Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'nin sınır hattında 113 kilometrelik tünel kazmışlar

Katar Merkezli Al Jazeera televizyonu Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'nın Suriye'nin Haseke kentinde kazdığı tünelleri görüntüledi.



Suriye'de ülkenin yaklaşık üçte birini iÅŸgal eden terör örgütü YPG/PKK'nın Haseke ilinde Türkiye ile sınır hattı boyunca yaklaşık 113 kilometre uzunluÄŸunda tüneller kazdığı ortaya çıktı.

Katar Merkezli Al Jazeera televizyonunun "Mesafe Sıfır" adlı belgesel programında, Suriye'de SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK'nın iÅŸgalinde tuttuÄŸu bölgelerde kazdığı tünelleri, yoksulluÄŸa mahkum edilen bölge halkının yaÅŸadığı zorlukları, YPG ile PKK baÄŸlantısı ve örgütün ilkel yollarla çıkardığı petrolün çevreye verdiÄŸi zarar anlatıldı.

Terör örgütünün iÅŸgal ettiÄŸi bölgelerde yasa dışı faaliyetlerine ışık tutulan belgeselde, programın araÅŸtırma ekibi, Irak üzerinden Haseke iline geçerek buradaki sivil yerleÅŸimlerde, gizli çekimlerle terör örgütünün sınır hattında kazı çalışmalarına devam ettiÄŸini görüntüledi.

Belgeselde, Rümeylan-Kamışlı hattındaki birçok yerleÅŸimde tünel çıkışlarının mavi örtülerle kaplanarak gizlenmeye çalışıldığına dikkat çekilerek YPG/PKK iÅŸgalindeki Haseke ilinin Türkiye sınırındaki Amuda ve Malikiyye bölgelerini baÄŸlayan yaklaşık 113 kilometre uzunluÄŸunda tünellerin olduÄŸu belirtildi.

Söz konusu hatta yer alan yerleÅŸim yerlerinde 1500'den fazla tünel çıkışının olduÄŸu kaydedilirken sadece Nusaybin'in karşısında yer alan Kamışlı ilçe merkezinde, 1200 tünel çıkışının bulunduÄŸu kaydedildi.

Tünellerin birbirine baÄŸlanarak ÅŸebekeler oluÅŸturduÄŸu vurgulanırken Kamışlı ilçe merkezindeki tünellerin oluÅŸturduÄŸu ÅŸebekenin toplam uzunluÄŸunun 90 kilometreyi bulduÄŸu kaydedildi.

Kamışlı'da Türkiye sınırına yakın 20 tünel çıkışının bulunduÄŸu aktarılırken bunlardan birinin ise sınıra sadece 185 metre uzaklıkta yer aldığına dikkat çekildi.

Belgeselde kanalın teknik ekiplerinin analizleri ve yapılan gizli çekimler doÄŸrultusunda Kamışlı'daki bazı tünellerin yönlerinin Nusaybin ilçesine doÄŸru uzadığı belirtildi.

Belgeselde Kamışlı'nın doÄŸusunda petrol yataklarının bolca bulunduÄŸu ve ABD güçlerinin yoÄŸun olarak varlık gösterdiÄŸi Rümeylan bölgesinde de örgütün yoÄŸun tünel kazı çalışmaları yürüttüÄŸünün bilgisine yer verilirken burada 30 kilometre uzunluÄŸunda tünellerin olduÄŸu ifade edildi.

Belgeselde konuÅŸan ve adı gizlenen bir sivil, 2 oÄŸlunun YPG/PKK tarafından tünel kazmaya zorlandığını söyledi.

YPG Ä°LE PKK'NIN Ä°Ç Ä°ÇE OLDUÄžU ANLATILDI

Terör örgütü YPG/PKK'nın paravan kuruluÅŸu SDG'nin eski sözcülerinden Talal Silo'nun görüÅŸlerine de yer verilen belgeselde, YPG/PKK safları içerisinde Kandil Dağı'ndan gelen PKK'lı teröristlerin yer aldığına iÅŸaret edildi.

Terör örgütü YPG/PKK'dan ayrıldıktan sonra Türkiye'ye sığınan Silo, konuÅŸmasında YPG/PKK elebaÅŸlarının Kandil'den aldığı talimatlarla hareket ettiÄŸini anlattı.

YPG/PKK iÅŸgalindeki çoÄŸu yerleÅŸimlerde terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterlerinin sıkça görüldüÄŸüne vurgu yapılan belgeselde, gizlice çekilen bir tünelin duvarında "Apo" yazısı görüldü.

PETROL ZENGÄ°NÄ° BÖLGELERDE HALKIN ÇÖPLÜKLERDEN GEÇÄ°M SAÄžLADIÄžI GÖRÜNTÜLENDÄ°

Terör örgütü YPG/PKK'nın iÅŸgalinde tuttuÄŸu Haseke ilindeki sivillerin yaÅŸadığı sıkıntılara geniÅŸ yer verilen belgeselde, gizli çekimlerle petrol zengini bölgede halkın sefalet içinde yaÅŸam mücadelesi verdiÄŸi anlatıldı.

Görüntülerde, onlarca kiÅŸinin Rümeylan kenti dışında ABD üssü yakınlarında yer alan bir çöplükte atıkları topladıkları kaydedildi.

Geçim sıkıntısı yaÅŸayan ailelerin çöplükten elde ettiklerini satarak geçimlerini saÄŸladıkları anlatıldı.

Ä°LKEL YOLLARLA ÇIKARILAN PETROL ÇEVRE KÄ°RLÄ°LİĞİNE YOL AÇIYOR

Programda konuÅŸmasına yer verilen Haseke'de eskiden çalışmış Petrol Mühendisi Ä°brahim Ä°brahim, terör örgütünün ilkel yollarla petrol çıkardığını söyledi.

Ä°brahim, "SDG'nin petrolü doÄŸru ve bilimsel olarak iÅŸletebilecek eÄŸitimli ve kalifiye bir ekibi bulunmamaktadır. Dolayısıyla rastgele çıkarıyorlar. Çevreyi düÅŸünmüyorlar. Petrol çıkarırken meydana gelen sızıntıları önemsemiyorlar." dedi.

Terör örgütünün Malikiyye ilçesinin Sıbieyhiye köyünde sivillerin evlerinin yer aldığı bir noktada da ilkel yollarla petrol çıkardığı görülürken bu iÅŸlemden dolayı köyde kötü kokuların hakim olduÄŸu ve çevreye büyük kirlilik yaÅŸatıldığı ifade edildi.

ÇOCUKLAR ENGELLÄ° DOÄžUYOR, KANSER HASTALIÄžI ARTTI

Petrol kuyuları yakınlarındaki Mabede beldesinde bir klinikte ise çok sayıda hastanın olduÄŸu görüntülenirken, hastaların büyük bir kısmının göÄŸüs hastalıklarından dolayı saÄŸlık merkezine geldiÄŸi belirtildi.

Belgeselde konuÅŸan köy sakinleri, petrolün yerleÅŸim alanlarındaki kuyulardan ilkel yollarla çıkarılmasından ve iÅŸletilmesinden dolayı son dönemde çok sayıda çocuÄŸun engelli doÄŸduÄŸunu belirtti.

Görüntülerde adı ve çalıştığı yer gizlenen Haseke'deki bir doktor, son dönemde ilkel rafine tesislerinin artmasından dolayı bölgede göÄŸüs hastalıklarının ve buna baÄŸlı ölümlerin arttığını kaydederken ilkel yollarla elde edilen petrolden ötürü yeni doÄŸan çocuklarda kanser oranının arttığına dikkati çekti.

Doktor, son dönemde bir kısmı çocuk olmak üzere çok sayıda kiÅŸinin kanserden hayatını kaybettiÄŸini belirtti.

"CAN GÜVELİĞİ YOK"

Adı verilmeyen ve oÄŸlu YPG/PKK güçlerince alıkonun yaÅŸlı bir adam ise bölgede halkın maruz kaldığı durumları anlattı.

 

YaÅŸlı adam, "KonuÅŸmaya korkuyorum. Beni hapse atıp iÅŸkence yapabilirler. Benden daha yaÅŸlı olanları bile alıkoydular. Burada bir düzen yok. Burada yaÅŸlı, çocuk demeden istediklerini tutukluyorlar. KardeÅŸimin çocukları ve onlarla birlikte 2 kadın 3 aydır tutuklu. Biri 12 yaşında çocuk ve kalp hastası. Yemin ederim burada can güvenliÄŸi yok." dedi.

Teröristlerce eÅŸi alıkonulan Hasekeli Delel, 8 çocuÄŸuna hem annelik hem de babalık yaptığını belirtti.

Görüntülerde yüzü gizlenmeyen Delel, "EÅŸimi ne kadar arasam da bulamadım. EÅŸim sizde deÄŸilse nerede peki diye sordum (YPG/PKK'lılara) onlara. EÅŸimi nerede arayacağımı bilmiyorum, bizim köyden 20 kiÅŸiyi alıkoydular." diye konuÅŸtu.

AA

Öte yandan sivillere yönelik hak ihlallerini belgeleyen Suriye Ä°nsan Hakları Ağı verilerine göre, YPG/PKK tarafından alıkonulan en az 3 bin 417 kiÅŸinin akıbeti bilinmiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.