Sosyal Medya

Güncel

12 yıllık Netanyahu dönemi sona erdi

İsrail'de muhalif partilerin kurduğu koalisyon hükümetinin Mecliste güven oyu almasıyla 12 yıllık Netanyahu dönemi sona erdi.



Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'yu devirmeyi amaçlayan koalisyonun güven oylaması öncesi parti liderleri Meclis Genel Kuruluna hitap etti.

Kürsüye ilk olarak, yeni kurulan koalisyon hükümetinin ortaklarından olan Yamina lideri Naftali Bennett çıktı.

Netanyahu'nun blokunda yer alan milletvekilleri sık sık Genel Kurula hitap eden Bennett'e tepki göstererek konuÅŸmasını kesti.

Bennett'e tepki gösteren bazı milletvekilleri Meclis korumaları tarafından Genel Kurul dışına çıkarıldı.

Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid ise Netanyahu'ya yakın milletvekillerinin, Bennett'in sık sık sözünü kesmesine tepki amacıyla konuÅŸma yapmadan kürsüden indi.

Lapid'in ardından kürsüye gelen Netanyahu, rakibi Bennett'e yüklendi ve kurulacak koalisyonu "kısa zamanda" yıkacaklarını ileri sürdü.

Parti liderlerinin konuÅŸmasının ardından Lapid-Bennett liderliÄŸindeki koalisyon hükümetinin oylamasına geçildi.

Yapılan oylama sonucu, 120 sandalyeli Mecliste 60 milletvekilinin desteÄŸiyle koalisyon hükümeti güven oyu almış oldu.

Bennett-Lapid koalisyonun güven oyu almasıyla Mart 2009'dan bu yana baÅŸbakanlık görevini yürüten Netanyahu dönemi sona erdi.

Netanyahu muhalefet için ayrılan bölüme geçti

Yapılan oylamanın ardından Netanyahu Mecliste hükümet için ayrılan koltuklardan kalkarak muhalefet için ayrılan bölüme oturdu.

Daha sonra Ä°srail'in yeni baÅŸbakanı olan Naftali Bennett ve koalisyon hükümetinin bakanları tek tek Meclis kürsüsüne gelerek yemin etti.

Görevi Bennett'e devredecek

BaÅŸbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu ile Bennett'in pazartesi Batı Kudüs'teki BaÅŸbakanlık ofisinde bir araya geleceÄŸi belirtildi.

GörüÅŸmeye iliÅŸkin daha fazla bilgi verilmedi.

Ä°srail basınından yer alan haberlerde ise görüÅŸmede Netanyahu'nun görevi Bennett'e devredileceÄŸi ancak BaÅŸbakanlıkta resmi bir devir teslim töreni yapılmayacağı ifade edildi.

Bennett 2 yıl başbakan olacak

Koalisyon hükümetinin güven oyu almasıyla Netanyahu'dan boÅŸalacak koltuÄŸu 2 yıllığına Yamina lideri Bennett elinde tutacak.

Bennett, Ağustos 2023'te koltuğu koalisyon ortağı Gelecek Var Partisi lideri Lapid'e devredecek.

Netanyahu karşıtları meclis önünde kutlama yaptı

Ä°srail meclisi önünde toplanan kalabalık uzun bir süre devam eden güven oylaması oturumu boyunca bazen Netanyahu karşıtı, bazen de yeni hükümete destek sloganı attı.

AkÅŸama doÄŸru yoÄŸunlaÅŸan kalabalık, güven oylamasının sonucunu bekledi.

Bu sırada küçük bir gruptan oluÅŸan Netanyahu destekçileri ise daha fazla beklemeden meclis önünden ayrıldı.

Güven oylamasının sonucunun açıklanması sonrası, alandaki kalabalık büyük bir coÅŸkuyla Netanyahu döneminin sona ermesini kutladı.

Uzun süre yeni hükümetin güvenoyu almasını kutlayan gruptakiler daha sonra dağıldı.

Muhalif Ä°srailliler, Netanyahu'nun iktidardan gitmesini deÄŸerlendirdi

Öte yandan, kutlama alanındaki muhalif Ä°srailliler, AA muhabirine, Netanyahu'nun ÅŸahsi çıkarlarının Ä°srail devletinin çıkarlarının önüne koyduÄŸu, ülkeyi yıkıma sürüklediÄŸi ve yolsuzluklara battığı görüÅŸünde birleÅŸti.

Netanyahu'nun Ä°srail devleti ve vatandaÅŸları için kötü biri olduÄŸunu düÅŸündüÄŸünü belirten Dann Cristal, "Sadece yolsuzluk yaptığı için deÄŸil, aynı zamanda kendi rejimi döneminde Ä°srail toplumunu böldüÄŸü ve toplumun farklı kesimleri arasında iç çatışmaları körüklediÄŸi için de Netanyahu'ya karşıyım." dedi.

Cristal, Netanyahu'nun ülkenin milli sermayesini ve tüm enerjisini altyapı ile ekonomi için deÄŸil, kendi rejimini ve çıkarlarını korumak için kullandığına vurgu yaparak, "Bence Netanyahu, Ä°srail'in gördüÄŸü en kötü baÅŸbakandı." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Naftali Shoshany ise "Bugün yeni bir hükümetin, yeni bir baÅŸlangıcın, yolsuzluklara karşı farklı bir tutum sergileyeceÄŸini umut ve bunu kutluyoruz." dedi.

Shoshany, Netanyahu'nun politikalarına ve yolsuzluklarına karşı olduğuna vurgu yaparak, "Mesele Netanyahu değil, onun temsil ettikleridir. Dolayısıyla Netanyahu'ya değil, onun politikalarına ve yolsuzluklarına karşıyız." şeklinde konuştu.

Naftali Bennett ve Yair Lapid ortaklığındaki hükümetin uzun ömürlü olacağına inandığını ifade eden Shoshany, "Bu hükümetin ortaklarının ideolojik farklılıklarına raÄŸmen uzun ömürlü olacağını sanıyorum, çünkü bu kadar farklılıklarına raÄŸmen bir araya gelmeyi baÅŸardılar ve yüzleÅŸeceÄŸi bütün zorluklara raÄŸmen bu birliÄŸe baÄŸlı kalacağına inanıyorum." dedi.

Ä°srailli Betti Levy de Netanyahu'nun eski baÅŸbakan Ä°zak Rabin'e karşı kışkırtmalarda bulunduÄŸunu aktararak, "Netanyahu'yu, bizim suikasta uÄŸrayan baÅŸbakanımız Ä°zak Rabin'e karşı kışkırtmalara baÅŸladığı günden beri protesto ediyorum." ifadelerini kullandı.

Ülkenin Netanyahu'nun baÅŸa geldiÄŸinden beri gerildiÄŸini ve her ÅŸeyin daha kötüye gittiÄŸini belirten Levy, "Onun bizim hayatımıza müdahale eden ailesine de dayanamıyoruz. Ä°çinde bulunduÄŸumuz dakikalar Netanyahu'nun son dakikaları olduÄŸu için çok mutluyum. Kısa bir süre sonra ondan kurtulacağız." diye konuÅŸtu.

Levy, "Netanyahu bizi yıkıma sürüklemeye ve solcu demokrasimizi ortadan kaldırmaya çok yaklaÅŸmıştı." ifadesini kullandı.

Yeni kurulan hükümetin uzun süreli olup olmayacağı umurunda olmadığına vurgu yapan Levy, "Her ÅŸeyden önce Netanyahu'dan kurtulmak istiyorduk, ÅŸimdi her ÅŸey ancak daha iyiye gidebilir, kötüye deÄŸil. Netanyahu, birbirinden farklı kesimleri ve partileri kendi karşıtlığında birleÅŸtirmeyi baÅŸardı. Çünkü tehlike çanları çaldığını ve ondan kurtulmak istediÄŸimizi hissettik." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Koalisyonun uzun soluklu olup olmayacağı merak konusu

Bennett-Lapid koalisyonu, Netanyahu karşıtlığında birleÅŸmiÅŸ, farklı görüÅŸlere sahip 8 partiden oluÅŸuyor.

Hem sandalye sayısının kritik eÅŸikte olması hem partilerin bazı konularda tamamen farklı görüÅŸlere sahip olması nedeniyle Ä°srail'de koalisyonun ömrünün uzun soluklu olup olmayacağı tartışılıyor.

Bennett'in partisi Yamina aşırı saÄŸ görüÅŸleriyle öne çıkıyor ve iÅŸgal altındaki Batı Åžeria'da yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimlerini destekliyor.

Koalisyonun ortaklarından Ä°srail vatandaşı Filistinlileri temsil eden BirleÅŸik Arap Listesi (Ram) ise buna karşı çıkıyor.

Bir diğer koalisyon ortağı Meretz ise sol blokta yer alan bir parti.

Bu nedenle koalisyon hükümetinin uzun soluklu olmayacağı ve bu yılın sonunda Ä°srail'in yeniden erken seçime gitmek zorunda kalabileceÄŸi yorumları yapılıyor.

Meclis BaÅŸkanlığına Netanyahu karşıtı partilerin desteklediÄŸi Levy seçildi

Bu arada, İsrail'de Başbakan Netanyahu karşıtı partilerin desteklediği Mickey Levy, yeni Meclis Başkanı oldu.

Meclis BaÅŸbakanlığı için, Netanyahu'nun öncülük ettiÄŸi blokta yer alan partilerden Åžas Partisi milletvekili Yaakov Margi ve Netanyahu karşıtı blokta yer alan Gelecek Var Partisi milletvekili Levy yarıştı.

Yapılan oylamada 120 milletvekilinden 67'sinin desteÄŸini alan Levy, yeni Meclis BaÅŸkanı olarak seçildi, Margi ise 52 oyda kaldı.

Büyük ihtimalle baÅŸbakanlık koltuÄŸunu kaybetmesi beklenen Netanyahu, son geliÅŸmeyle de yeni bir yenilgi aldı.

Levy'den önce Meclis BaÅŸkanlığını Netanyahu'nun partisi Likud milletvekili Yariv Levin yürütüyordu.

ABD Başkanı Biden'dan İsrail'in yeni Başbakanı Bennett'a tebrik telefonu

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Joe Biden, Bennett ile telefonda görüÅŸtü.

Bennett'i yeni görevi nedeniyle tebrik eden Biden, ABD ve Ä°srail arasındaki iliÅŸkiye ve Ä°srail'in güvenliÄŸine "sarsılmaz" desteÄŸini yineledi.

Biden, Bennett'a bölgenin karşı karşıya olduÄŸu birçok zorluk ve fırsatlar karşısında ABD ve Ä°srail arasındaki iÅŸ birliÄŸini derinleÅŸtirme konusundaki kararlılığını iletti.

Ä°ki lider ayrıca bölgesel güvenlik ve Ä°ran konusunda da istiÅŸare içinde olunması konusunda anlaÅŸtı.

Biden, ABD'nin Ä°srailliler ve Filistinlilerin barış, güvenlik ve refahı için Ä°srail hükümetiyle yakından çalışacağı mesajı da verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.