Sosyal Medya

Ali Haydar Haksal / İslâm-Şeriat ve Afganistan Özeli-II

Ali Haydar Haksal / Milli Gazete



On yıllardır emperyalizmin zulmü altında acı çeken bir halkı bu yeni süreçte neler bekliyor, pek kestiremiyoruz. Emperyalizm Afganistan’dan çekilirken Suriye örneÄŸinde olduÄŸu gibi Türkiye’ye bir sorumluluk verdi. Emperyalizmin ÅŸimdi görünürde zulmü bitti gibi görünürken -bitti mi acaba?- bölgeyi yeni bir karmaÅŸaya ittiÄŸi belli. Hangi oyunun peÅŸindedir, neyin hesaplarını yapmaktadır, bunun üzerinde durmak ve düÅŸünmek gerekir.

Abede yalnız başına bir güç deÄŸil, Batı’yı bir bütün olarak görmek gerekir. NATO ve diÄŸer kurumlar da çatı görevini görür. Bir yanıyla mazlum toplulukları, bir yandan da Müslümanları kontrol altında tutuyor. Kendi başına rahat bırakmıyor.

Emperyalizmin Afganistan’dan çekilmesi bir yanıyla sevindirirken bir yanıyla da endiÅŸelendiriyor. Uzun yıllardır soluk aldırılmayan, sömürülen, kimi zaman sivil halkın, öldürülmesi, katliamların olması, kimi kesimlerin de refah içinde olması yaÅŸanan bir süreçti. Çok deÄŸil bundan iki yıl önce hafızların olduÄŸu bir medreseye bombalar yaÄŸdırılmış onlarca genç katledilmiÅŸti. Sivillerin olduÄŸu yerleÅŸim merkezleri de defalarca bombalanmıştı. Emperyalizm hangi gerekçe ve oyunla Afganistan’dan  ÅŸimdilik çekilerek iÅŸgali sonlandırdı!.. Abede ve Batı, yönetimi neden kendi elleriyle Taliban’a teslim etti, birdenbire meydanı boÅŸalttı. Ä°ÅŸgalden kurtulanların bundan böyle nasıl bir tutum içinde olacağını bilemiyoruz. Ancak bilgi kaynakları kimi spesifik kesitleri dünya kamuoyunun gözlerine bilinçli ve sistemli olarak zumlamakta. GeçmiÅŸteki kimi kareler hâlâ gözlerimizin önünde. Bilgi aktarımları güven vermemekte. Ä°ÅŸgaller anında veya sonrasında hazırlanan mizansenler dünya kamusunu da yönlendirmeye dönük. Kaddafi’nin gidiÅŸini anımsayalım. OluÅŸturulan kare korkunç bir insan tipi, korkunç ve çılgın, Karun gibi zenginlikler. Peki, sonrası, sonrası ortada. Libya halkının sefaleti, Avrupa kapılarında sürünen halk, kaynakları ele geçirilen bir ülke ve süregiden bir karmaÅŸa. Daha önce Irak yakın zamanda da Suriye’de yaÅŸananlar… Bunları anımsamadan, üzerinde düÅŸünmeden gelen haberler, yorumlar ve çarpıtmaların çarpık ağında bocalanılıyor. Aslında bocalamadan öte iyice yönlendiriliyor.

 

Korku, panik ve telâÅŸ içindeki kesimlerin durumu elbette düÅŸündürücü. Hep böyle olmadı mı zaten? Afganistan’da çok mu huzur vardı? Bastırılmış bir halk belli kesim üzerinde yürütülenler kimilerini memnun ederken büyük kitlelerin ve genel olarak halkın durumu nasıl?

Millî mücadele örneÄŸi vermiÅŸ olan Türkiye halkı, emperyalizmden kurtulurken, Batı’ya karşı direnirken onu temsil eden halk Afganistan’ın emperyalizmden kurtuluÅŸuna hayıflanıyor!.. Ä°lginçtir ki, Batıcılar, demokratlar, sosyalistler, liberaller, ırkçılar emperyalizmden yana tavır koyuyorlar. Onların derdi Müslüman bir halkın direniÅŸi ve özgürleÅŸmesi. Ä°slâm karşıtlığı içinde olanlar emperyalizme ve zulmüne razı görünmektedirler. Ancak temel kaygı Ä°slâm olduÄŸundan oklarını emperyallere deÄŸil de Müslüman halka yönlendirmekte.

Sadece Afganistan’da deÄŸil hemen hemen bütün Müslüman toplumlardaki parçalanmışlıklar asıl açmazları. Sovyet zulmünden kurtuldular, birbirleriyle savaÅŸtılar, çatıştılar, Abede emperyalizmi ülkenin kontrolünü ele geçirdi.

 

Siyasal ayrışmalar, ideolojik çatışmalar güçlenmeyi bir araya gelmeyi engelliyor.

Özellikle de yaÅŸama biçimleriyle insanlığın ahlâkî deÄŸerleri ve inançlarına karşı bir savaÅŸ var. Bu bir inanç ve düÅŸünce çatışmasıdır. Sapkınlıkların bile savunulduÄŸu, insanların özgürlüÄŸü diye tanımlandığı durumlar savunulurken, Müslümanlar kendi inançları gereÄŸi haramlara ve sapkınlıklara karşı söz bile edemiyorlar.

Bir millet kendi inanç deÄŸerlerini yitirirse geriye ne kalır? Emperyalizmin oluÅŸturduÄŸu zihni iÅŸgalden kurtulamayanlar onların hem sözcüleri, hem de onlar adına savaÅŸçıları konumundadırlar.

Batı’nın bütün derdi, Ä°slâm’a baÄŸlı olan halkların Ä°slâm’dan uzaklaÅŸtırılması. Emperyalizmin destek verdiÄŸi örgütlerin vahÅŸilikleri üzerinden bir sonuca varılıyor. VahÅŸet ile Ä°slâm asla bir arada düÅŸünülemez. Ama oluÅŸan algı ile Ä°slâm vahÅŸetin asıl kaynağı olarak gösteriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.