Sosyal Medya

Güncel

Mescid-i Aksa'da 10 binler bayram namazı kıldı

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da on binlerce Müslüman bayram namazını eda etti.



Arife günü yatsı namazından itibaren Mescid-i Aksa'ya gelen Filistinlilerin sayısı sabah namazında on binlere ulaÅŸtı. Ä°ÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'ün uzak mahalleleri ile Ä°srail'e baÄŸlı Filistin kentlerinden Mescid-i Aksa'ya gelmek isteyen Filistinliler, Harem-i Åžerif'in içinde bulunduÄŸu Eski Åžehir bölgesine çıkan yollarda araçlarıyla uzun kuyruklar oluÅŸturdu.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ve teÅŸrik tekbirleriyle bayram namazına kadar Mescid-i Aksa'da bekleyen on binlerce Müslüman, namazdan sonra okunan bayram hutbesini dinledi.

Ä°srail'in baÅŸkenti Tel Aviv ve çevresinde mülteci konumunda bulunan Afrika asıllı yüzlerce Müslüman da bayram namazını Harem-i Åžerif'te kıldı.

Kudüs Ä°slami Vakıflar Basın Sözcüsü Firas Dibs yaptığı yazılı açıklamada, Harem-i Åžerif'te yüz bini aÅŸkın Müslüman'ın bayram namazı kıldığını belirtti.

Mescid-i Aksa Ä°mam Hatibi Åžeyh Ä°krime Sabri tarafından okunan bayram hutbesinde, Ä°srail BaÅŸbakanı Naftali Bennett’in Mescid-i Aksa’da Yahudilere ibadet imkanı saÄŸlanması yönündeki açıklamalarına tepki gösterildi.

Åžeyh Sabri, Ä°srail’in Filistinlilere ve mukaddesatına yönelik ihlallerine vurgu yaparak, Mescid-i Aksa’nın sadece Müslümanlara ait olduÄŸunu belirtti.

Fanatik Yahudilerin baskınlarına tepki gösteren Åžeyh Sabri, Harem-i Åžerif’i hıncahınç dolduran yüz binden fazla Filistinliyi takdir etti.

Fanatik Yahudiler, arife günü dahil 17-18 Temmuz tarihlerine tekabül eden TiÅŸa BeAv yas ve oruç günü dolayısıyla Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemiÅŸ, baskına tepki gösteren Filistinliler ile Ä°srail polisi arasında arbede yaÅŸanmıştı.

Hutbe sonrası gösteri düzenlendi

Harem-i Åžerif’te kılınan bayram namazı ve okunan hutbe sonrası Mescid-i Aksa lehine gösteri düzenlendi.

Kubbetu’s Sahra ile Kıble Mescid-i Aksa arasında bulunan revaklara, Hamas’a ait dev bir bayram tebriÄŸi afiÅŸi ile Filistin bayrakları asıldı.

Revakların altında toplanan yüzlerce Filistinli, tekbir ile Mescid-i Aksa lehine sloganlar attı.

Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresinin egemenliÄŸi ihlal ediliyor

Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar, Ä°srail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaÅŸmasına göre Ürdün Vakıflar, Ä°slami Ä°ÅŸler ve Mukaddesat Bakanlığına baÄŸlı Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresinin himayesinde bulunuyor.

Daha önce Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresinin izni dahilinde Mescid-i Aksa'yı ziyaret eden Yahudiler, 2003'ten bu yana Vakıflar Ä°daresinin egemenliÄŸini ihlal eden Ä°srail'in tek taraflı kararı çerçevesinde polis eÅŸliÄŸinde Müslümanların kutsal mabedine giriyor.

Ä°srail makamlarının bu tek taraflı kararını tanımayan Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresi, Müslümanların egemenliÄŸini ihlal edici bu tür giriÅŸleri baskın olarak tanımlıyor.

Ä°ÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliÄŸini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, sözde "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduÄŸu" iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Mescid-i Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduÄŸunu savunuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.