Sosyal Medya

Şehir ve Kurban Bayramı

Büyük şehirlerde özelikle İstanbul’da kurban kesimi konusunda yaşanan sıkıntılar yıllardır sürüyor.



Bir yapının tam merkezinde bulunan bir taÅŸ yerinden oynadığında o yapının bütün dengesi bozulur mu?

Bozulur.

Evrenin tam merkezinde yer alan insan bozulduÄŸunda da her ÅŸey bozulur, bütün ölçüler deÄŸiÅŸir.

GidiÅŸatın kötü olduÄŸuna dair ÅŸikayetlerin artması, eskiye, eski günlere, eski dostluklara olan özlemin artmasının arkasında hep bu endiÅŸe yatar.

Ä°nsan, kâinat dediÄŸimiz evrenin tam merkezinde yer aldığı için o ne kadar bozulduysa evren de o kadar bozulmuÅŸtur.

**

Malumunuz önümüzdeki hafta Kurban Bayramı.

Her bayram öncesinde hayvancılık sektörü uzmanlarının vatandaÅŸa yönelik uyarılarını dinliyoruz.

Ama ne kadar ciddiye alıyoruz bilmiyorum.

Bizim vatandaş olarak ciddiye almadığımız kesin.

Bu uyarıları dinleyen devlet yetkilileri de ciddiye almıyor muhtemelen.

Nereden anlıyoruz ciddiye alınmadığını?

Uyarılara rağmen kurban sahtekarlığının artmasından.

**

Åžimdi uyarılara göz atalım, ne diyor uzmanlar;

KüçükbaÅŸta canlı ağırlığı 45 kilonun altında hayvanlar kurbanlık sayılmaz. Bu kurbandan da ortalama 20 kilo et çıkar.

Dışarıdan gelen yaşını doldurmamış büyükbaÅŸ ithal hayvanlar 1 yaşın altında olabilir. Bunlara dikkat edin, kurbanınız ziyan olmasın.

Yani markette 20 kilonun altında kurban payı satılıyorsa bu kurbanlık deÄŸildir. Yaşı küçük hayvanlar kesiliyordur muhtemelen.

Ä°thal kurbanlıklar da yaÅŸ büyütme hilelerine dikkat edin.

Kurban satışı için birçok market zincirlerinin verdiÄŸi ağırlıklar adak hayvanlar için geçerlidir, onlardan kurban olmaz.

Vakıflar yoluyla yurtdışında kesilen kurbanlıklara ortak olarak giren vatandaÅŸlar da kesilen hayvanın kurbanlığa müsait olup olmadığını sorgulasın.

Yurtdışında özellikle yaşını doldurmamış büyük ve küçükbaÅŸ hayvan kesimi çok yaygın yapılan hilelerdendir bunlara da dikkat edin.

**

Kurban Bayramı, kurban kesmek isteyenler için meÅŸakkatli bir bayramdır.

Kurbanı bulmak, anlaÅŸmak, parasını ödemek, kurban kesimi esnasında yanında bulunmak, kesim sonrası etleri temiz olarak paketlemek, yoksullara dağıtmak gibi uÄŸraÅŸ gerektiren bir bayramdır bu.

Birçok insan da kurban kesmeye gücü yettiÄŸi halde bu meÅŸakkate girmemek için yurtdışında kurban kesmeyi tercih etmektedir.

Bunun doğru ve yanlışlığı tartışmasına girmeyeceğim.

O konuyu uzmanlarına bırakalım.

Çevremde fakir yok deyip komÅŸusuyla bile paylaÅŸmadan kurbanlık etleri buzdolabına istifleyenlerin durumunu da konunun uzmanlarına ve vicdanlara havale edip kurban ekonomisiyle mevzuya devam edelim.

**

Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yıl için kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 350 bin büyükbaÅŸ, 3 milyon 700 bin küçükbaÅŸ olmak üzere toplam 5 milyon civarında kurbanlık bulunduÄŸunu açıkladı.

TZOB’a göre bu yıl yaklaşık 960 bin büyükbaÅŸ, 2 milyon 800 bin küçükbaÅŸ olmak üzere toplam 3 milyon 760 bin kesim yapılacağı tahmin ediliyor.

Ziraat Odalarının verdiÄŸi bilgilere göre, kurbanlık hayvan fiyatları; illere, canlı ağırlığa ve ırkına göre deÄŸiÅŸiyor. Fiyatlar, büyükbaÅŸta inek, düve, tosun, küçükbaÅŸta ise koyun, koç, toklu ve keçi olmasına göre farklılık gösteriyor.

Geçen yıla göre fiyatlar, büyükbaÅŸta yüzde 19,73, küçükbaÅŸta ise yüzde 17,33 oranında artmış. Bu yıl ülkemizde ortalama kurban fiyatları, hayvan başına büyükbaÅŸta 6 bin 500 ile 35 bin lira, küçükbaÅŸta ise bin 300 lira ile 5 bin lira arasında.

Canlı ağırlık fiyatı da kilogram başına büyükbaÅŸ hayvanlarda 24 ile 35 lira, küçükbaÅŸ hayvanlarda ise 24 ile 40 lira arasında.

**

Büyük ÅŸehirlerde özelikle Ä°stanbul’da kurban kesimi konusunda yaÅŸanan sıkıntılar yıllardır sürüyor.

Bu yüzden büyük ÅŸehirlerde kurban kesmek isteyenlerin büyük kısmı vekaleten yurtiçi veya yurtdışında kurban kestirmeyi tercih ediyor.

O yüzden de kurban bayramı canlılığı büyük ÅŸehirlere pek yansımıyor daha çok ilçelerde, kasabalarda köylerde yaÅŸanıyor.

Ä°çinde her türlü sosyal faaliyetin yer alabileceÄŸi merkeze yakın büyük kurbanlık alanlar yapılsa ve buralara kolay ulaşım saÄŸlansa, eminim birçok insan kurbanını kendi kesmek isteyecektir.

Ä°nsanların aileleri ile güzel bir gün geçirebileceÄŸi ortam saÄŸlansa, panayır yeri gibi mesela.

Devletin vermesi gereken bu hizmetle artacak olan kurban etkinlikleri hem ÅŸehir ekonomisine hem ülke ekonomisine canlılık katacaktır.

YaÅŸar Süngü / YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.