Sosyal Medya

Güncel

64 ülkeden ortak Afganistan açıklaması

ABD'nin Afganistan'daki vatandaşlarını tahliye süreci devam ederken, 64 ülke ortak bir açıklama ile ülkeden ayrılmak isteyenlerin engellenmemesi ve tüm çıkış yollarının açık tutulması çağrısı yaptı.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı, aralarında Ä°ngiltere, Almanya, Fransa, Ä°talya, Japonya, Katar, Güney Kore, Ä°spanya ve Yemen'in de bulunduÄŸu 64 ülke ile Avrupa BirliÄŸi (AB) Yüksek TemsilciÄŸinin imzası bulunan ortak açıklamayı kamuoyu ile paylaÅŸtı.

Açıklamada, Afganistan'daki durumun giderek kötüleÅŸtiÄŸi, bununla beraber ülkeden ayrılmak isteyen yabancıların ve Afganların güvenli bir ÅŸekilde tahliyesine tüm tarafların saygı duyması gerektiÄŸi belirtildi.

"Afganistan genelinde güç ve yetkiyi elinde tutanlar, insan canı ve mülkiyetinin korunması ve güvenlik ile sivil düzenin yeniden inÅŸası noktasında sorumluluk taşımaktadır." ifadesine yer verilen açıklamada, ülkeden ayrılmak isteyen tüm yabancıların ve Afganların bunu yapmasına izin verilmesi ve bunun için tüm çıkış yollarının açık tutulması gerektiÄŸi vurgulandı.

Açıklamanın sonunda Afgan halkının güvenlik ve emniyet içinde ve onurlu bir ÅŸekilde yaÅŸamaya hakkı olduÄŸu ve uluslararası toplumun Afgan halkını desteklemeye devam edeceÄŸi ifade edildi.

Taliban’ın ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasında Åžubat 2020'de varılan barış anlaÅŸması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci baÅŸladı.

AnlaÅŸma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eÅŸ zamanlı ÅŸekilde hazirandan bu yana ÅŸiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hızla ele geçirdi.

BaÅŸkent Kabil çevresini kuÅŸatan Taliban, kenar mahallelere girmeye baÅŸlarken hükümete yönetimi ve baÅŸkenti barışçıl ÅŸekilde devir çaÄŸrıları yaptı.

 

CumhurbaÅŸkanı EÅŸref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin baÅŸkentten ayrılmasıyla Taliban kenti tümüyle kontrolüne almaya baÅŸladı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.