Sosyal Medya

Güncel

Türksat 5A göreve başladı

Türksat 5A göreve başlarken Cumhurbaşkanı Erdoğan "Dijital çağın imkanlarını milletimizin emrine pek çok gelişmiş ülkeden daha önce verebilmeyi başardık.'' dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Türksat'ın Gölbaşı yerleÅŸkesinde Türksat 5A Uydusu Hizmete Alma Töreni'nde konuÅŸtu.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

-Uydumuzu ocak ayında Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatmıştık. Mayıs ayında yörüngeye ulaÅŸan uydumuz uzun bir test ve diÄŸer hazırlık çalışmalarının ardından artık servis saÄŸlamaya hazır hale gelmiÅŸtir.

-Manevra ömrü 35 yıl olarak hesaplanan Türksat 5A ile hem uydu iletiÅŸim kapasitemizi artırıyor, hem mevcut uydularımızı yedekliyor hem de yörünge haklarımızı garanti altına alıyoruz.

-Bu uydumuz ülkemizle birlikte Avrupa Akdeniz, Ege, Karadeniz, Orta doÄŸu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika bölgelerini kapsayan geniÅŸ bir coÄŸrafyaya hizmet verecektir. Televizyon yayıncılığı ve veri hizmetleri konusunda kaliteli hizmet sunma kapasitesine sahip Türksat 5a saÄŸlayacağı yüksek katma deÄŸerle kendi alanında çok önemli bir proje.

KAPASÄ°TE 15 KAT ARTACAK

-Åžimdi sıra Türksat 5B uydumuzda. Tasarım ve üretim aÅŸamaları baÅŸarıyla tamamlanan Türksat 5B uydusunun testleri sürüyor. Amacımız bu uydumuzu yılın son çeyreÄŸinde yine Falcon 9 roketiyle uzaya göndermek.

-Faydalı yük kapasitesi bugüne kadarki uyduların tamamından fazla olacak Türksat 5B'nin hizmete girmesiyle veri iletiÅŸim kapasitemiz 15 kat artacak. Türksat 5B'nin manevra ömrünün 35 yılın üzerinde olacağı öngörülmektedir.

-Çok sayıda kurum ve kuruluÅŸumuzun katkısıyla Türksat 6A uydumuzu ürettik. Test aÅŸamasına gelen bu uydumuzu önümüzdeki yıl uzaya fırlatmayı planlıyoruz. Türkiye böylece dünyada haberleÅŸme uydusu üreten 10 ülke arasına girecektir.

'BU ÇAÄžIN ADI DÄ°JÄ°TAL ÇAÄžDIR'

-Üretim biçiminin kökten deÄŸiÅŸimine yol açan bu çağın adı dijital çaÄŸdır. Ä°nsanlık tarihindeki her çaÄŸ deÄŸiÅŸimi gibi bu sürede dünyada ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel güç dengelerinin yeniden oluÅŸmasına yol açacak. Toprağı ekmek ve makinayı kullanmak nasıl insanlık tarihinde büyük kırılmalara yol açtıysa dijital çaÄŸ da benzer sonuçlar doÄŸuracak. Ä°nsan artık sadece kendi adına iÅŸ yapan deÄŸil, kendi adına düÅŸünen sistemlere yönelmiÅŸtir.

-Hayatın he alanında dijital üretim ve yönetim süreci yapay zeka ile birlikte çok farklı bir evreye ulaÅŸmıştır. Her alanda kendini hissettirmektedir.

-Demokrasi dediÄŸimiz bir meydanda toplanan insanların ÅŸehrin sorunlarını tartışması ve bir karar baÄŸlamasıyla ortaya çıkmıştır. Sonra bu yöntem ülkede yaÅŸayan belirli bir yaşın üzerindeki insanların tamamının seçimler yoluyla içinde yer aldığı temsili demokrasiye dönüÅŸtü. Bugün dünyanın dört bir yanındaki yüz milyonlarca insan dijital altyapı ve iletiÅŸim imkanları sayesinde anında bir araya gelebiliyor ortak tavır geliÅŸtirebiliyor.

-Kamu hizmetlerinin tamamına yakınının elektronik devlet sistemi içinde yürütülebilir bir dönemde yaşıyoruz. Bugün cep telefonu ve üzerindeki uygulamalarla saniyeler içinde dünyanın her köÅŸesinden insanlarla iletiÅŸime geçmek mümkün. Kimi yerlerde bireyle dijital çağın her imkanından faydalanırken kimi yerlerde ilkel dönemin ÅŸartları içinde hayata tutunma mücadelesi veren topluluklar var. Türkiye geçtiÄŸimiz iki asırda yaÅŸadığı tecrübeler ışığında dijital çaÄŸa sıkı sıkıya sahip çıkmaktadır.

-Dijital çağın imkanlarını milletimizin emrine pek çok geliÅŸmiÅŸ ülkeden daha önce verebilmeyi baÅŸardık. Özellikle sanayiden ticarete kamu hizmetinden eÄŸitim ve saÄŸlığa kadar dijital altyapıyı daha da geliÅŸtirmekte kararlıyız.

Fiber altyapı baÅŸta olmak üzere gereken adımları daha hızlı ÅŸekilde atmanın hazırlıkları içindeyiz. Veriye dayalı yenilikçiliÄŸi destekleyecek Milli teknoloji üretim kapasitemizi geliÅŸtirecek yapay zeka teknolojilerinde öne geçmeye çalışacak strateji çalışmamızı yakın zamanda kamuoyuyla paylaÅŸacağız

KonuÅŸmanın ardından Türksat 5A uydusu göreve baÅŸladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.