Sosyal Medya

Güncel

Lübnan'da ekonomik kriz derinleşiyor: Halk bankalara yürüdü

Lübnan'da doların karaborsada 16 bin liradan saatler içinde 18 bin liraya çıkmasını protesto eden vatandaşlar, Trablusşam ve Sayda kentlerinde yer alan Merkez Bankası şubeleri ile milletvekillerinin evlerine yürüdü.



Merkez Bankasının resmi kuru 1500'de sabit tutmasına raÄŸmen karaborsada bugün itibarıyla 1 ABD doları, 18 bin Lübnan lirası üzerinden iÅŸlem gördü.

Mali ve ekonomik krizin baÅŸ gösterdiÄŸi 17 Ekim 2019'dan sonra karaborsada dolar karşısında hızla deÄŸer kaybeden yerel para biriminin 18 bin liradan iÅŸlem görmesi baÅŸkent Beyrut'un yanı sıra kuzey, güney ve doÄŸudaki kentlerde tepkiyle karşılandı.

Gündüz saatlerinde ülkenin çeÅŸitli bölgelerinde çöp konteynerleri ve ateÅŸe verilen lastiklerle trafiÄŸe kapatılan yollar, ordunun müdahalesiyle kısa sürede yeniden trafiÄŸe açıldı.

Lübnan'da yoksulluk ve iÅŸsizliÄŸin en yoÄŸun olduÄŸu kuzeydeki TrablusÅŸam kentinin farklı bölgelerinde eylemler düzenleyen göstericiler, kentteki bazı milletvekilleri ile Merkez Bankası ÅŸubesinin önüne yürüdü.

Görgü tanıkları, kentteki bir milletvekilinin evi önünde düzenlenen gösteride ateÅŸ açılması sonucu yaralananlardan birinin durumun ağır olduÄŸunu aktardı.

Kentteki Merkez Bankası ÅŸubesine bahçesine giren göstericiler, Lübnan ordusunun aldığı yoÄŸun güvenlik önlemleri sayesinde binaya yaklaÅŸamadı.

Ülkenin resmi haber ajansı NNA'nın haberine göre, TrablusÅŸam'daki bazı banka ÅŸubelerinin camları kırıldı.

Görgü tanıkları ayrıca, TramblusÅŸam kentinde eylemlerde 2 el bombasının atılması sonucu 2 askerin yaralandığını ifade etti.

Öte yandan baÅŸkent Beyrut'ta toplanan bir grup protestocu da Ekonomi ve Ticaret Bakanı Raul Name'nin evi önünde sloganlar attı.

Lübnan'da gıda, ilaç ve akaryakıt gibi temel ihtiyaç maddelerinin dolarla ithal edilmesi nedeniyle karaborsadaki kur, ülkede doÄŸrudan hayat pahalılığına yol açıyor.

Lübnan'daki ekonomik ve siyasi durum

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaÅŸtan bu yana en büyük krizi yaşıyor.

Beyrut Limanı'nda AÄŸustos 2020'de meydana gelen büyük patlama Lübnan'daki ekonomik sıkıntıları artırdı ve yeni bir hükümet krizi doÄŸurdu.

BaÅŸbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrası gelen tepkiler üzerine 10 AÄŸustos 2020'de istifa etti ancak siyasi gruplar arasında yaÅŸanan anlaÅŸmazlıklar nedeniyle ülkede aylardır yeni hükümet kurulamadı.

Siyasi güçleri ve yöneticileri ülkedeki ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yıllardır iktidarı paylaÅŸan mezhepsel siyasi partilerin yer almadığı, teknokratlardan oluÅŸan küçültülmüÅŸ bir hükümetin kurulmasını talep ediyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.