Sosyal Medya

Güncel

ABD istihbaratı: Afgan hükümeti çökebilir

ABD istihbaratı, ülkedeki yabancı askerlerin çekilmesinden 6 ay sonra Afganistan hükümetinin düşebileceği uyarısında bulundu.



ABD istihbarat birimlerinin, ABD askerlerinin Afganistan'dan tamamen çekilmesiyle birlikte Afgan hükümetinin 6 aydan sonra yıkılabileceÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulunduÄŸu belirtildi.

Wall Street Journal gazetesinin Afganistan konusu hakkında bilgisi olan yetkililere dayandırdığı haberinde, Amerikan istihbarat teÅŸkilatlarının, Taliban'ın geçen hafta kuzey Afganistan'da birçok ilçeyi ele geçirmesiyle birlikte daha önceki iyimser tahminlerini revize ettiÄŸi vurgulandı.

Haberde, istihbarat uzmanlarının, ABD’nin Afganistan’dan tamamen çekilmesinden sonra CumhurbaÅŸkanı EÅŸref Gani hükümetinin 6 ay ile 2 yıl içinde yıkılacağına inandığının altı çizildi.

"Güvenli çıkış için ABD askerlerinin geri çekilmesi yavaÅŸlatılmalı"

ABD istihbaratının daha önce bildirilmeyen bu yeni deÄŸerlendirmesinin, ABD ordusu tarafından öngörülen analizle daha uyumlu hale geldiÄŸine iÅŸaret edilerek, Afganistan'dan güvenli çıkış için ABD askerlerinin geri çekilmesinin yavaÅŸlatılması gerektiÄŸi savunuldu.

Çekilmenin yüzde 50'den fazlası tamamlandı

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı, dün, Afganistan'dan 763 C-17 uçağı yükü kadar ekipman çıkarıldığını ve çekilmenin yarıdan fazlasının tamamlandığını açıklamıştı.

ABD: Afganistan'dan çekilmenin yüzde 50'den fazlası tamamlandı

Açıklamada, ABD'nin Afganistan'daki 6 askeri tesisi Afgan ulusal ordusuna teslim ettiÄŸi belirtilerek, "Merkez Kuvvetler Komutanlığı çekilmenin yüzde 50'den fazla tamamlandığını tahmin ediyor." ifadesi kullanılmıştı.

Komutanlık, çekilen asker sayısını henüz resmi olarak açıklamıyor.

11 Eylül'e kadar tamamen çekilme

ABD önceki BaÅŸkan Donald Trump döneminde Taliban ile 29 Åžubat 2020'de anlaÅŸmaya varmış ve 1 Mayıs 2021'de Afganistan'dan tamamen çekileceÄŸi konusunda mutabık kalmıştı.

Ancak Joe Biden yönetimi 1 Mayıs'tan baÅŸlamak üzere 11 Eylül'e kadar tamamen çekilmiÅŸ olacaklarını açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.