Sosyal Medya

Güncel

'İki tarafın da söylemlerini yumuşatması lazım'

Douglas ve Sarah Allison Dış Politika Merkezi Direktörü Luke Coffey, zirvenin başarılı olabilmesi için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın söylemlerini yumuşatması gerektiğini söyledi.



Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve ABD BaÅŸkanı Joe Biden'ın 14 Haziran'da Brüksel'deki NATO Zirvesi kapsamında gerçekleÅŸtirecekleri ikili görüÅŸme, Siyaset, Ekonomi ve Toplum AraÅŸtırmaları Vakfı Washington Ofisi (SETA DC) tarafından düzenlenen panelde ele alındı.

ModeratörlüÄŸünü SETA DC AraÅŸtırma Direktörü Kılıç BuÄŸra Kanat'ın yaptığı "ABD-Türkiye Ä°liÅŸkileri: NATO Zirvesinde Biden-ErdoÄŸan Toplantısı Öncesi" baÅŸlıklı panele, Douglas ve Sarah Allison Dış Politika Merkezi Direktörü Luke Coffey ve SETA Dış Politika AraÅŸtırmaları Direktörü Prof. Dr. Muhittin Ataman konuÅŸmacı olarak katıldı.

Coffey, konuÅŸmasında 14 Haziran'daki NATO Zirvesi'nin birçok açıdan önemli olduÄŸunun altını çizerek, bu zirvede ilk kez Afganistan'ın ana baÅŸlık olmayacağını kaydetti.

ErdoÄŸan ve Biden görüÅŸmesinin önemine dikkati çeken Coffey, "ErdoÄŸan ve Biden arasındaki zirvenin baÅŸarılı olması için iki tarafın da söylemlerini yumuÅŸatması lazım. YPG ve S-400 gibi uzun süredir var olan konuları kategorize etmeye çalışmalıyız. Bence güvenin yeniden tesisine odaklanmalıyız." ifadesini kullandı.

"Bir ABD vatandaşı ve vergi mükellefi olarak, Suriye'de ne yaptığımızı bilmek istiyorum"

ABD'nin Suriye politikasını eleÅŸtiren Coffey, "Ben bir ABD vatandaşı ve vergi mükellefi olarak, Suriye'de ne yaptığımızı bilmek istiyorum. Bir nedenle ABD'li siyasetçiler, Suriye'de yaptıklarımız hakkında ABD halkına az bilgi vermeyi doÄŸru buluyor. Birkaç yıl önce DEAÅž ile mücadele için orada olduÄŸumuzu söylediler. Ancak son yıllarda çok muÄŸlak bilgiler geliyor." görüÅŸünü paylaÅŸtı.

Coffey, Washington'daki siyasetçilerin YPG/PKK'ya desteÄŸine de deÄŸinerek, "ABD'li siyasetçiler, farklı Kürt gruplar arasında ayrım yapamıyor. O nedenle de ÅŸu anda karmaÅŸa yaşıyoruz. Kendilerini eÄŸitmek ve farklı gruplar hakkında bilgi edinmek Kongrenin sorumluluÄŸu." dedi.

"Güven oluÅŸturucu önlemlere odaklanmalıyız"

Ataman da söz konusu zirvenin, ABD-Türkiye iliÅŸkilerinin düzeltilmesi için fırsat oluÅŸturacağının altını çizerek "Bu toplantı Biden ve ErdoÄŸan'a, ikili iliÅŸkileri son 10 yılda girdiÄŸi türbülanstan kurtarma adına bir yol haritası çizmeleri için alan açabilir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile ABD arasındaki en önemli konu baÅŸlıklarından birinin de S-400'ler olduÄŸunu belirten Ataman, "Türkiye için S-400, iki taraf arasında artan tansiyonun bir sonucudur. Bu nedenle de güven oluÅŸturucu önlemlere odaklanmalıyız. Bu toplantının teknik açılara mı yoksa siyasi boyuta mı odaklanacağını henüz bilmiyoruz." ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.