Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

İran, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinden neden korkuyor?

ABD 20 yılın ardından Afganistan'dan çekilmeye hazırlanıyor. ABD Başkanı Joe Biden, askerlerinin Afganistan'daki görevinin 31 Ağustos'ta biteceğini söyledi.



Peki yıllardır ABD'nin bölgeden ayrılmasını hedefleyen Ä°ran, hızla güç ve toprak kazanan Taliban konusunda ne düÅŸünüyor?

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un OrtadoÄŸu muhabiri Miriam Berger bu konuda bir yazı kaleme aldı.

Åžii Ä°ran yönetimiyle Sünni Taliban arasındaki anlaÅŸmazlıklara dikkat çeken Berger, örgütün azınlıklara yönelik tutumunun Ä°ran tarafından uzun süredir eleÅŸtirdiÄŸini söyledi.

Yazıda Ä°ran'ın, Afganistan'da hem muhtemel iç savaÅŸtan hem de muhtemel Taliban yönetiminden korktuÄŸu öne sürüldü. Bunun sebebi olarak ülkedeki Fars ve Åžii toplulukların tehlikeye girmesi ve Afgan mülteci sayısındaki artış gösterildi.

Öte yandan Berger Ä°ran'ın, Taliban'ın iktidara geçmesinden emin olduÄŸunu ve bu yüzden tavrını yumuÅŸattığını yazdı. Haberde, dini lider Ayetullah Ali Hamaney ve CumhurbaÅŸkanı Ä°brahim Reisi'ye yakın isimlerin, Taliban konusunda söylem deÄŸiÅŸikliÄŸine gittiÄŸi kaydedildi.

Bu örneklerden biri Hamaney'e yakın Kayhan adlı gazete. Kayhan'da haziran sonlarında çıkan bir haberde, "Bugünkü Taliban, halkın kafasını kesen Taliban'dan farklı" ifadeleri yer alırken, Taliban'ın Åžiilerle hiçbir problemi olmadığı iddia edildi.

Ä°ran ayrıca ocakta Taliban heyetini Tahran'da ağırlamış ve Afganistan'daki barış sürecini deÄŸerlendirmiÅŸti.

Ancak bazı kesimler bu uzlaÅŸmacı tavrı eleÅŸtiriyor. Zira geçen hafta Ä°slami Cumhuriyet gazetesinin ilk sayfasında Ä°ranlı liderler, sınırdaki "terörist Taliban" tehdidini hafife almakla eleÅŸtirildi.

Sosyal medyada da Taliban'ın geçmiÅŸte Hazara Åžiilerine saldırdığı hatırlatıldı.

"Ä°ran, Afganistan'daki kaos ve iç savaÅŸtan büyük zarar görecek"

Berger, Washington merkezli OrtadoÄŸu Enstitüsü'nde araÅŸtırmacı Fatemeh Aman'ın görüÅŸlerine de yer verdi. "Ä°ran, Afganistan'daki kaos ve iç savaÅŸtan büyük zarar görecek" diyen Aman, Ä°ran'ın Afganistan'da kısmi bir kontrol saÄŸlamayı en iyi senaryo olarak gördüÄŸünü öne sürdü. AraÅŸtırmacı, Ä°ran'ın, örgütün baÅŸkent Kabil'i ele geçirmesinden korktuÄŸunu da sözlerine ekledi.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden akademisyen Vali Nasr ise Ä°ran'ın Afganistan konusunda ne tür bir yol izleneceÄŸine dair net bir stratejisi olmadığını dile getirdi.

Öte yandan Nasr'a göre bazı Ä°ranlılar ABD'nin çekilmesini baÅŸarısızlık olarak görüyor. Ancak akademisyen, bazı kesimlerin ABD'nin çekilerek Afganistan'ı Ä°ran için bataklığa dönüÅŸtürdüÄŸünü düÅŸündüÄŸünü söyledi.

Kaynak: OrtadoÄŸuhaber.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.