Sosyal Medya

Güncel

İsrail'den Kızıldeniz'de İran gemisine saldırı

Kızıldeniz'de İran'ın askeri istihbarat amacıyla kullandığı bir gemiye İsrail donanmasının saldırı düzenlediği iddia edildi.



Kızıldeniz'de Ä°ran'ın askeri istihbarat amacıyla kullandığı bir gemiye Ä°srail donanmasının saldırı düzenlediÄŸi iddia edildi.
 
Aktarılan bilgilere göre dün öÄŸle saatlerinde Kızıldeniz'de Yemen ile Eritre arasında seyreden Ä°ran'a ait SAVIZ isimli bir ticaret gemisi saldırıya hedef oldu.
 
Saldırının Ä°srail Donanması'na baÄŸlı denizaltılar tarafından gerçekleÅŸtirildiÄŸi ve geminin ağır hasar gördüÄŸü öne sürüldü.
 
Olaya iliÅŸkin resmi açıklama yapılmazken, iddialar Arap, Ä°srail ve Ä°ran basınında kendisine yer buldu.
 
New York Times'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı bir habere göre Ä°srail, dün ABD'yi, SAVIZ'i 07.30 sularında vurduÄŸu konusunda bilgilendirdi. SAVIZ'in, Ä°ran'ın Ä°srail gemilerine yönelik saldırıları sebebiyle vurulduÄŸu ifade edildi.
 
"İran'ın komuta gemisi"
 
SAVIZ adlı geminin İran Devrim Muhafızları tarafından, Yemen ve Kızıldeniz'deki İran faaliyetlerini komuta amacıyla kullanıldığı biliniyordu.
 
Ä°ran söz konusu gemiyi Yemen'deki Husilere askeri, istihbari ve kurmay destek verme amacıyla da kullanıyordu.
 
Gemi Ä°ran'ın bölgedeki askeri ve istihbari komuta merkezi olarak anılıyordu.
 
SAVIZ aynı zamanda Ä°ran'ın bölgedeki diÄŸer ticari gemilerine de koruma görevi görüyordu. Gemi yaklaşık iki yıldır bölgede bulunuyordu ve neredeyse hareketsiz durumdaydı.
 
Son dönemde Akdeniz, Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Umman Denizi hattında Ä°ran ile Ä°srail arasında gerilim artıyor. Ä°ki taraf birbirlerine ait ticari gemilere yer yer saldırılar düzenliyor.
 
SAVIZ gemisine yönelik saldırının gerginliÄŸi daha da tırmandırması bekleniyor.
 
Kaynak: Mepa News

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.