Sosyal Medya

Güncel

Suriye muhalefetinden AB'ye rejime karşı yaptırım çağrısı

Suriye muhalefetinin temsilcileri, Suriye Anayasa Komitesi çalışmalarının ilerleyebilmesi için Avrupa Birliği'nden (AB) Esed rejimine yönelik ilave yaptırımlar dahil olmak üzere destek talep etti.



Suriye Yüksek Müzakere Heyeti BaÅŸkanı Enes el-Abde ile Suriye Anayasa Komitesinde muhaliflerin eÅŸ baÅŸkanı Hadi el-Bahra, Avrupa Parlamentosu Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi'nin Suriye konulu toplantısında konuÅŸma yaptı.
 
Abde, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye krizine çözüm için aldığı kararların uygulanmasına AB ülkelerinin yardım etmesi gerektiÄŸini belirtti.
 
Suriye muhalefetinin Cenevre'de Anayasa Komitesinin çalışabilmesi için her yolu denediÄŸini ancak rejimin bunu engellediÄŸini hatırlatan Abde, Suriye sorununun çözülmesinin AB'nin de çıkarına olduÄŸunu söyledi. Abde, AB'nin çözüm yolunda kullanabileceÄŸi birçok araç bulunduÄŸunu, bunların kullanılması gerektiÄŸini ifade etti.
 
Kimyasal silah kullanımı gibi insanlık suçlarının cezasız kalmaması gerektiÄŸini vurgulayan Abde, rejimin yanı sıra Rusya'nın da son 5 yılda Suriye'de savaÅŸ suçları iÅŸlediÄŸini söyledi.
 
Abde, BeÅŸÅŸar Esed rejiminin düzenlemeyi planladığı seçimlerin meÅŸru olmadığını, böyle bir seçimin çözüm umutlarını yok edeceÄŸini, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının uygulanmasını engelleyeceÄŸini kaydetti.
 
Abde, AB ülkelerine çok sayıda Suriyeliye ev sahipliÄŸi yaptıkları için teÅŸekkür ederek, "Ä°nsanlarımız dönmek istiyor ama bu doÄŸru ÅŸartlar saÄŸlandığında mümkün olabilir." dedi.
 
"Bizim Avrupa'ya ihtiyacımız var." diyen Abde, Suriye krizinde 10 yılın geride kaldığını, bir 10 yılın daha böyle geçemeyeceÄŸini belirterek, "Suriyeli çocukların çözüme ihtiyacı var." ifadesini kullandı.
 
"Rejime ilave yaptırım uygulanmalı"
 
Suriye Anayasa Komitesinde muhaliflerin eÅŸ baÅŸkanı Hadi el-Bahra da Rusya nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının uygulanmasını engellendiÄŸini belirterek, rejimin yeni anayasa sürecini geciktirmeyi ve planlanan seçimde Esed'in kazanmasını saÄŸlamayı hedeflediÄŸini kaydetti.
 
Rusya'nın Esed rejiminin Cenevre'deki Anayasa görüÅŸmelerine yeniden baÅŸlamasını ne kadar desteklediÄŸinin ÅŸüpheli olduÄŸuna dikkati çeken Bahra, AB, ABD ve diÄŸer müttefik ülkelerin anayasa komitesi çalışmalarının sürmesi için daha kararlı adım atması gerektiÄŸini vurguladı.
 
Bahra, BM kararlarının uygulanması saÄŸlanmadıkça ve anayasa sürecine destek verilmediÄŸi sürece mucizevi bir çözüm bulunamayacağını dile getirerek, "Rejim sadece siyasi süreci her engellemesinde ilave yaptırımlar eklendiÄŸi sürece olumlu hareket edecektir." dedi.
 
Yeni anayasa için bir kelime yazamadan 1,5 yıl geçtiÄŸini hatırlatan Bahra, rejimin siyasi süreci ilerletmesi için Rusya'nın ikna edilmesi gerektiÄŸini söyledi. Bahra, Suriye Anaya Komitesi'nin bir takvim belirlemesi, 6 ay içinde anayasa çalışmalarının tamamlanması için AB'nin desteÄŸini istedi.
 
Bahra, "Rejim meÅŸru taleplerimizi reddetmeyi sürdürürse (Anayasa Komitesi çalışmaları için) bir takvim belirlenmesi için durumu yeniden BM Güvenlik Konseyi'ne götürmeliyiz. Halkımız acı çekerken rejimin daha fazla engelleme taktiklerine izin veremeyiz." ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.