Sosyal Medya

Genç Müslümanlar için dünya rehberi– 1: Modern dünyada Müslüman olmak ve Müslüman kalmak

Müslüman olmanın ne demek olduğunu ve bununla beraber modern dünyanın da ne olduğunu konuşmamız önemli bence. Bilindiği gibi Müslüman’ın birincil anlamı, saf barış anlamına gelen İslam kelimesinden gelir.



Genç Müslümanlar için modern dünyada yaÅŸamak, o dünyanın tam içinde bulunmak ve o modern dünyanın üstesinden gelmek mümkün. Üstelik bunu yaparken Müslüman kalabilmek de öyle.

Fakat bu baÅŸarılması göründüÄŸü kadar kolay bir ÅŸey deÄŸil. Modern dünyada etkin bir ÅŸekilde yaÅŸamanın bir yolunu bulmak zorundayız. Üstelik sadece gençler için deÄŸil yetiÅŸkinler için de böyle… Bunun yolunu bulmak, asıl sorularımızın peÅŸinde olmakla mümkün. Modern dünya inanç farkı gözetmeksizin bir çok insan için temel, fıtri bir meydan okumadır. Fıtratımıza yönelik bir meydan okumayla karşı karşıya olduÄŸumuz için zorlu görevlerimiz olduÄŸunu da bilmemiz gerekiyor. Sorumluluklarımız ve yapmamız gerenler evet zor. Fakat bu zorlu görevler, Müslüman olmanın tam olarak nasıl bir ÅŸey olduÄŸunu anlamaya çalışan genç Müslümanlar için üst üste gelen sorular ve sorunlarla yüzleÅŸmek demektir. Elbette bu konuda hassasiyeti olan ve bunu önemseyen insanlardan söz ediyorum. “Ä°slam, hayatınızda ne yana düÅŸüyor” sorusunu önemseyen ve buna makul cevap arayışında olanlar için…
ÖrneÄŸin, kiÅŸi Müslüman bir ailede doÄŸmuÅŸsa o kiÅŸinin Müslüman olduÄŸuna kesin gözüyle bakmak kolaydır. Ä°nsanlar, çok basitçe ailesi ve ataları Müslüman olduÄŸundan dolayı o aileden olan kiÅŸinin de Müslüman olduÄŸunu varsayarlar. Elbette Müslüman olmadıklarını söyleyecek deÄŸiliz. Fakat Müslüman olmak sadece Müslüman bir soydan gelmekle olmaz. Bir Müslüman, mutlaka Müslüman olmayı seçmiÅŸ olmak zorundadır. Aksi takdirde yarın sadece kağıt üzerinde Müslüman olan nesillerle karşılaÅŸmamız mümkündür.

Genç bir Müslüman olarak kiÅŸinin mutlaka inancını seçmiÅŸ olması gerekir. Aynı zamanda da bunu beyan etmesi ve dinin ÅŸartlarını yerine getirmesi gerekmektedir. Ancak bunlardan daha önemlisi bilinçli ve istekli bir seçim yapmaktır. KiÅŸi kendini yaratana, kainatın efendisine yemin ederek baÄŸlılığını verdiÄŸinin bilincinde olarak seçimini yapmalıdır. Genç veya yaÅŸlı hiç kimsenin bu tarz bir seçim sürecinden geçmeden iÅŸlevsel ve anlamlı bir gerçek Müslümanlığa adım atmasının mümkün olmadığını düÅŸünüyorum. Sadece diÄŸer insanlar için deÄŸil Müslümanlar için de böyledir: Ä°nsanın neye inandığını ve buna niçin inandığını bilmesi gerekiyor?

Belki içten içe Allah’ın varlığından ÅŸüphe edenler yada Allah’ın varlığının bilinmesinin mümkün olmadığını düÅŸünenler yahut hayatlarındaki etkisinin farkedilemeyeceÄŸini savunanlar için bu söylediklerimiz farklı bir soru ve farklı bir meydan okumadır.

Bu tür bir meydan okuma, insanın sadece son derece kiÅŸisel ve dürüst bir ÅŸekilde kendisiyle yüzleÅŸmesiyle çözülür.

BahsettiÄŸimiz gibi, kendi sorularının peÅŸinde olmak ve sorularıyla sahici bir yüzleÅŸmeyi gerçekleÅŸtirebilecek olmaktır mesele. KiÅŸi kendi eÄŸilimlerinin ve hayattaki ilgi alanlarının ne olduÄŸuna netlik getirmeye çalışmalıdır.
Fakat aynı zamanda bu süreç içinde kiÅŸide bir sorumluluk duygusu oluÅŸur. KiÅŸi gerçek hedefl erinin ve ilgilerinin neler olduÄŸunu ölçüp tarttıktan sonra, hatta bir ölçme tartmanın gerekliliÄŸini görmezden gelmeyi seçse bile, kiÅŸi bir ÅŸekilde farketmelidir ki hayatın yönü kiÅŸinin kendi seçimleriyle ilgilidir.

Müslüman olmanın ne demek olduÄŸunu ve bununla beraber modern dünyanın da ne olduÄŸunu konuÅŸmamız önemli bence. BilindiÄŸi gibi Müslüman’ın birincil anlamı, saf barış anlamına gelen Ä°slam kelimesinden gelir.

Bir Müslüman, Hazreti Allah ve onun yarattıklarıyla huzur içinde yaÅŸayan kiÅŸidir. Müslüman aynı zamanda O’nun kutsal yasalarına boyun eÄŸendir. Bu demektir ki Müslüman, yaratıcısını tanıyan ve onun Alemlerin Rabbi olduÄŸunu bilen ve tanıyan kiÅŸidir.

Fakat genç bir Müslümanın huzuru/barışı, hemen oluÅŸabilen bir huzur deÄŸildir. Belki de topyekun ve hemen gerçekleÅŸecek bir boyun eÄŸme olmayacak. Boyun eÄŸmeyi ve huzuru baÅŸarabilmek kolaylıkla yanlış anlaşılabilen bir süreçtir. Bazı insanlar boyun eÄŸmenin bir huzur bulma yolu olduÄŸu fi krine direnirler. Ä°nsanların çoÄŸu kendi yaratıcıları önünde baÅŸ kaldırır, çünkü anlamazlar ki Tüm Güçlerin Efendi’sine boyun eÄŸmekte inanılmaz bir güçlenme ve huzur vardır. Bu nedenden ötürü bahsini ettiÄŸimiz sürece katılmak ve sabırla birlikte içten ve net bir niyet göstermek gereklidir.

Niyet ve sabır geliÅŸmeyi, dayanıklılığı ve gidilecek yönü besler, inaçlarına boyun eÄŸmeyi ve huzuru bulmayı umanlar için. Anlaşılması gerekir ki ümit verici konu, huzur ve boyun eÄŸmenin genç Müslümanlar için ‘Modern Dünya’da mümkün olduÄŸudur.

Ancak bu denli bir duyuÅŸ yalnızca kiÅŸisel tecrübe ile olur. Bu deneyimde ve arayışta olan kiÅŸi daha dengeli ve içsel - dışsal yollarda ayakları daha saÄŸlam yere basar hale gelir. Bir taraftan kiÅŸi geliÅŸmekte olan netlik hissini, güveni ve geniÅŸleyen dengeyi kendinde farkeder. Öte yandan kiÅŸi baÅŸka birinin geliÅŸen netlik hissini, gücü ve büyüyen dengenin içinde oluÅŸtuÄŸunu farkeder.

Bu da bizi asıl anahtar soruya g ötürür, Modern Dünya nedir? Bana sorarsanız modern dünya ve antik dünya temelde aynı dünyadır. Tabii belli deÄŸiÅŸiklikler var bilim ve ilaçlardaki, ulaşımdaki, yemek ve tarımda ve özellikle teknolojide olan geliÅŸmelerden ötürü. Dünyanın geliÅŸip ilerlemiÅŸ görünmesi inkar edilemez. Teknolojideki bazı geliÅŸmeler neredeyse mucizevi boyutlara ulaÅŸmıştır insanlar için ulaşılabilir kıldıklarından dolayı.

Önümüzdeki ay buradan devam edeceÄŸiz inÅŸallah

 

Müellif: Muhyiddin Åžekür / Kaynak: Cins Dergi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.