Sosyal Medya

Güncel

Hamas: İnsani kriz patlama noktasında

Hamas, İsrail'in uyguladığı ablukanın bir sonucu olarak Gazze Şeridi'nde tırmanan insani krizin patlama aşamasına doğru ilerlediğini açıkladı.



Hamas'ın uluslararası iliÅŸkiler ofisi üyesi Basim Naim, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Filistin Ä°nsani Ä°ÅŸler Koordinatörü Lynn Hastings'in, Ä°srail'e yaptığı Gazze Åžeridi'nde insan ve ürün geçiÅŸine getirilen sınırlamaların azaltılması çaÄŸrısıyla ilgili yazılı açıklama yayımladı.

Naim, Hamas'ın, Hastings'in Gazze'deki feci insani durumla ilgili açıklamasını ilgiyle izlediÄŸini kaydetti.

Gazze Åžeridi'nde tırmanan insani krizin patlama aÅŸamasına doÄŸru ilerlediÄŸini aktaran Naim, "Abluka nedeniyle Gazze Åžeridi'nde yaÅŸanan insani krizin, özellikle son saldırıların ardından tırmanması ve bu durumun ekonomik, sosyal ve psikolojik hayata yansımaları, yeniden tırmanış ve patlamaya güçlü bir ÅŸekilde iten dinamikleri ortaya çıkarıyor." ifadesini kullandı.

"Filistin halkı özgür ve onurlu bir yaÅŸam sürmedikçe sükunet ve istikrar saÄŸlanamayacak"

Dünya ülkelerine Gazze'ye uyguladığı ablukayı ÅŸartsız ve derhal sonlandırması için Ä°srail'e gerekli baskıyı yapmaları çaÄŸrısında bulunan Naim, alternatiflerin tehlikeli ve yüksek maliyetli olduÄŸuna, Filistin halkı özgür ve onurlu bir yaÅŸam sürmedikçe sükunet ve istikrar saÄŸlanamayacağına iÅŸaret etti.

Naim, Filistin halkının her seferinde sıfır noktasına dönmeyi ve uluslararası insancıl hukuk tarafından savaÅŸ durumunda bile güvence altına alınan temel haklarını müzakere etmeyi kabul etmeyeceÄŸini vurguladı.

Hamas üyesi Naim, Hastings'in, Ä°srail'in Gazze Åžeridi'ne dayattığı ablukanın devam etmesinin tehlikeli yansımalarına açıkça atıfta bulunduÄŸuna dikkati çekti.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, BM merkezinde dün düzenlediÄŸi günlük basın toplantısında, Hastings'in 8 Temmuz'da Gazze'yi ziyaret ettiÄŸi bilgisini paylaÅŸmıştı.

Dujarric, "Hastings, Ä°srail'e, insanların ve ticari malların Gazze'ye giriÅŸ çıkışları üzerindeki kısıtlamaları, sonunda onları tamamen kaldırmak amacıyla hafifletmeye çağırıyor." diye konuÅŸmuÅŸtu.

10 Mayıs'ta baÅŸlayan Ä°srail ile Hamas arasındaki çatışmalarından bu yana Gazze'ye ürün giriÅŸinin gıda maddeleri, tıbbi malzeme, yakıt ve bazı tarımsal girdilerle sınırlı kaldığını belirten Sözcü, düzenli ve öngörülebilir malların Gazze'ye giriÅŸine izin verilmesi gerektiÄŸini kaydetmiÅŸti.

Dujarric, Gazze'de 250 bin kiÅŸinin ÅŸebeke suyuna hala eriÅŸiminin olmadığını vurgulayarak, "Ä°nsani krizi sürdürülebilir ÅŸekilde çözmeyi ve uzun vadeli istikrara katkıda bulunmayı ancak zayıflatıcı karantinaları tamamen kaldırarak umabiliriz." ifadesini paylaÅŸmıştı.

Ä°srail'in abluka altındaki Gazze Åžeridi'ne 10 Mayıs'ta baÅŸlattığı saldırılar 11 gün sürmüÅŸ, Hamas ile varılan ateÅŸkes doÄŸrultusunda 21 Mayıs'ta sona ermiÅŸti. 10 Mayıs'tan bu yana Gazze'ye giriÅŸ çıkışlar katı ÅŸekilde sınırlandırılmıştı.

Ä°srail, 2 milyondan fazla Filistinlinin yaÅŸadığı Gazze'ye yönelik, Hamas'ın 2006'daki seçimleri kazanmasından bu yana kuÅŸatma ve ambargosunu sürdürüyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.