Sosyal Medya

Güncel

TURKOVAC'ın Faz-3 çalışmaları nasıl yürütülüyor?

Yerli aşı TURKOVAC’ın Faz-3 çalışmalarına gönüllü olmak için yaklaşık 846 bin kişi başvurdu. Faz-3 çalışmasına katılacak gönüllülerin bir kısmına TURKOVAC uygulanırken, bir kısmına da inaktif aşı yapılacak. Peki çalışmalar nasıl yürütülecek?



SaÄŸlık Bakanlığı’nın ve Erciyes Üniversitesi’nin iÅŸ birliÄŸiyle geliÅŸtirilen yerli koronavirüs aşısının ismini CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan açıkladı.
 
Yerli aşı TURKOVAC'ın Faz-3 çalışmaları gönüllüler üzerinde baÅŸladı.
 
E-Nabız üzerinden, gönüllü olmak için yaklaşık 846 bin kiÅŸi baÅŸvuruda bulundu. Bu kiÅŸilerin arasından da 40 bin 800 kiÅŸi Faz-3 çalışmaları için seçildi.
 
29 hastanede yürütülecek çalışmalarda, bir gruba yerli aşı TURKOVAC diÄŸer gruba ise bir baÅŸka inaktif aşı Sinovac yapılacak. 
 
SaÄŸlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, TURKOVAC'ın Faz-3 çalışmaları hakkında konuÅŸtu.
 
Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Aslında ülkemiz adına çok onurlu günlerin başındayız. Pandeminin başından beri çok iyi yaptığımız ÅŸeyleri sıralıyoruz. Aslında bu belki de en güzellerinden biri. Åžu anda 18 yerli aşı çalışması var. Bir tanesi de artık finale doÄŸru gidiyor. Hatta Faz-3 çalışmasına geldi. Bu aşı Erciyes Üniversitesi ve SaÄŸlık Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla yapılıyor. Åžimdi de artık gönüllüler aÅŸamasına geldik” diye konuÅŸtu.
 
Gönüllülerin çok onurlu bir iÅŸ yaptığını belirten Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Gönüllüler bu aşıyı olarak, dünyada birçok vatandaşın bu hastalıktan kurtarmasına vesile olacaklar” dedi.
 
"40 bin 800 gönüllüyle Faz-3 çalışmaları yapılacak"
 
Prof. Dr. Yiyit, gönüllerin baÅŸvuruları hakkında ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
“E-Nabız üzerinden gönüllü olmak isteyenler baÅŸvuru yapabiliyor. VatandaÅŸlarımız çok duyarlı bu konuda. Åžu ana kadar yaklaşık 846 bin baÅŸvuru oldu. Faz-3 gönüllü çalışmaları 40 bin 800 kiÅŸiyle yürütülecek. Ancak herkes gönüllü olamıyor. E-Nabız’da gönüllü olacak kiÅŸilere bazı sorular soruluyor ve buna göre gönüllüler belirleniyor. Özellikle bu kiÅŸilerin koronavirüsü geçirmemiÅŸ olmaları ve aşıyı vurulmamış olmaları gerekiyor. Bazı bağışıklığı etkileyen hastalıkların da gönüllülerde olmaması gerekiyor. Buna göre gönüllüler belirleniyor.”
 
"Onur vesilesinin bir parçası olacaklar"
 
Prof. Dr. Yiyit, TURKOVAC’ın Faz-2 çalışmalarını çok iyi bir oranda geçtiÄŸinin de altını çizdi:
 
“VatandaÅŸlarımızın bu aşıya sahip çıkmaları aslında ÅŸöyle önemli hem yerli aşımızı olmuÅŸ olacaklar ki, aşımız Faz-2’yi çok iyi bir oranla geçti, hem de ülkemiz adına bir onur vesilesinin birer parçası olacaklar.”
 
Faz-3 çalışmaları nasıl olacak?
 
Belirlenen kriterlere uyan gönüllülerle yürütülecek Faz-3 çalışmaları sürecini Prof. Dr. Yiyit ÅŸöyle anlatıyor: 
 
“Ülkemizde inaktif yani Sinovac aşısının ve BioNTech/Pfizer’ın da Faz-3 çalışmaları yapılmıştı. Fakat bu çalışmalarda bir grup plasebo (boÅŸ aşı) olmuÅŸtu. Fakat, yerli aşının Faz-3 çalışmasında herkes aşı olacak. Yani bir grup yerli aşı olacak bir grup da inaktif virüs (Sinovac) aşısı olacak. Bu aslında çok daha güzel bir ÅŸey. Ä°nsanlar aslında aşılarını olmuÅŸ olacaklar. Bu süreçte, vatandaÅŸlarımızın sıkı takibinde olacağız. 5 ay süreyle kanlarını alıp tetkiklerini yapacağız. Ve elde edeceÄŸimiz verileri de üst üste koyarak analiz edeceÄŸiz. Sonuç olarak da aşımızın kullanılabilir olduÄŸunu deklare etmiÅŸ olacağız.”
 
TURKOVAC’ın Faz-3 çalışmalarının bitmesinin ardından sonbaharda piyasaya sunulması bekleniyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.