Sosyal Medya

Güncel

Libya'da gerilim yükseliyor: Hafter anlaşmaya uymadı

Libya Ordusu Sirte-Cufra Ortak Operasyon Odası Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, 5+5 Ortak Askeri Komite'nin vardığı anlaşma uyarınca 20 Haziran'da yolu açtıklarını ancak Hafter milislerinin anlaşmaya uymadığını belirtti.



Libya ordusu, iki yıl kapalı kaldıktan sonra geçen ay açılan ülkenin doÄŸu ile batı yakasını birbirine baÄŸlayan Misrata-Sirte sahil yolunu, Halife Hafter'e baÄŸlı milislerin anlaÅŸmaya uymamasına raÄŸmen açık tutmayı sürdüreceklerini duyurdu.

Libya Ordusu Sirte-Cufra Ortak Operasyon Odası Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya ordusu ile Hafter'e baÄŸlı güçlerden beÅŸer askeri temsilcinin bulunduÄŸu 5+5 Ortak Askeri Komite'nin vardığı anlaÅŸma uyarınca 20 Haziran'da yolu açtıklarını ancak Hafter milislerinin anlaÅŸmaya uymadığını ifade etti.

Dırah, ülkenin doÄŸusundaki gayrimeÅŸru silahlı güçlerin lideri Hafter'e baÄŸlı milislerin yolun kendilerine ait tarafını kapatmasına raÄŸmen Misrata-Sirte sahil yolunu açık tutmaya devam edeceklerini belirtti.

Rus güvenlik ÅŸirketi Wagner'e baÄŸlı paralı askerlerin çekilmesi için mühlet tanımak adına yolun kendilerine ait tarafını açtıklarını dile getiren Dırah, ÅŸunları kaydetti:

"Hafter milislerinin anlaÅŸmayı uygulaması için iki haftadan fazla bir süre geçmesinin ardından kendi tarafımızdan yolu kapatmayı düÅŸündük. Ancak BaÅŸkomutan Muhammed el-Menfi ile Sirte-Cufra Ortak Operasyon Dairesi Komutanı TuÄŸgeneral Ä°brahim Beytülmal'in istiÅŸareleri sonucu askeri komiteyle iletiÅŸime geçilip konu incelenene kadar yolun açık kalmasına karar verildi."

Dırah ayrıca "Hafter milisleri paralı askerleri geri çekmeden yolu açarsa bizim tarafımızdan yol kapatılacak ve paralı askerler geri çekilene kadar da açılmayacak." ifadelerini kullandı.

Ne olmuÅŸtu?

Ülkenin doÄŸu ve batı yakasını birbirine baÄŸlayan Misrata-Sirte sahil yolu önemli bir ticaret yolu olarak biliniyor.

Sahil yolu, Hafter milislerinin 2019'da baÅŸkent Trablus'a düzenlediÄŸi saldırılardan bu yana trafiÄŸe kapalıydı.

Hafter milislerini destekleyen Rus güvenlik ÅŸirketi Wagner'e baÄŸlı paralı askerler, söz saldırıların baÅŸladığı tarihten bu yana Sirte kenti ve havaalanında konuÅŸlandırılıyor.

Ä°sviçre'nin Cenevre kentinde 19-23 Ekim 2020'de düzenlenen 5+5 Ortak Askeri Komite toplantıları sonucunda Libya hükümeti ile Hafter'e baÄŸlı heyetler arasında kalıcı ateÅŸkes anlaÅŸması imzalanmıştı. AteÅŸkes anlaÅŸması, paralı askerlerin ve yabancı güçlerin Sirte ve Cufra'yı 90 gün içinde terk etmesini öngörüyordu ancak bu durum gerçekleÅŸmedi.

Libya ordusu ve Hafter'e baÄŸlı güçlerden beÅŸer askeri temsilcinin yer aldığı 5+5 Ortak Askeri Komitesi 12 Kasım 2020'de "sahil yolunun vatandaÅŸların güvenli geçiÅŸine izin verecek ÅŸekilde açılması, paralı askerlerin ve yabancı savaÅŸçıların belirlenen alandan çıkarılması ve sınır dışı edilmek üzere Trablus ve Bingazi'de toplanması" yönünde anlaÅŸmaya varıldığını duyurmuÅŸtu.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti BaÅŸbakanı Abdulhamid Dibeybe, 20 Haziran'da, yaklaşık iki yıldır kapalı olan ve ülkenin doÄŸu ile batı yakasını birbirine baÄŸlayan sahil yolunun yeniden açıldığını duyurmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.