Sosyal Medya

Güncel

BM, Suriye sorunu için uluslararası iş birliği çağrısı yaptı

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, Suriye Anayasa Komitesi 5'inci tur görüşmelerinin 25 Ocak'ta Cenevre'de başlayacağını belirterek, "Bütün sorunlar tek başına Suriyeliler tarafından çözülemez. Uluslararası iş birliğine ihtiyaç var." dedi.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, 25-29 Ocak'ta gerçekleÅŸecek Suriye Anayasa Komitesi 5'inci tur görüÅŸmeleri öncesinde BM Cenevre Ofisinde basın toplantısı düzenledi.
 
Geir O. Pedersen, heyetlerin yarın Cenevre'ye geleceÄŸini, rejim ve muhalif eÅŸ baÅŸkanlarıyla 24 Ocak'ta ayrı ayrı görüÅŸeceÄŸini aktardı.
 
Taraflara, artık anayasayı yazmaya bir yerden baÅŸlamaları çaÄŸrısında bulunan Pedersen, "Bütün sorunlar tek başına Suriyeliler tarafından çözülemez. Uluslararası iÅŸ birliÄŸine ihtiyaç var." dedi.
 
Pedersen, farklı görüÅŸteki ülkelerin süreci daha ileriye taşımak için bir araya gelerek somut adımlar atması gerektiÄŸine vurgu yaptı.
 
Suriye'de durumun sakin olduÄŸunu belirten Pedersen, "Suriye'nin kuzeydoÄŸusu için Türkiye ve Rusya arasında varılan anlaÅŸmadan bu yana elbette göreceli bir sükunet gördük. Ama vurguladığım gibi, bu kırılgan bir sükunet." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
"Yeni ABD yönetimiyle henüz görüÅŸmedim"
 
Suriye görüÅŸmeleri sürecinin ÅŸimdiye kadar Suriyelilerin yaÅŸamlarında henüz "somut deÄŸiÅŸiklikler" ya da gelecek için "gerçek bir vizyon" getirmediÄŸi itirafında bulunan Pedersen, hiçbir aktörün veya grubun tek başına iradesini dayatarak veya çatışmalarla Suriye sorununun çözülemeyeceÄŸini ifade etti.
 
Pedersen, yeni ABD yönetimiyle henüz görüÅŸmediÄŸini belirterek, "Ama, yeni Amerikan yönetimiyle de yoÄŸun ve iyi bir diyalog kurmayı dört gözle bekliyorum." diye konuÅŸtu
 
Komitenin 25-29 Ocak'taki toplantılarında ana gündemin "anayasanın temel ilkeleri" olması bekleniyor.
 
Suriye Anayasa Komitesinin yapısı
 
Suriye Anayasa Komitesi, büyük ve küçük olmak üzere iki yapıdan oluÅŸuyor. Büyük yapı, komite üyelerinin tümünü kapsıyor ve rejim, muhalefet heyeti, sivil toplum temsilcileri olmak üzere 3 gruptan oluÅŸuyor. Küçük yapı ise 3 listeden seçilen 15'er kiÅŸiden meydana geliyor ve anayasanın yazım
 
45 kiÅŸilik yazım kurulunun hazırladığı taslakları, 150 kiÅŸilik büyük yapının onaylaması, karar alınması için ise üyelerin en az yüzde 75'inin "evet" oyu vermesi gerekiyor. Komitenin yapısıyla ilgili en dikkati çeken husus ise iki eÅŸ baÅŸkana sahip olması.
 
Muhaliflerin eÅŸ baÅŸkanlığını eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) BaÅŸkanı Hadi el Bahra, rejimin eÅŸ baÅŸkanlığını ise önceki anayasayı hazırlayan komitede de yer alan hukukçu Ahmed Kuzbari yürütüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.