Sosyal Medya

İsrail ve Lübnan - İran arasında yeni gerginlik

Haberlerde Lübnan tarafından en az 10 füze atıldığı belirtildi ve saldırıları İran güdümlü Hizbullah örgütü üstlendi. İsrail işgal yönetimi füzelerin çoğunun Demir Kubbe sistemiyle havada imha edildiğini ve herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadığını duyurdu. Fakat haber ajansları tarafından verilen bilgilerde Şeb’a çiftliklerinden dumanların yükseldiğinin görüldüğü, bunun da bu bölgeye bazı füzelerin düştüğüne delalet ettiği dile getirildi.



Ahmet Varol / Yeni Akit

Lübnan’ın güneyinde son günlerde bir gerginlik yaÅŸanıyor. 

5 AÄŸustos PerÅŸembe günü, yani Beyrut’taki patlamanın birinci yıldönümünden bir gün sonra, bir yandan da Lübnan’da yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Necib Mikati’nin çalışmalarını sürdürdüÄŸü sırada Ä°srail, Güney Lübnan’a füze saldırısı gerçekleÅŸtirdi. Haberlerde belirtildiÄŸine göre bu, Ä°srail’in yedi yıldan sonra Güney Lübnan’a gerçekleÅŸtirdiÄŸi ilk saldırıydı. Ancak Ä°srail bu saldırıyı, bölgeden atılan füzelere cevap olarak gerçekleÅŸtirdiÄŸini iddia etti. Ä°srail, 4 AÄŸustos ÇarÅŸamba günü Lübnan topraklarından iki füze atıldığını ve birinin Ä°srail hakimiyeti altındaki Kiryat Shmona civarına düÅŸtüÄŸünü ileri sürmüÅŸtü. 

Lübnan CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Avn ve BaÅŸbakan Hasan Diyab uluslararası mekanizmaları Ä°srail’in saldırılarının engellenmesi için müdahalede bulunmaya çağırdı. Bu arada bölgede bulunan BM Barış Gücü (UNIFIL) taraflara tansiyonu düÅŸürme çaÄŸrısı yaptı. 

Ama Cuma sabahı hâlen Ä°srail iÅŸgali altında ve normalde Lübnan topraklarından olan Åžeb’a çiftliklerindeki açık alana füze saldırıları gerçekleÅŸtirildi. Aynı vakitlerde Suriye’ye ait olan ve 1967’den beri Ä°srail iÅŸgali altında tutulan Golan Tepeleri’nde de uyarı sirenlerinin çaldığı haber verildi. 

Haberlerde Lübnan tarafından en az 10 füze atıldığı belirtildi ve saldırıları Ä°ran güdümlü Hizbullah örgütü üstlendi. Ä°srail iÅŸgal yönetimi füzelerin çoÄŸunun Demir Kubbe sistemiyle havada imha edildiÄŸini ve herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadığını duyurdu. Fakat haber ajansları tarafından verilen bilgilerde Åžeb’a çiftliklerinden dumanların yükseldiÄŸinin görüldüÄŸü, bunun da bu bölgeye bazı füzelerin düÅŸtüÄŸüne delalet ettiÄŸi dile getirildi. 

Ä°srail iÅŸgal rejimi saldırılara cevap amacıyla Lübnan’ın sınır bölgelerine top saldırıları düzenledi. Bir yandan da sınır bölgelerindeki askeri güçlerini takviye etti. 

Biz tabii bu yazıyı hazırladığımız saatlere kadar yaÅŸanan geliÅŸmelerin kısa özetini verdik. Belki sizin yazıyı okuyacağınız saatlere kadar geçen vakitte yeni bazı geliÅŸmeler olabilir. Ancak uzmanlar olayların yeni bir savaÅŸa sebep olması ihtimalinin pek olmadığını dile getiriyorlar. Lübnan BaÅŸbakanı Hasan Diyab’ın açıklamalarında bölgede sükunet saÄŸlanması ve Ä°srail’in 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına uyması için baskı yapılması çaÄŸrısında bulunması Lübnan tarafının askeri faaliyetlerin geniÅŸletilmesi deÄŸil diplomatik yönden meselenin çözümlenmesi yanlısı olduÄŸunu gösteriyor. Ä°srail’in de Gazze’de aldığı darbeden sonra Lübnan’da önü görülmeyen bir maceraya atlamaya istekli olacağını sanmıyoruz. 

Fakat Lübnan’da Ä°ran tarafından desteklenen ve yönlendirilen Hizbullah ile Ä°srail arasında bu gerginliÄŸin, bir Ä°srail ÅŸirketine ait petrol tankerinin Umman Denizi açıklarında, Hint Okyanusu’nda gemi mürettebatından iki kiÅŸinin hayatını kaybetmesine yol açan bir saldırıya uÄŸramasından sonra yaÅŸanmasının tesadüf olduÄŸunu sanmıyoruz. 

Ä°srailli armatör Eyal Ofer’e ait, Londra merkezli Zodiac Denizcilik firması tarafından iÅŸletilen MV Mercer Street adlı tankere düzenlenen saldırının ardından gerek Ä°srail ve gerekse ABD yetkilileri Ä°ran’ı suçladı. Biri Ä°ngiltere diÄŸeri Romanya vatandaşı olan iki mürettebatın hayatını kaybettiÄŸi saldırının bir korsanlık olayı olmadığını, saldırının arkasında Ä°ran’ın bulunduÄŸunu iddia eden Ä°srail, Tahran yönetimine intikam tehdidinde bulundu. 

Ancak Tahran yönetimi suçlamaları reddetti ve kendisinin saldırıyla hiçbir ilgisinin olmadığını belirterek, Ä°srail’in herhangi bir “ahmaklık” yapması durumunda kendisinin de sert bir karşılık vereceÄŸini dile getirdi. Ä°ran DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Ä°srail’e “bizim gücümüzü sınamaya kalkışmayın” diye uyarıda bulundu. Gerçi bu tür tehditlere artık kulaklarımız alışmış durumda. O yüzden olayların, bazılarının iddia ettiÄŸi ÅŸekilde tehlikeli boyutlara çekileceÄŸini sanmıyoruz ama hadiselerin ne yönde geliÅŸeceÄŸini görmek için biraz beklemek gerekiyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.