Sosyal Medya

Güncel

Karanlık örgütün hedefinde Afganistan var

Saldırıları, “küresel cihad” yürüttüğünü ileri süren, dolayısıyla gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırılarla en başta haksız bir şekilde kullandığı kavramlara zarar veren, Türkiye’de genellikle IŞİD veya DAİŞ, Batı dünyasında ise ISIS kısaltmasıyla tanınan karanlık örgütün Afganistan ve civarındaki yapılanması niteliğindeki “İslam Devleti – Horasan Vilayeti” diye kendini isimlendirilen eşkıya çetesi gerçekleştirdi.



Ahmet Varol / Yeni Akit

Afganistan’da Amerikan işgalinin son bulması ve yeni bir yapının şekillendirilmesi sürecinde boşluk ortaya çıkması ve kontrol mekanizmasının tam oluşamamış olması karanlık örgütün, kirli emellerine ulaşması için muhtemelen önemli bir fırsat sağladı. 

İşgalci askerlerin ülkeyi terk etmesi için tahliye işlemlerinin hızlı bir şekilde devam ettiği sırada Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı’nın civarında iki büyük intihar saldırısı gerçekleştirildi. Ölü ve yaralı sayısıyla ilgili olarak farklı kaynaklarda, farklı rakamlar verildi. Ancak anlaşıldığı kadarıyla henüz tam bir tespit yapılabilmiş ve kesin sayılar ortaya çıkarılmış değil. Bununla birlikte yüzlerce insanın hayatını kaybettiği veya yaralandığı kesin durumda. Ölenlerin içinde en son yapılan tespitlere göre 13 Amerikan askerinin de bulunduğu açıklamalarda dile getirildi. Ancak çok sayıda da Afganistanlı ve bunların içinde 30 civarında da Taliban mensubunun bulunduğu belirtildi. 

Saldırıları, “küresel cihad” yürüttüğünü ileri süren, dolayısıyla gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırılarla en başta haksız bir şekilde kullandığı kavramlara zarar veren, Türkiye’de genellikle IŞİD veya DAİŞ, Batı dünyasında ise ISIS kısaltmasıyla tanınan karanlık örgütün Afganistan ve civarındaki yapılanması niteliğindeki “İslam Devleti – Horasan Vilayeti” diye kendini isimlendirilen eşkıya çetesi gerçekleştirdi. 

Bu örgütün gerçekleştirdiği eylemlerin hiçbirini İslam’la irtibatlandırmak, sahiplenmek ve onaylamak asla mümkün olamaz. Örgüt zaten bulunduğu her yerde en başta hak ve özgürlük için yürütülen haklı ve meşru mücadelelere arkadan darbe vurarak zarar verdi. Irak’ta Amerikan işgaline karşı sürdürülen mücadeleyi arkadan vuran ve haklı direnişin imajını yıpratma amacına yönelik kara propaganda çalışmalarına malzeme yetiştiren örgüt bu örgüt oldu. 

Suriye’de Baas zulmünün son bulmasını isteyenleri ve bunun için mücadele edenleri mürted olarak nitelendirip sonra da; “mürtedlere karşı savaş müşriklere karşı savaştan önce gelir” diyerek saldıran, böylece rejim güçlerinin rahatlamalarını sağlayan, kuzey bölgede muhaliflere vahşice saldırıp onlardan aldığı bölgeleri sonra PKK militanlarına teslim eden bu örgüt oldu. 

Yemen’de, Somali’de, Libya’da, Tunus’ta, kısacası İslâm dünyasının her yerinde küresel emperyalizmin işlerini kolaylaştıran ve İslamî faaliyetlere ise sadece zarar veren saldırılar gerçekleştirirken kendini “küresel cihad hareketi” olarak isimlendirme gibi bir arsızlık yapmaktan çekinmedi. 

Şimdi de Afganistan’ın toparlanmasını, bu ülkede barış ve istikrarın sağlanmasını engellemek, yeniden yapılanma çabalarını dumura uğratmak için tam, dış güçlerin tahliyesinin son aşamasında, çoğunluğunu sivillerin oluşturduğu yüzlerce insanın ölümüne veya yaralanmasına sebep olan korkunç saldırılar gerçekleştirdi. 

Saldırılar öncesinde bazı istihbarat örgütlerinin, IŞİD – Horasan Vilayeti çetesinin Kabil’de birtakım eylemler yapmaya hazırlandığına dair uyarılar yaptıkları belirtildi.  Örgüt, saldırılarının çok sayıda insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep olmasını, böylece daha çok yankı yapmasını sağlamak için özellikle tahliye işlemlerinden dolayı Kabil Havaalanı çevresinin iyice kalabalık olduğu bir vakti tercih etti. 

Taliban hakkındaki düşünce ve yaklaşımımız ne olursa olsun, doğru olanı konuşmamız ve bu örgütün Taliban’la bir ilgisinin olmadığını bilmemiz gerekir. Çünkü her şeyden önce örgüt, Taliban’ı tekfir ediyor. Zaten Afganistan’da Taliban’ın kontrolü sağlamasına fırsat vermemek için birtakım tehlikeli saldırılar gerçekleştirebileceğinin sinyallerini haftalar öncesinden vermeye başlamıştı. Çünkü onun öncelikli gayesi huzur ve sükûnetin sağlanmasını önlemektir. 

Aslında küresel emperyalizm bu karanlık örgütü başlangıçta birtakım kirli emeller ve çirkin oyunlar için besledi. Ama anlaşıldığı kadarıyla artık onun da kontrolünden çıkmış, dolayısıyla onun da başına bela olmuş gibi görünüyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.