Sosyal Medya

Güncel

Joe Biden'dan Kays Said'e mesaj

ABD'li heyeti kabul eden Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'e Başkan Joe Biden'ın yazılı mesajı iletildi. Mesajın içeriği hakkında ise herhangi bir bilgi verilmedi.



Tunus CumhurbaÅŸkanlığı resmi Facebook sayfasından yapılan açıklamada, CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jonathan Finer baÅŸkanlığındaki heyeti kabul ettiÄŸi bildirildi.

Heyetin Said'e, Biden'ın yazılı mesajını ilettiÄŸi belirtilen açıklamada, mesajın içeriÄŸine iliÅŸkin bilgi verilmedi.

GörüÅŸmede Said, "25 Temmuz'da alınan istisnai tedbirlerle siyasi, ekonomik ve sosyal krizlerin yanı sıra yolsuzluk ve rüÅŸvetle mücadele için anayasa uygulanarak halkın büyük bir kısmının taleplerine cevap verilmiÅŸtir." ifadesini kullandı.

Bazı çevrelerin Tunus hakkında söylentiler yaydığı ve yanlış bilgi verdiÄŸi konusunda uyaran Said, "Tunus'un Amerikan toplumuyla paylaÅŸtığı özgürlük, adalet ve demokrasi deÄŸerleri konusunda endiÅŸelenecek bir durum söz konusu deÄŸildir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Finer ise "ABD başkanı Tunus'taki durumu yakından takip ediyor. Tunus'a ve Cumhurbaşkanına saygı duyuyor." ifadelerini kullandı.

Tunus'ta ne oldu?

Arap Baharı'nın doÄŸum yeri Tunus'ta belirli aralıklarla ve farklı ÅŸiddetlerde devam eden sosyal, ekonomik, politik ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında kontrolden çıkmış saÄŸlık krizi nedeniyle, Tunuslular 25 Temmuz'da kitleler halinde sokaÄŸa çıktı.

Gösteriler sırasında, ülkedeki yerleÅŸik siyasete de yoÄŸun tepki gösterildi. Bazı bölgelerde Meclisin en büyük partisi Nahda Hareketi'nin merkezlerine saldırılar düzenlendi.

CumhurbaÅŸkanı Kays Said, ülkenin tehlikede olduÄŸu sırada kendisine olaÄŸanüstü yetkiler tanıyan Anayasa'nın 80. maddesini hayata geçirdiÄŸini duyurdu.

Said, Meclisin çalışmalarını 30 gün boyunca durdurduÄŸunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırıldığını, baÅŸbakanı azlettiÄŸini ve yeni bir baÅŸbakan atayacağını, ayrıca yolsuzluk dosyaları için kendisini baÅŸsavcı olarak görevlendirdiÄŸini duyurdu.

 

Tunus'ta bir kesim CumhurbaÅŸkanının bu kararlarını havai fiÅŸeklerle kutladı. Ancak diÄŸer bir kesim ise söz konusu adımların Anayasanın yanlış yorumu ve bir darbe giriÅŸimi olduÄŸunu savundu.

Ülkede tüm gözlerin çevrildiÄŸi Kays Said, olaÄŸanüstü yetkilerin kendisinde toplandığı kararların 30 günlük sürenin yarısından fazlası sona ermesine raÄŸmen henüz bir baÅŸbakan atamadı ve krizden çıkış için yol haritasını açıklamadı.

 

KAYNAK: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.