahmini 1,3 milyon Sırp’ı Sırbistan ile birleÅŸtirmeye yönelik yapılan çaÄŸrılar, Balkanlar’daki gerilimi daha da artırdı. Sırbistan CumhurbaÅŸkanı Alexander Vucic’in askeri iÅŸgal söylemlerinde bulunması ve komÅŸu ülkelerdeki Sırpların evlerinin camlarına Sırp bayrağı asmalarını söylemesi, Sırbistan Ä°çiÅŸleri Bakanı Aleksandar Vulin’in ‘Sırp kimliÄŸinin korunmasından daha önemli bir ÅŸey yoktur’ sözleri tepkileri de beraberinde getirdi. Bunlarla birlikte Belgrad’da Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik de bir konuÅŸma yaptı. Dodik, “Ülkemiz Bosna Hersek deÄŸil Sırbistan’dır” diyerek Bosna Hersek’in egemenlik haklarını yok saymaya çalıştı.

TAHRÄ°KKAR SÖYLEMLER...

CumhurbaÅŸkanı Aleksandar Vucic, Belgrad’daki bir parkta sergilenen Sırbistan devletinin geliÅŸmiÅŸ askeri ekipmanlarını denetledi ve ordunun dış tehditlere yanıt vermeye hazır olduÄŸunu söyledi. Vucic, ordunun sadece birkaç yıl öncesine göre ‘beÅŸ kat daha güçlü’ olduÄŸunu söyledi ve Sırbistan ordusunu güçlendirmek adına yeni askeri alımlar yapacaklarını duyurdu. Benzer çaÄŸrılar 1990’larda yapılmıştı. Sırp liderlerin askeri çaÄŸrıları ile dolduruÅŸa gelen Sırp ırkçılarının vahÅŸi saldırıları, Balkanlarda milyonlarca masum insanın hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

IRKÇI ZÄ°HNÄ°YET BALKANLARI KANA BULAMIÅžTI

30 yıl önce, Belgrad’ın mali ve siyasi desteÄŸiyle Sırp güçleri, ‘Büyük Sırbistan’ı oluÅŸturmak amacıyla Bosna, Hırvatistan ve Kosova topraklarında iÅŸgal faaliyetlerine baÅŸlamıştı. Ä°ÅŸgal kampanyası, eski Yugoslavya’nın sınırlarını yeniden çizmeyi ve tek bir Sırp devleti oluÅŸturmayı amaçlıyordu. Sırpların hiçbir zaman piÅŸmanlık duymadığı aksine övündükleri katliamlar silsilesi, Balkanların hafızasında acı izler bıraktı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.