Sosyal Medya

Güncel

Mesai saatlerinde 'sosyal medyaya girmek' tazminatsız kovulma sebebi

Yargıtay, işçinin mesai saatleri içerisinde bilgisayarı şahsi işleri için kullanması ve yaptığı işle ilgisi olmayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girmesini haklı fesih sebebi saydı.



Yüksek Mahkeme, iÅŸ yerindeki bilgisayarı ÅŸahsi iÅŸlerinde kullanmanın, iÅŸverenin güvenini kötüye kullanma anlamına geldiÄŸine dikkat çekti.
 
Ä°ddiaya göre, kalite kontrol sorumlusu sıfatı ile çalışan genç, kendisine tahsis edilen bilgisayardan mesai saatleri içerisinde sosyal paylaşım sitelerine girdiÄŸi gerekçesiyle iÅŸten çıkarıldı.
 
Ä°ÅŸ Mahkemesi'nin yolunu tutan genç, hizmet sözleÅŸmesinin haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiÄŸini, ancak tazminat alacaklarının ödenmediÄŸini belirterek, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti.
 
'Ä°ÅŸverenin güvenini kötüye kullanma'
 
Davalı iÅŸveren, kendisine görevi gereÄŸi tahsis edilen bilgisayarı farklı ve ÅŸahsi amaçlarla kullandığını, mesai saatleri içerisinde iÅŸi ilgili olmayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girdiÄŸini, online olarak bahis oyunları oynadığını ve bu nedenlehizmet sözleÅŸmesinin, 4857 sayılı Ä°ÅŸ Kanunu'nun 25/2-e bendi uyarınca “iÅŸverenin güvenini kötüye kullandığı” gerekçesi ile haklı olarak feshedildiÄŸini beyanla davanın reddi gerektiÄŸini savundu.
 
Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı davalı iÅŸveren temyiz etti. Yargıtay, davacının iÅŸiyle olamayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girdiÄŸinin, iÅŸverenin tüm uyarılarına raÄŸmen bu tutumunu devam ettirdiÄŸi ve hatta bu nedenle iÅŸveren tarafından uygunsuz web sitelerine eriÅŸimin engellenmesi yönünde tasarrufta bulunulduÄŸu ileri sürüldüÄŸüne dikkat çekti.
 
 
'Yeniden inceleme yapılmalı'
 
Kararda ÅŸöyle denildi:
 
“Davacı konuyla ilgili savunmasında olayı kabul etmiÅŸ ancak sadece mola saatlerinde bilgisayarı ÅŸahsi iÅŸleri ile ilgili olarak kullandığını belirtmiÅŸtir. Davacının mesai saatleri içerisinde bilgisayarı ÅŸahsi iÅŸleri için kullanması ve görevi gereÄŸi yaptığı iÅŸle ilgisi olmayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girmesi doÄŸruluk ve baÄŸlılığa aykırı olmakla, iÅŸverenin güvenini kötüye kullanmak mahiyetindedir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkiÅŸi raporunda davacının internet üzerinden bir takım web sitelerine girdiÄŸi tespit edilmiÅŸ ancak bunun hangi saat aralıklarında olduÄŸu veya iÅŸverenin eriÅŸimini engellediÄŸini belirttiÄŸi siteler olup olmadığı yeterince açıklığa kavuÅŸturulmamış ve belirlenmemiÅŸtir. Bu nedenle, davacıya tahsis edilen bilgisayarda, konusunda uzman bilirkiÅŸi aracılığı ile yeniden inceleme yaptırması gerekir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliÄŸi ile karar verilmiÅŸtir”
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.