Sosyal Medya

Kürsü

Kavramlar ve acayip hakikatler penceresinden sosyal medya

Sosyal medya her kişinin söz etme aracıdır. Her kişinin ettiği söz hep bir şeylere aracıdır. Her kişinin kendince ettiği söze elbette kim ne diyebilir? Öte yandan kıt aklını lafla sözle yüceleyene iyilik etmek için elden ne gelir?



Sosyal Medya modern zamanların at meydanıdır. Öte yandan ot meydanıdır. Öte yandan et meydanıdır. At, bilinen at, ot, bilinen ottur ama et bilinen et deÄŸildir. Mastar eki eklenince hâl olan, eklenmeyince emir kipini haiz bir kelimedir. Velhasıl sosyal medya bir nevi, etme, eyleme meydanıdır. Ama yüce büyük Mevlana demiÅŸtir ki;
 
ÅžekerliÄŸinin içinde zehir zarar vermez bize,
 
O zehiri o ÅŸekerle sen bir ediyorsun, etme.
 
ÇoÄŸunlukla her ÅŸey edilebilirdir, ama çocuklar bile bilir ki, bazen etmemelidir.
 
Sosyal Medya, kendisini meydana getiren kelimelerin anlamlarıyla anlamlanır. Buna göre sosyal, içtimai anlamına gelir ki, bu da en anlaşılır haliyle toplumsal demektir. Medya basın yayım ve iletiÅŸim araçlarının topuna verilen addır. O halde sosyal medya, topu toplumun kucağına atmaktır. Al biraz da sen oyna demektir. Bilinir ki top yuvarlaktır, ama gönül köÅŸelidir. Yuvarlak olan yuvarlanır, köÅŸeli olan kırılır. Sosyal medyada top koÅŸturan gönlünü bir yana bırakırsa sürekli olarak ufalar ve ufalanır. Top peÅŸinde koÅŸan nasıl ki aldığı zevkle yorulduÄŸunun farkına varmaz, sosyal medyada yuvarlanan da ufalandığının farkına varmaz. Top peÅŸinde koÅŸanın nasıl ki aklında gol atmak vardır, sosyal medyada yuvarlanan da ufaladığına aldırmaz.
 
Sosyal medya her kiÅŸinin söz etme aracıdır. Her kiÅŸinin ettiÄŸi söz hep bir ÅŸeylere aracıdır. Her kiÅŸinin kendince ettiÄŸi söze elbette kim ne diyebilir? Öte yandan kıt aklını lafla sözle yüceleyene iyilik etmek için elden ne gelir?
 
Söz odur ki, ağızdan çıkar ağızı kirletir, söz odur ki, dimaÄŸdan çıkar dimaÄŸları pisletir.
 
Her kiÅŸiye ait olanın haini çok olur, at meydanına ot yığanı, ot ambarına at salanı çok olur.
 
Nasıl ki hırsız yüzü bilinmesin diye maske takar, sosyal medyanın oyunbazı maskeyi ismine takar. BaÅŸka biri gibi eder söz, sözü kendinden deÄŸil adından bilinir. Adı sıfatını gösterir, at ambara girer, olan hem ata hem ota olur.
 
Ä°nsan insanın gözünü görmeyince gönlünü ezmeyi marifet bilir, ettiÄŸi sözle yıkılacağı yıkmayı iÅŸten sayar, sonra da kendi köÅŸesine geçip gururlanır. Zanneder ki milyonlar duydu sesini, herkes bildi ne dediÄŸini. Oysa hayat hızlı akmaktadır, oyunbazın ettiÄŸi de taymlaynda hızla altta kalmaktadır. Altta kalanın canı çıkar, ama can çıksa da huy çıkmaz, hayat hay huyla geçer gider, ardından bir iyi bilirdik diyen bile olmaz. Eskiler derdir ki dilin kemiÄŸi yok, o da nesi, kemiksiz dil bile bu kadar kıvrılmamıştır. BaÅŸkasının kötü sözünü üzerine yakıştırıp da eyleyip durmayı bu denli kıvırmamıştır. Dünyayı bir yalana inandırmak için bu kadar çıldırmamıştır. Dilin en azından yarası vardır, oyunbazın iÅŸlevsel acıları dünya kadar insanı az kandırmamıştır.
 
Dünya kanmakta mahirdir, oyuna çaÄŸrılan oyunu sevmese bile oyuna hemen gelmektedir. Ama buna vallahi bir dur demek gerekmektedir. Medet ey.
 
 
Müellif: Güray Süngü / Kaynak: Cins Dergi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.