Sosyal Medya

Güncel

Seçimlerin ertelenmesi Filistin’de bölünmeyi derinleştirebilir

Seçimlerin ertelenmesinin Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğü artıracağı ve ülkeyi karanlık bir tünele sokabileceği kaydedildi.



Filistin seçimlerinin ertelenmesi kararı, ülkedeki gruplar arasında tartışmaları da beraberinde getirdi.
 
Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, önceki gün Filistinli Liderler Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, Ä°srail’in, Filistin seçimlerinin iÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs’te yapılmasına izin vermediÄŸini belirtmiÅŸ ve Kudüs'te yaÅŸayan Filistinlilerin katılımı güvence altına alınıncaya kadar seçimleri ertelediklerini duyurmuÅŸtu.
 
Abbas söz konusu kararın, Ä°srail’i seçimler konusunda ikna etmeye yönelik tüm uluslararası çabaların baÅŸarısızlığından sonra alındığını vurgulamıştı.
 
Filistin Devlet BaÅŸkanı, seçimlere iliÅŸkin yeni bir takvim açıklamadı.
 
HAMAS'ın da aralarında bulunduÄŸu Filistinli gruplar, seçimlerin ertelenmesi kararını kabul etmediklerini açıkladılar.
 
HAMAS'tan yapılan açıklamada, erteleme kararının doÄŸuracağı sonuçlardan Fetih Hareketi ve Filistin yönetiminin sorumlu olacağı ifade edildi.
 
Açıklamada kararın, ulusal uzlaşı sürecine vurulmuÅŸ bir darbe olduÄŸu belirtildi ve bu uzlaşı ve birlik halinin tek bir Filistinli grubun ajandasına ipotek edilemeyeceÄŸi aktarıldı.
 
Heniyye: Ertelemenin hiçbir inandırıcı gerekçesi yok
 
HAMAS lideri Ä°smail Heniyye de dün gece yaptığı açıklamada, Filistin seçimlerinin ertelenmesinin hiçbir inandırıcı gerekçesi olmadığını belirtti.
 
Heniyye, "Filistin iradesi Ä°srail'in kararına ipotek edilirse, Ä°srail'le siyasi olarak ve sahada mücadele edilmez ve Oslo AnlaÅŸması protokollerine bağımlı kalınırsa seçimlerin ertelenmesi demek, iptal edilmesi ve Filistinlilerin siyasi hakkının müsadere edilmesi demek olur." ifadesini kullandı.
 
Seçimlerin ertelenmesinin, Filistin iç siyasetini baÅŸladığı yere geri döndürebileceÄŸi uyarısında bulunan Heniyye, HAMAS olarak Filistin'in iç siyasi çekiÅŸmelere geri dönmesini deÄŸil diyalog ve uzlaÅŸmaya devam etmesini istediklerini aktardı.
 
"Filistin halkı, erteleme kararının ardından daha fazla bölünmeye doÄŸru gidiyor"
 
GeliÅŸmeleri deÄŸerlendiren siyasi analist Abdulmecid Suveylim de kararın Filistin'deki bölünmüÅŸlüÄŸü daha da derinleÅŸtirebileceÄŸini belirtti.
 
Suveylim, yaptığı açıklamada, "Filistin halkı, seçimleri erteleme kararının ardından daha fazla bölünmeye doÄŸru gidiyor." dedi.
 
Filistinli grupların durumu siyasi iradeleriyle deÄŸiÅŸtirebileceklerini ifade eden Suveylim, kararın ciddi bir siyasi diyalog yürütmek için fırsat olabileceÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Suveylim Filistin sokağının Filistinli grupların aksine seçimlerin yapılmasına hevesli olduÄŸuna dikkati çekti.
 
Filistin seçimlerinin Filistin'in en yüksek yasama organı olan Ulusal Meclis'ten (FKÖ Parlamentosu) baÅŸlaması gerektiÄŸini aktaran Suveylim, "EÄŸer bu yapılsaydı, baÅŸta FKÖ olan tüm Filistin kurumlarında gerçek bir deÄŸiÅŸim olacaktı." diye konuÅŸtu.
 
Suveylim "Ä°srail'in, son yıllarda yarattığı ve derinleÅŸtirdiÄŸi Filistin bölünmesini sona erdirecek seçimlere izin vermesi mümkün deÄŸil." sözlerine yer verdi.
 
Yeni bir bölünme
 
Benzer görüÅŸü savunan siyasi analist Åžurahbil el-Gureyb, erteleme kararının yeni bir Filistin bölünmesine ve ayrımın artmasına yeÅŸil ışık yaktığını söyledi.
 
Gureyb, "Karar, Filistin'in iç durumunu daha da karmaşık hale getirecek. Siyasi sistemde reform yapmak ve bölünmeleri ele almak için, bu seçimlerin kendileri adına büyük bir umut ışığı olduÄŸunu düÅŸünen Filistin halkı, ÅŸimdi yeni bir siyasi bölünmüÅŸlük içinde karanlık bir tünele girebilir." dedi.
 
Gureyb, kararın yansımalarının baÅŸta HAMAS ve Fetih olmak üzere Filistinli gruplar arasındaki iliÅŸkileri olumsuz etkileyeceÄŸini aktardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.